Boer Boy

Wie zijn dat toch, die telers, boeren en groentemannen die Yvette bezoekt? Maak kennis met boer Boy: de biologische boer uit Weesp uit de allereerste aflevering van Koken met Van Boven. Yvette koopt bij hem rauwe melk. Maar hoe zit dat nu eigenlijk, met die rauwe melk van boer Boy?

Hoe boer Boy biologisch is geworden

Het is een familiebedrijf, de boerderij van boer Boy uit Weesp. Zijn overgrootouders begonnen als eerste een boerderij. ‘Even verderop, op nummer 32. Mijn opa heeft dat toen overgenomen en toen mijn vader weer. Mijn oudoom had deze boerderij en uiteindelijk zijn er twee boerderijen samengevoegd. Sinds 1990 zitten we hier.’ 

‘Biologsch zijn we zeker niet altijd geweest maar we waren ook nooit echt intensief. Maar mijn vader heeft altijd heel gangbaar geboerd en mijn opa ook. Toen ik in het bedrijf kwam hadden we zoiets van: ’Wat gaan we nu doen?’ We wilden een goed verdienmodel, maar ook dat we het leuk vinden. Toen gingen we op zoek naar mogelijkheden, en bleek biologisch de makkelijkste stap voor ons te zijn.'

De 'delicatessenzaak' van boer Boy

Wie op zoek is naar streekproducten is bij boer Boy aan de het goede adres. Het is niet alleen rauwe melk, wat bij hem ingeslagen kan worden. 'Het zijn vooral streekproducten. We hebben honing, sap, bier, soep. Limonadesiroop, worst en natuurlijk onze eigen gemaakte producten: melk, kaas en vlees.'

Ze werken nauw samen met bedrijfjes uit de buurt. Dat is niet allemaal biologisch, volgens Boy. ‘Maar we proberen zo dicht mogelijk uit de buurt geproduceerde producten te halen.’ De lijst gaat overigens door, na wat peinzen. 'Oh ja. We hebben ook groentepakketten van een andere biologische tuinderij. En gerookte kaas. Het is een beetje delicatessenzaak-achtig.’ 

 

Rauwe melk ligt niet in het koelvak van de supermarkt. Waarom?

'De kans dat je van rauwe melk ziek wordt is geloof ik tienduizend keer kleiner dan van schelp-en schaaldieren die je gewoon in de winkel kunt kopen. Maar er is wel een risico. Nederland is in Europa ten opzichte van rauwe melk een vrij frigide land. Dat heeft ook vooral te maken met imago.'

Het melkimago van Nederland. Een melkschandaal op Nederlandse bodem kan namelijk  gevolgen hebben voor de Nederlandse melk export. 'Als we een goeie zeventig, tachtig procent van onze melk exporteren naar landen als China en Rusland, en er is een schandaal: dan slaan die landen op tilt. Als zij stoppen met het inkopen van onze melk, dan hebben wij hier een probleem. Vandaar dat ze er zo voorzichtig mee zijn.'

 

het goede van rauwe melk

Rauwe melk is volgens Boy het meest complete product van de melk. Want rauwe melk: daar is niks aan stuk. 'Alle vitaminen en enzymen die uit de koe komen zitten erin. Het is onbewerkt en in principe dus het minst beschadigd. Je kan zeggen dat het dus het meest gezonde product is. Maar het is ook heel fragiel, het is niet zo lang houdbaar. In die zin is het wat risicovoller, omdat het ziekteverwekkers in zich kan krijgen wanneer je het te lang bewaart.”  

'Het is een dag of drie, vier zeker goed houdbaar. Maar sommige klanten doen er wel eens een week mee. Als je het in een schone glazen fles en goed koud bewaart, kan je er soms wel langer mee doen.' Wie zich afvraagt hoe je erachter komt wanneer de melk niet meer goed is, is het antwoord vrij simpel: 'Dan wordt het zuur.'

‘Rauwe melk is veel gezonder. De vetten zijn compleet en het is niet beschadigd. Het vet heeft een betere verzadigde verwerking en de enzymen zitten er nog functioneel in. In principe kun je het dus beter verteren. Als de omgevingsbacteriën die erin zitten de goede zijn, kan dat ook een stimulans zijn voor je darmflora.'

(Tekst loopt door na video)

Bacteriƫn + rauwe melk

'Bacteriën worden haast overal wel toegevoegd. Voor alle zure zuivelproducten waar kaas er bijvoorbeeld ook eentje van is, heb je een startcultuur. Op de heel traditionele bedrijven, en dat zijn er maar een handjevol in Nederland en Europa, hebben ze de culturen zelf nog.'

'Zij kweken iedere keer een beetje melk door. Dat gaat dan van week tot week, waarin de melk verzuurt. Dat gebruiken ze steeds weer een beetje in de producten. Het is heel traditioneel en ook vrij fragiel. Want het kan ook misgaan. Je moet echt goed weten wat je doet wil je het goed voor elkaar hebben. Als er een verkeerde bacterie in je startcultuur komt, is je hele productie verpest.'

'Wij doen dat niet, en eigenlijk de meeste bedrijven doen dat niet. Aan de rauwe melk, waarin alle omgevingsbacteriën in zitten, voegen we nog een extra stoot toe waarvan we zeker weten dat het goed is. En dan gaat het z’n gangetje.'

Voor meer informatie over Boy en zijn bedrijf kun je terecht op www.degroenegriffioen.nl.