Interview met regisseur Agnes de Ruijter

Angela van der Elst ,

Vanaf maandag zijn er negen nieuwe afleveringen van Koken met Van Boven te zien. Agnes de Ruijter is wederom verantwoordelijk voor de regie en eindredactie.

Waarover buigt kok Yvette van Boven zich deze herfst zoal?

Agnes de Ruijter (53): ‘Behalve seizoensgebonden oogst als appels, peren en paddestoelen, komen er allerlei mooie initiatieven voorbij. Zo zijn we naar Texel geweest waar zilte groenten ontwikkeld worden, op grond die door zout water overspoeld is geweest. Daar kan men dus wel degelijk nog op verbouwen. We besteden aandacht aan Bulgaarse yoghurt, uit België, die eeuwig houdbaar is. Ook gingen we naar Rotterdam, daar kweekt men in voormalig zwemparadijs Tropicana nu oesterzwammen op koffiepulp. In Leiden horen we van de burgemeester aan de hand van een schilderij wat precies de historie van het eten van hutspot tijdens de viering op 3 oktober van het Leidens Ontzet is. Yvette vertelt over het ontstaan van Dierendag en maakt een beestloze pastei, en iets lekkers voor onze trouwe viervoeters. We verdiepen ons in het eten van zeewier, dat zowel voedzaam is als goed voor het milieu. Een aflevering gaat over kokkels en scheermessen, hartstikke lekker en gezond. Vaak zien mensen die schelpdieren alleen op vakantie aan de Middellandse Zee op hun bord, maar de meeste komen uit ons eigen land. Dat soort situaties, of misstanden, komen veel voor; we grijpen ze aan om bewustwording te creëren wat betreft de oorsprong van producten en het moment waarop ze groeien en eetbaar zijn; een van de insteken van dit programma.’

Komen de onderwerpen naar jullie toe, of gaan jullie ernaar op zoek?

‘Allebei. Yvette kent veel mensen en is ontzettend nieuwsgierig, we worden uitgenodigd op festivals en horen daar dan weer nieuwe dingen. Er komt wel eens wat via vrienden bij ons terecht. Ook hebben we een prikbord, daarop stond bijvoorbeeld een tijdlang “iets met kikkererwten”, maar dat is natuurlijk nog niet genoeg. Elke aflevering is opgebouwd uit verschillende elementen: er is een hoofdingrediënt, er moet een interessant verhaal zijn en Yvette wil iets verrassends kunnen maken. Alleen hummus vindt ze dan te saai, maar toen zij erachter kwam dat het vocht uit zo’n pot kikkererwten, met een sjieke naam aquafaba genoemd, het veganistische ei is, viel alles in elkaar. Of neem kweeperen, terug van weggeweest, gelukkig zie je ze niet meer alleen in olieverf maar liggen ze ook weer in de schappen. Aan de hand daarvan leren we dan van alles over enten en veredelen.’ [tekst gaat verder onder de foto]

Moeten jullie je best doen om niet te veel in het vaarwater van Keuringsdienst van Waarde of De wilde keuken verzeild te raken?

‘Grote verschillen zijn dat het bij ons ook echt om het proeven gaat, hoe smaken dingen? Daarnaast gaan we op zoek naar de geschiedenis van voedsel en allerlei bijzonderheden. We zijn zo vervreemd geraakt van ons eten, het is belangrijk om er weer meer vanaf te gaan weten, zodat je niet schrikt van een krop andijvie en denkt: wat is dat voor monster? En Yvette zorgt ervoor dat je zin krijgt in koken, bij haar is het geen hogere wiskunde, je gaat het gewoon zelf ook doen.’

U regisseerde eerder Taarten van Abel en Maartens moestuin. Toevallig allemaal over culinaire zaken?

‘Voor mij zijn dat niet zozeer eetprogramma’s. Maartens moestuin ging over de keuken van de opperste eenvoud, dat waren meer literaire uitzendingen over moestuinieren. En Taarten van Abel zou ik een praatprogramma noemen, waarin het erom gaat kinderen bepaalde onderwerpen bespreekbaar te laten maken. Bij Koken met Van Boven is het voor mij vooral belangrijk om inzicht te geven in de achtergrond van wat er op ons bord ligt.’  

Zijn er veranderingen ten opzichte van de eerdere seizoenen?

‘Behalve dat de leader verbeterd is, we soms gebruikmaken van Polygoon-fragmenten en iets meer doen met Yvettes talent voor illustreren, in de vorm van animaties, is dit vooral een heel verrassende reeks, vol enthousiaste, ondernemende jonge mensen die nieuwe mogelijkheden tonen die goed aansluiten bij de behoefte aan duurzaamheid. Daarnaast blijft Wim Bijma, teler sinds decennia en desondanks leeftijdsloos, een vaste gast, omdat hij zo verbonden is met wat hij doet. En Yvettes hondje Marie speelt natuurlijk weer een belangrijke rol. We maken Koken met Van Boven van het begin af aan met dezelfde crew en behalve dat dat heel gezellig is, komt iedereen met ideeën en vinden er allerhande kruisbestuivingen plaats. Zo componeerde de geluidsman de muziek en regisseerde onze editor voor deze editie twee items op locatie.’     

Krijgen jullie veel reacties?

‘Enorm. Over alles. Zo vinden veel mensen het vies dat Yvette zo vaak aan haar vingers likt. Anderen vinden het fijn om te zien dat haar pannen aan de onderkant aangebrand zijn. We nemen elke opmerking serieus. Wat niet wil zeggen dat we overal naar luisteren.’  

 

Benieuwd geworden naar het derde seizoen? Klik hier voor een voorproefje!