Recept: Geitenkaas soufflėtaart met zevenblad en hazelnootkorst

Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht Geitenkaas soufflėtaart met zevenblad en hazelnootkorst.

Het hoofdgerecht geitenkaas soufflétaart komt uit aflevering 5 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met Bok uit Zoeterwoude. Dit recept is geschikt voor 6 personen.

bereiden: 25 min. • wachten: 1 uur • bakken: 40 min

ingrediënten voor het deeg

  • 150 gram bloem
  • 75 gram gemalen hazelnoten
  • snuf zout
  • 1 dooier
  • 125 gram koude boter, in blokjes
  • wat ijswater

ingrediënten voor de vulling

  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 3 handen zevenblad (of spinazie), gewassen en grof gehakt
  • 2 dooiers en 3 eiwitten
  • 125 gram heel verse geitenkaas
  • 2 dooiers en 3 eiwitten
  • 125 gram crème fraîche
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Een beetje zout en flink versgemalen zwarte peper

aan de slag

Maak eerst het deeg. Kneed daarvoor de ingrediënten snel tot een samenhangende bal. Pak het in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.

Vet een pievorm van 22-24 cm doorsnede in. Rol het deeg uit tot een dunne plak die in de vorm past. Snij de randen netjes bij, prik gaatjes in de bodem in met een vork en zet het 20 minuten in de vriezer.

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Bak de bodem 15 minuten voor en maak intussen de vulling.

Verhit de olie in een wok of hapjespan. Fruit de knoflook heel kort en voeg het zevenblad toe. Bak het al omscheppend om tot het is geslonken en kook op hoog vuur ook het vocht wat in. Laat de groente uitlekken in een zeef en druk met de achterkant van een pollepel alle vocht eruit. Laat afkoelen. Ik doe dat door het wat uit te spreiden op een plank.

Meng intussen met een mixer de dooiers met de geitenkaas, Parmezaanse kaas en de crème fraîche goed. Breng alles op smaak met voldoende zwarte peper en iets zout. Schep het afgekoelde zevenblad erdoor tot alles goed is gemengd.

Klop in een andere brandschone kom de eiwitten stijf met een snufje zout.

Lepel eerst een kleine schep geklopt eiwit door het geitenkaasmengsel en daarna de rest. (Dit heet familie maken, dat vind ik zo'n prettige uitdrukking). Schep voorzichtig, om alle lucht erin te houden. En giet dan zo laag mogelijk boven de vorm (ook om de lucht erin te houden) de vulling in de voorgebakken korst.

Bak de taart dan nog 25 minuten.

Laat het daarna nog even rusten voor u ‘m aansnijdt, de taart zal iets inzakken, maar dat hoort. Geef er een salade met groene asperges bij als een hoofdgerecht, maar u kunt er ook kleine puntjes van snijden de taart serveren bij de borrel.

TIP: U kunt er ook wat pesto van zevenblad overheen druppelen, is wel extra extra lekker!

Geitenkaas soufflėtaart met zevenblad en hazelnootkorst

Aflevering 5: Bok uit Zoeterwoude