Recept: Salade met spekbokking en citroenhangop

Hier vind je het complete recept van het voorgerecht salade met spekbokking en citroenhangop.

Het voorgerecht salade met spekbokking en citroenhangop komt uit aflevering 1 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met rauwe melk uit Weesp.

Hangop is de meest eenvoudige verse kaas die u zelf kunt maken, zonder gebruik van stremsels of andere toevoegingen. U kunt hem niet in de winkel kopen, maar het is zo eenvoudig dat u het toch even moet proberen. Hangop eet u als dessert, maar als er wat over is doet hij ‘t ook goed als ontbijt!

ingrediënten voor de hangop

  • 1 liter yoghurt
  • 1 rasp van 1 citroen
  • peper en zout

ingrediënten voor de salade

  • 2 bieten (1 rode en 1 gele), voorgekookt en zonder vel
  • 1 spekbokking (gerookte haring)
  • 2 eetl hele boekweit
  • 2 handen eetbare weidebloemen (dovenetel, vogelmuur, hondsdraf, weegbree, paardebloemen) of gewoon rucola

Leg een schone theedoek in een zeef. Zet de zeef op een emmer of grote bak. Giet de yoghurt erop en dek af met een vel plasticfolie. Zet 1 nacht weg in de kelder, koelkast of op een koude plaats in huis.
Schep de volgende dag de citroenrasp door de uitgehangen yoghurt en breng hem verder op smaak met peper en zout. Bewaar de wei die uit de hangop is gelekt voor de dressing!

Rooster de boekweit in een droge koekenpan en zet opzij. Schep een lepel hangop op een bord. Sla de bieten stuk met de palm van uw hand en verdeel de stukken over de hangop op het bord. Verdeel de salade erover. Druppel de dressing van wei (zie volgend recept) erover.

Bestrooi de salade met de geroosterde boekweit en dien direct op.

ingrediënten voor 1 salade

  • 4 eetlepels wei (vervang door citroensap)
  • 1 el scherpe mosterd
  • snuf zout
  • zwarte peper uit de molen
  • 7-8 eetlepels lichte plantaardige olie

Doe de mosterd in een kom. Voeg dan zout, peper en azijn toe, roer het door elkaar met een kleine garde tot het zout is opgelost. Giet dan al kloppende de olie toe. Verdun evt met wat water.

Variaties:
Zoet: voeg 1 el honing of gembersiroop toe
Ui: voeg een el fijngehakte sjalotjes en een teen knof uit de pers toe
Lekker fris: voeg 1 el fijngehakte kappertjes, ½ el fijgehakte dragon en ½ gesnipperde rode ui toe
Kruidig: voeg 1 el fijngehakte basilicum, 1 el fijngehakte bieslook of peterselie en 2 el verkruimelde feta
toe
Mosterd: voeg 1 el grove mosterd, of andere mosterdsoorten zoals dragonmosterd of gele mosterd
Notig: gebruik ipv alleen olijfolie: half walnotenolie of hazelnotenolie en half olijfolie

Salade met rode biet, spekbokking, citroenhangop en geroosterde boekweit

Aflevering 1: melk uit Weesp