In zeven weken de aarde rond op de clipper Stad Amsterdam, met vermaarde wetenschappers en denkers uit de hele wereld. Nederland 2 herhaalt Beagle, in het kielzog van Darwin.

De herhaling is feitelijk voor de verstokte televisiekijker, want op internet kun je de hele Beagle-serie op elk gewenst moment bekijken. Minstens zo interessant is hoe het de wetenschappers, filosofen en andere gasten na afloop van de reis verging. Welnu, die gingen onverminderd door met werken, zoeken, het bevredigen van hun nieuwsgierigheid en tegen de lamp lopen. Vier voorbeelden.

Kennis & Kennis
De hyperactieve tweeling Adrie en Alfons Kennis, paleoartists, zijn niet alleen een genot om aan het werk te zien, ze maken ook schitterende reconstructies van (uit)gestorven mens- en andere diersoorten. Daar zijn ze de afgelopen jaren onverminderd mee doorgegaan, met onder meer als resultaat een levensechte Ötzi – jeweettoch, het ijslijk uit Oostenrijk.

Marc Hauser
Bioloog Marc Hauser was nog maar koud van boord of hij werd publiekelijk aan de schandpaal genageld wegens wetenschappelijk wangedrag. Een deel van zijn onderzoek werd teruggetrokken omdat onduidelijk was of het wel deugde. De details werden niet bekendgemaakt, maar het kostte de bioloog wel zijn prestigieuze baan aan Harvard.

Hauser zelf lijkt er niet al te zeer onder gebukt te gaan. Hij is bezig met het grijpen van 'kansen in de private sector': van het ontwikkelen van op wetenschap gebaseerde games tot het schrijven van een boek over de oorsprong van het kwaad, Evilicious.

Spencer Wells
Geneticus Spencer Wells legde in de Beagle kraakhelder uit hoe genetische variatie tot stand komt. Hij is alweer een tijdje de opperchef van het Genographic Project, dat met behulp van DNA-analyse de oorsprong en afkomst van de mens in kaart probeert te brengen. Op hun site vindt je doorlopend het laatste nieuws over dit grootschalige project.

Daniel Dennett
De Amerikaanse filosoof, gespecialiseerd in het menselijk bewustzijn, betoogde aan boord van de Beagle dat ons bewustzijn voortkomt uit blinde, mechanische processen. Maar hij heeft zijn beeld van het brein als een computer recentelijk iets bijgesteld: niet langer ziet hij hersencellen simpelweg als transistoren die aan of uit kunnen staan, hij ziet het brein nu als een sociale arena van strijdende krachten:

'The question is, what happens to your ideas about computational architecture when you think of individual neurons not as dutiful slaves or as simple machines but as agents that have to be kept in line and that have to be properly rewarded and that can form coalitions and cabals and organizations and alliances? This vision of the brain as a sort of social arena of politically warring forces seems like sort of an amusing fantasy at first, but is now becoming something that I take more and more seriously, and it's fed by a lot of different currents.'

Lees hier het hele interview met Daniel Dennett.

Beagle, in het kielzog van Darwin
Maandag 24 juni, Nederland 2, 18.35 uur
Daarna elke werkdag op Nederland 2 om 19.10 uur