Wat heeft de wetenschap voor ons in petto in de nabije en niet zo nabije toekomst? Dat is zondag het onderwerp van de allerlaatste Labyrint.

Labyrint vroeg vijf prominente wetenschappers om hun visie te geven op de verwachte en gewenste ontwikkelingen in hun vakgebied en op de rol van de wetenschap in de huidige maatschappij. Wat hebben de levenswetenschappen voor ons in petto in de nabije en niet zo nabije toekomst?

Labyrint sprak met drie prominente bio-wetenschappers over hun onderzoek: bio-fysicus Cees Dekker van de Technische Universiteit in Delft, Christine Mummery, stamcelonderzoeker van de Universiteit Leiden, en neurowetenschapper Harold Bekkering, directeur van het Donders Instituut voor hersenonderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Wat kunnen we de komende decennia van hen verwachten? Wat zijn de grote thema’s die momenteel in hun vakgebied spelen? En hoe zien zij hun rol in de maatschappij?

Daarnaast laten de Britse filosoof Roger Scruton en de Amerikaanse politicoloog Mark Brown hun licht schijnen over de vraag of en hoe de wetenschap zich aan de veranderende maatschappij moet aanpassen en wat de toekomst van de wetenschap is.

Labyrint - De toekomst van de wetenschap
Zondag, Nederland 3, 19.45 uur

bric-science

Ondertussen is de vraag waar de toekomst van de wetenschap zich eigenlijk gaat afspelen. Neurobioloog Dick Swaab twijfelt er niet aan dat China het Westen in wetenschappelijk opzicht in tien of twintig jaar voorbij is gestreefd. Men is er daar van doordrongen dat wetenschap en technologie een voorwaarde zijn voor verdere welvaart, en dat zie je terug in de investeringen. Ook in opkomende economieën als India en Brazilië heeft wetenschap prioriteit. Dat maakt kennis voor een land als Nederland tot een steeds interessanter exportproduct.

Frederique Melman maakte eerder deze maand voor Labyrint Radio een vierdelige reportage over wetenschap in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China).

labyrint radio: wetenschap in de bric-landen

  • onderschatte ideeën

    Profeteren is altijd lastig, in het bijzonder over de toekomst. Maar misschien zijn de ideeën die de wereld in de toekomst op zijn kop gaan zetten nu al onder ons, zonder dat we het in de gaten hebben. Over welk inzicht zeggen we over twintig jaar: hoe hebben we dat toen in godsnaam over het hoofd kunnen zien? Van welke technologie bevroedt nauwelijks iemand nog de toekomstige impact? Welke theorie leidt nu nog een sluimerbestaan in de krochten van de academie, maar verdient een prominente plek in het wetenschappelijke discours? Welke visie zou, was het een aandeel, de komende jaren een torenhoog rendement opleveren? Of misschien wel: welk idee verdient, puur om esthetische redenen, meer aandacht? Kortom: Wat is een belangrijk, maar onderschat idee?

    Die vraag stelde Noorderlicht in 2010 aan een tiental prominente wetenschappers en denkers. Bekijk hier hun antwoorden: