Vandaag is het 'cassette store day', een dag om aandacht te vragen voor de (nog immer bestaande) geluidsdrager. Wordt de cassette net zo edgy als de LP, of is het loze nostalgie?

waar komt de interesse vandaan?

Niemand denkt met weemoed terug aan de minidisc, maar het cassettebandje dat de belangrijkste audiodrager van de jaren '70 en '80 was, speelt ook in de 21ste eeuw nog een rol. Platenmaatschappijen en muzikanten gebruiken de cassette als artistiek statement.

Hoewel vinyl erg duur is om te maken, kosten cassettebandjes bijna niets. Ze zijn gemakkelijk te vervoeren, en een goed alternatief voor kleine en vreemde albums - ineens kost een release minder dan €150!

cassettes in vpro dwars

Ter ere van Cassette Store Day delen wij vandaag een portret van Gregg Kowalsky. Zijn muziek, die eigenlijk eerder ambiënte soundscapes zijn, beweegt tussen elektro-akoestisch experiment en klanksculpturen. Tijdens de sessie die hij voor Dwars deed gebruikte hij een stuk of acht oude cassette walkmans en -recorders waarbij hij grotendeels improviserend de van te voren opgenomen cassettes zoveel mogelijk op elkaar afstemde door de afspeelsnelheid te veranderen en deze gaandeweg ook steeds bijstelde zodat de drone-achtige composities langzaam veranderden.