Het is al bijna Amsterdam Pride en NPO 3 doet mee met een week vol roze documentaires, paarse films, en natuurlijk dagelijks een aflevering van Cucumber.

Roze Week noemen ze het op NPO 3: elke dag een film met een homo op de zender. Maar wij ontdekten dat het nog veel verder gaat: ook Arie Boomsma doet mee aan het festijn, en op vrijdag wordt zelfs een ABBA documentaire uitgezonden. Ideale voorbereiding voor het grootste LHBTQ-weekend van het jaar, lijkt ons zo.

Even voor het overzicht, wat is er allemaal te zien?

agenda

maandag
20.35 Uit de kast
21.15 Cucumber
22.50 Jongens

dinsdag
20.30 Uit de kast
21.05 Cucumber
22.40 The Kids Are All Right

woensdag
20.35 Uit de kast
21.05 Cucumber
22.40 Milk

donderdag
20.30 Uit de kast
21.00 Cucumber
22.40 Beginners

vrijdag
20.30 Uit de kast
21.00 3Doc: ABBA - Alleen Agnetha
22.05 The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert
23.50 Madonna: The MDNA Tour
en voor wie het gemist heeft, om 02.40 3Doc: ABBA - Alleen Agnetha in de herhaling

uit de kast

De avond begint dagelijks met met een aflevering van Uit de kast: de bekende serie waarin Arie Boomsma jonge homo's en lesbiennes volgt bij hun coming-out.

Niet de meest geliefde serie van LHBTQ-ers - immers, het verbeeldt homoseksualiteit nog altijd als 'probleem' in gezien. Zoals Chris Aalberts in zijn recensie van Boomsma's latere serie, De roze wildernis, schrijft: 

De vraag bij homoseksualiteit is vaak hoe ‘gewoon’ homo’s zijn. Bij Arie Boomsma zijn de homo’s dat niet: er moet immers een apart programma gemaakt worden om te tonen hoe onbegrip tussen deze heterovaders en homozonen eruit ziet en hoe dat kan worden weggenomen, namelijk door ‘samen opdrachten uit te voeren om nader tot elkaar te komen en de oorzaak van hun onderlinge problemen te onderzoeken.’ Die oorzaak is: homoseksualiteit.

Chris Aalberts, The Post Online

Of in de woorden van Linda Duits: 'Gender- en seksuele identiteit zijn complex. Ze verdienen meer dan gereduceerd te worden tot een stappenplan dat de voyeuristische kijker een fijn gevoel geeft over homoacceptatie in Nederland.'

Wij adviseren: lekker uitgebreid op het terras eten, drankje erbij, en gewoon rond 21 uur pas de tv aan. Want dan begint Cucumber.

cucumber

De serie Cucumber, over een groep middelbare homo's, is Britse zwarte komedie van de allerbovenste plank. En ook de aftreksels zijn allesbehalve slap.

Een groep wetenschappers deed onderzoek naar de mannelijke erectie en verdeelde die in vier categorieën: een plak tofu (zacht), een gepelde banaan (halfzacht), een ongepelde banaan (halfhard) en een komkommer (hard).

Genoeg inspiratie voor Russell T. Davies (Queer As Folk, Doctor Who) om gelijk twee series en een documentaire te maken: Cucumber, Banana en Tofu.

Henry is een saaie, chagrijnige, botte, maar op een of andere manier toch aimabele man. Hij woont al jaren samen met zijn vriend Lance, die hem met veel moeite overhaalt om weer eens romantisch op date te gaan. Dat is het begin van een rampzalige avond die zijn leventje overhoop gooit.

De hele serie wordt er deze week door de vpro doorgejast, met elke avond twee afleveringen. Banana is vanaf maandag te zien op vpro.nl en Tofu staat op YouTube.

En dan: de films

jongens

De vijftienjarige Sieger is een sportieve, wat gesloten jongen. Wanneer hij tijdens de trainingen met zijn atletiekteam de intrigerende, onvoorspelbare Marc leert kennen, raakt hij langzaam maar zeker steeds meer verliefd op hem.

Maandag 27 juli om 22.50 uur op NPO 3.

De film kreeg vier sterren van Cinema en haalde op festivals als Cinekid en het NFF flink wat prijzen binnen. Het is ook een mooie film, en goed geacteerd, die niet zo focust op dat geconstrueerde 'uit de kast komen', maar op de subtiele seksualiteit van iedere tiener. Geen coming-out, maar een coming-of-age.

The kids are all right

Twee kinderen, die door kunstmatige inseminatie zijn verwekt, wonen bij hun lesbische moeders. Hun echte vader hebben ze nooit gezien. Op een dag zoeken ze hun vader op. Wanneer de oudste jarig is, nodigen ze hun biologische vader uit, wat voor de nodige verwikkelingen zorgt.

Dinsdag 28 juli om 22.40 uur op NPO 3.

Dat alles in een prachtig decor van volkswagenbusjes, haspeltafels en vetplanten - wat het niet alleen zomaar een goeie 'roze week'-film maakt, maar ook nog eens een hele geschikte zomerfilm (zonnig California + grote glazen wijn). De filmmaker, Lisa Chodenko, heeft zelf ook een spermadonorzoon en wilde The Kids Are All Right politiek noch sentimenteel maken. Dat is gelukt.

milk

De film volgt het leven van gemeenteraadslid Harvey Milk. In 1970 zit de homoseksuele veertiger Harvey Milk nog in de kast. Maar dan pikt hij in een New Yorks metrostation een hippie op, het klikt, en samen openen ze een winkel in San Francisco.

Woensdag 29 juli om 22.40 uur op NPO 3.

Een uiterst activistische film, maar ook een liefdesverhaal dat zich aan de conventies van het genre houdt. Regisseur Van Sant maakte voor zijn doen een tamelijk conservatieve film, tot teleurstelling van sommige van zijn fans, maar Milk leverde wel een Oscar op voor de prima Penn, en voor scenarist Dustin Lance Black.

beginners

Oliver heeft er na enkele teleurstellende relaties en een heleboel ex-vriendinnen inmiddels wel genoeg van. Wanneer zijn 75-jarige vader Hal uit de kast komt en met volle teugen van zijn nieuwe leven geniet, wordt het er voor Oliver niet echt makkelijker op. Eenzaamheid ligt op de loer, maar dan ontmoet hij de betoverende Anna.

Donderdag 30 juli om 22.40 uur op NPO 3.

Filmmaker/beeldend kunstenaar Mike Mills baseerde zijn tweede speelfilm op eigen ervaringen: vlak na het overlijden van zijn moeder onthulde zijn 75-jarige vader dat hij homoseksueel was. Nog even genoot pa Mills met volle teugen van de gay lifestyle, tot hij een paar jaar later ook aan kanker overleed. Beginners kabbelt met weinig urgentie voort, maar daar staan innemende personages, verrassende humor en een inventieve stijl tegenover.

priscilla, queen of the desert

Drie show-girls - twee travestieten en één transseksueel- uit Sydney zijn het leven in de grote stad beu. Het drietal besluit een uitnodiging aan te nemen voor een optreden in Alice Springs, midden in de woestijn. In hun oude bus, Priscilla gedoopt, beginnen zij aan een reis vol komische, bizarre en gevaarlijke avonturen.

Vrijdag 31 juli om 22.05 uur op NPO 3.

Het motto van de discohit 'I will survive' past heel goed bij de levenshouding van de drie travestieten/transseksuelen uit deze hilarische roadmovie. Hugo Weaving, Guy Pearce en Terence Stamp zijn deze diva's, van wie vooral Stamp als Bernadette de show steelt met zijn chique, kalme uitstraling (zelfs in de meest bizarre kleren) en zijn vileine opmerkingen. Als een luide plattelandsvrouw hem/haar uitdaagt in een bar, krijgt ze het volgende advies:

'Why don't you light your tampon and blow your box apart, because it's likely the only bang you'll ever get, sweetheart.'

tot slot: muziek!

ABBA

NRC Handelsblad schrijft: BBC-portret van ABBA-zangeres Agnetha Fältskog. Met haar echtgenoot Björn Ulvaeus richtte zij in 1972 de band ABBA op, een jaar later wonnen zij het songfestival met Waterloo. Daarna volgden tientallen miljoenenhits. Na de scheiding van Björn kreeg de blonde zangeres een eenzaam imago, en na het eind van de groep leidde zij een teruggetrokken leven. Bijzonder dus dat de BBC haar wist te strikken voor dit portret. De prijs: aandacht voor haar zesde soloalbum A.

Vrijdag 31 juli om 21.00 uur (en 02.40 uur) op NPO 3.

madonna

3voor12 schrijft: Op 7 juli 2012 kwam de wereldster naar Amsterdam met The MDNA Tour. Fans moesten er wel wat voor over hebben. De goedkoopste kaarten kosten 47 euro, de duurste maar liefst 175 euro, een nieuw record in Nederland. 'Begin maar vast met sparen,' zei Madonna, 'Mensen geven continu $300 uit aan de raarste dingen, aan handtasjes bijvoorbeeld. Dus werk het hele jaar, schraap je geld bij elkaar en kom naar mijn show. Ik ben het waard.' Des te mooier dat we haar vannacht gewoon gratis bij de publieke omroep kunnen zien.

Vrijdag 31 juli om 23.50 uur op NPO 3: Madonna: The MDNA Tour