Sinds zijn overstap van Spotify naar Apple Music krijgt Nicolaas de meest bizarre afspeellijsten aanbevolen. Wat zegt dat over hem?

Sinds een tijdje ben ik geen abonnee meer van Spotify, maar van Apple Music: de streamingdienst van het bedrijf dat ook je iPhone maakt. Ik ging weg bij Spotify omdat ik er heel ongelukkig was. Mijn Spotify-account zat vol halfbakken zelfgemaakte afspeellijsten zoals de lijst Nicolaas' favoriete dancehits, die leeg was, of Emotionele nummers die je aan je ex doen denken met alleen maar 'Yellow’ van Coldplay. Die laatste playlist had overigens dezelfde inhoud als Nummers van toen ik jonger was en Homohits.

De playlists waren een onverhoopte poging om orde te scheppen in de gigantische chaos van Mijn Muziek. Hier stond alles door elkaar wat ik ooit had aangeklikt en de hele lijst was vervuild door het veertien keer gekopieerde album van Kelly Clarkson dat ik nooit heb beluisterd.

Elke keer als ik op Spotify iets wilde luisteren werd ik geconfronteerd met mijn eigen onvermogen om ergens orde in aan te brengen

Nicolaas Veul

Mijn Spotify-account was een grote grot-tekening van de donkere kant van mijn ziel. Elke keer als ik op Spotify iets wilde luisteren werd ik geconfronteerd met mijn eigen onvermogen om ergens orde in aan te brengen en de discipline om iets van mijn leven te maken. Het groenzwarte icoontje werd een symbool voor zelfhaat. En dus vermeed ik mijn playlists en Mijn muziek op den duur maar helemaal en klikte ik altijd direct op de NL-hitlist, waardoor ik nu elk liedje van Racoon kan meezingen.

Maar toen, eind vorig jaar, kwam Apple Music, en dat mocht ik drie maanden lang gratis uitproberen. Dit was dé kans om met een schone lei te beginnen. Ik meldde me meteen aan, en ook meteen af bij het groenzwarte monster dat Spotify was geworden. Met één druk op de knop had ik geen muziekbibliotheek meer. Maar dat kon me niets meer schelen.

De strakke vormgeving, het stijlvolle gebruik van wit en rood, de overzichtelijkheid: ik was meteen een beetje verliefd op de interface van Apple Music. En op Irene Moors en de Smurfen na waren er al best veel grote artiesten te vinden. Ik voelde me zo blij als een gedoucht jongetje in een warme badhanddoek. Ik zou weer echt kunnen genieten van muziek.

Op Irene Moors en de Smurfen na bleken er al best veel grote artiesten op Apple Music te staan

Nicolaas Veul

Om het gebruiksgemak te vergroten doet Apple Music er nog een schepje bovenop: speciale redacteuren maken afspeellijsten afgestemd op mijn muzieksmaak, die weer wordt berekend door allerhande algoritmes. Al mijn data − wat ik aanklik, wat ik graag luister en wat ik snel wegklik − wordt verzameld en daaruit wordt mijn muzieksmaak gedestilleerd.

Apple Music weet zo wat ik graag luister en wat niet, maar ook hoe ik me voel en hoe ik in het leven sta. Onder het kopje Voor Jou moet zo alles verschijnen wat ik mooi en interessant vind, allemaal netjes gesorteerd in speciale afspeellijsten, met liefde gemaakt door Apple Music-redactie.

Een heuse revolutie, volgens Apple Music. Ik zou nooit meer zelf hoeven te struinen door mijn eigen gecreëerde chaos aan dubbele nummers en lege playlisten. Big data was mijn nieuwe beste vriend.

Tenminste. Dat dacht ik. Want dit zijn de afspeellijsten die de algoritmes voor mij berekend hebben: 

Oven aan en ontspannen maar - Ideale afspeellijst om lekker wat te rommelen en wat koekjes in de oven te bakken

Koekjes bakken met Coldplay is niet mijn idee van ‘ontspannen’, maar kapotgaan van eenzaamheid.

Popsterren met geweldig haar - Indrukwekkend haar is doping voor de creativiteit en smeert ook nog eens de stembanden

Toegegeven: Apple Music heeft een revolutionaire manier van muziek organiseren.

De moed om jezelf te zijn - Wat heb jij nodig om jezelf te zijn? Laat je inspireren door krachtige nummers over zelfvertrouwen

Sinds Apple Music ben ik ben dus ook gestopt met therapie. 

Knusse koffietent: alternatief - De ultieme dosis alternatief met een relaxte ondertoon, perfect om er even voor te gaan zitten

Koffiedrinken met Coldplay op, het enige waar je dan even lekker voor gaat zitten is eindeloze stroom tranen vol existentiële leegte. 

Dansschoenen aan en gaan! Geen dj nodig, maak je voor de dansvloer met deze indie- en alternatieve discoklassiekers.

Deze afspeellijst haalt een hele gekke vrouw in mij naar boven. 

Als ik Apple mag geloven val ik in het hokje ‘manische single moeder die de ene dag wil schitteren in The Voice en er de andere dag aan denkt zichzelf op te knopen’.
De afspeellijsten Apple Music geven niet alleen een blik in mijn ziel, maar ook in de toekomst van de muziekindustrie. Een toekomst waarin iedereen de afspeellijsten krijgt die hij verdient.