In drugsvrezend Amerika staat een mega-apotheek die inwoners van Californië van mediwiet voorziet. Maar hoe lang nog?

Morgan Spurlock: Inside Man
Nederland 3, 21.25-22.05 uur

Peace, love & (non-profit) happiness. Mediwiet blijkt een geweldige oplossing voor allerlei kwalen, van slapeloosheid en zenuwpijn tot Gilles de la Tourette. Dat distributie van het middel ook in drugsvrezend Amerika kan, bewijst non-profitorganisatie Harborside health center. Een heuse mega-apotheek in Oakland, California. Een apotheek met maar één middel, hoewel in alle vormen verkrijgbaar. Van ruwe toppen tot olie. Wie had ooit gedacht dat zoiets in Amerika zou kunnen? Morgan Spurlock, vooral bekend van Super Size Me (2004), pakt het onderwerp in de eerste aflevering van de reeks Inside Man op zijn herkenbare, deelnemende manier aan. Het blijkt allemaal een stuk ingewikkelder dan op het eerste gezicht lijkt.

Marihuana staat in Amerika juridisch gezien namelijk gelijk aan dodelijke middelen als heroïne en methamfetamine, u weet wel, dat goedje waar je tanden van uit je mond vallen. Alledrie zijn terug te vinden op de lijst met schedule I drugs. Een drug moet aan drie eigenschappen voldoen om op die lijst te komen. Het middel loopt veel gevaar misbruikt te worden, het middel heeft geen geaccepteerde medische toepassingen en gebruik van het middel is gevaarlijk bevonden in een medische omgeving. Er is genoeg discussie mogelijk over de plaatsing op de lijst, maar waar het op neerkomt, is dat het dealen van wiet in Amerika federaal gezien net zo strafbaar is als het dealen van heroïne. Ook als je dat in naam van de staat Californië doet, met een vrijbrief.

Spurlock regelt meteen een doktersrecept. Kwaal: slapeloosheid. Geen probleem, met de bijgeleverde brief mag hij zelfs tot wel 24 planten in zijn tuin kweken. Dat zijn er 24 meer dan officieel in Nederland. Spurlock ontmoet patiënten en werknemers van Harborside en maakt kennis met de welbespraakte en innemend excentrieke eigenaar Steve DeAngelo. Samen met de stad Oakland legt hij het vuur aan de schenen van de federale regering in een rechtszaak, om niet net als honderden andere wietapotheken voor hem gesloten te worden.

Vooralsnog houdt hij met zijn uiterst professionele bedrijf stand, maar hoe lang nog? De landelijke regering van Amerika is vastbesloten alle wietapotheken te sluiten. Ondanks de wetgeving: als men zich aan state law houdt, kunnen de feds je niets maken. Steve DeAngelo maakte van peace, love & happiness een met hasjolie gesmeerde machine. Maar de overheid steekt een stalen pijp tussen de raderen. Het argument: omdat Harborside zo groot is, zal er meer gedeald worden op straat.