Twee dodelijke Russische spionnen doen zich voor als fris gezinnetje in The Americans.

The Americans
Canvas, 23.05-0.55 uur

Philip en Elizabeth Jennings zijn de ideale buren. Hun huis in de suburbs van Was­hington is aan kant, het gras gemaaid. Dankzij hun reisbureau kunnen ze altijd een leuk vriendenprijsje regelen voor vliegtickets. Ze hebben twee leuke kinderen, hij houdt van honkbal en zij kleedt zich naar de nieuwste mode. Aan het eind van de dag pakken ze graag een pilsje bij de barbecue om de roddels uit de buurt door te nemen. 
Maar vertel daarbij niet te veel. Het stel is namelijk helemaal geen getrouwd all-American couple, maar een duo KGB-agenten dat in het diepste geheim informatie verzamelt en missies voor de Russische regering uitvoert.

Wie dit een ongeloofwaardig uitgangspunt voor een tv-serie vindt, moet even op zoek gaan naar nieuwsberichten uit 2010. Toen werden elf undercover KGB-agenten gearresteerd en uitgewisseld met Rusland. Onder hen de sexy roodharige vamp Anna Chapman en het doodnormale stel Richard en Cynthia Murphy, dat met hun kinderen in een voorstad van New York woonde. Hun echte namen waren Lydia en Vladimir Guryev. Scenarioschrijver Joseph Weisberg, zelf ooit werkzaam bij de CIA, baseerde The Americans op hen. 

De serie speelt zich af aan het begin van de jaren tachtig, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Het tijdperk is prachtig weergegeven in de kleding, auto’s, interieurs en natuurlijk de afwezigheid van moderne communicatieapparatuur. Ondanks hun bedenkelijke motieven en daden krijg je als kijker meteen sympathie voor Philip (Matthew Rhys) en zijn vrouw Elizabeth (Keri Russell). Ze werden in de Sovjet-Unie klaargestoomd en vlak voor vertrek aan elkaar gekoppeld voor een levenslange taak. Ze toveren zichzelf om in allerlei personages om hun doelen te bereiken. Een van Philips alter ego’s trouwt zelfs met een secretaresse van de CIA. Regelmatig raken ze zo diep in de problemen dat ze hun wapens of vechtsportkunsten moeten gebruiken om tegenstanders een kopje kleiner te maken. Maar ze hebben minstens net zo veel zorgen om het huiswerk van hun tieners Paige en Henry. Zij hebben geen idee van het dubbelleven van hun ouders en groeien op als Amerikaanse kinderen, van wie de moeder echter wel heel vaak de kelder in duikt om ‘de was op te vouwen’.
The Americans is spannend, goed geschreven en geacteerd en mooi geproduceerd drama. In de Verenigde Staten is het tweede seizoen net voorbij. Canvas herhaalt vanaf vanavond de eerste reeks, vanaf september start men met seizoen twee.