Brood geldt tegenwoordig als een te vermijden dikmaker. ZDFzeit onderzoekt ondertussen het verschil tussen ambachtelijk brood en supermarktbrood, van Harry Brot.

ZDFzeit
ZDF, dinsdag, 20.15-21.00 uur

Het afgelopen jaar was er veel om te doen: brood. Het boek Broodbuik van William Davis verscheen, dat velen aanzette tot het afzweren van brood: ‘Schrap de tarwe uit je dieet, verlies overgewicht en word weer helemaal gezond!’ Brood zou een dikmaker zijn die voor suikerpieken in ons bloed zorgt en dus met pasta en rijst op de zwarte lijst van de hippe diëten belandde. In 2013 daalde de broodconsumptie in ons land fors: met 2,3 procent ten opzichte van 2012. En er werd al snel de spot mee gedreven. ‘Momenteel worden gebruikers van brood in Nederland niet vervolgd,’ schreef de satirische website De speld in een artikel met de kop ‘Kabinet onderzoekt mogelijkheden om brood te legaliseren’. En: ‘Mensen die te veel brood eten zullen op lage leeftijd sterven.’

Voor de waaghalzen die nog tarweproducten durven te eten, duikt ZDF Zeit in de wereld van brood. Hoeveel gezonder is ambachtelijk gebakken brood ten opzicht van supermarktbrood dat in de fabriek (voor)bereid is? In Duitsland komt zeventig procent van het brood uit de fabriek. Vaak blijken er kleurstoffen en andere onverkwikkelijke ingrediënten in verwerkt te zijn. Een echte bakker in Düsseldorf maakt brood dat zo lekker is dat je er geen beleg op hoeft te doen. Het ‘zuurdeeg’, zegt hij, is het geheim van goed brood: dit bevat melkzuurbacteriën die zorgen dat het brood rijst, dat het goed blijft en lekker smaakt. Zelfgemaakt zuurdeeg is daarom heel belangrijk.

Maar zijn brood kost € 4,10 en dat is voor de meeste consumenten te duur. Dan is dat broodje van 35 cent aantrekkelijker, dat uit de fabriek van Harry Brot komt. ‘Mijn Bäcker heisst Harry’, luidt hun reclame, en de zaak werd ooit gestart in de zeventiende eeuw. Nu komen er half afgebakken broodjes vandaan die worden ingevroren, zodat ze tot negen maanden goed blijven en door heel Europa vervoerd kunnen worden en in de plaatselijke supermarkt afgebakken. Willen wij brood eten dat vers lijkt, maar negen maanden ingevroren is geweest? En waarin karamelsiroop verwerkt is, zonder dat je dat proeft? Er wordt een panel samengesteld dat verschillende soorten broden moet gaan testen. Onder hen een man die zichzelf omschrijft als een ‘Volkorn-junkie’. Wat blijkt? Het is erg moeilijk het bakkersbrood te onderscheiden van fabrieksbrood. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal even gezond is. Het programma concludeert dat we de ambachtelijke bakker moeten steunen door zijn brood te kopen, omdat anders onze broodcultuur verloren gaat. Maar dat is volgens sommigen dus juist de bedoeling.