Een waargebeurd spionageverhaal met louter verliezers.

2Doc: The Arms Drop
NPO 2, 23.00-0.35 uur
Het is opletten geblazen bij de ruim anderhalf uur durende, maar bloedstollende documentaire The Arms Drop. De film vertelt het waargebeurde spionageverhaal van de Britse wapenhandelaar Peter Bleach en de Deense, activistische wapenleverancier Niels Holck.
Defense trader Bleach leverde in de jaren 90 kalasjnikovs aan Holck, die daarmee rebellengroepen in West-Bengalen wilde bevoorraden. De jonge Holck was diep geschokt door het onrecht dat zich in deze noordoostelijke Indiase deelstaat afspeelde. In dit achtergestelde gebied pleegden lokale communistische heersers wreedheden, zoals in 1982 toen een groep onschuldige nonnen en monniken koelbloedig werd vermoord. 
In 1995 gaat het mis. Holck bestelt dan bij Bleach vier ton wapens die hij per vliegtuig boven West-Bengalen wil uitgooien om daarmee een burgeroorlog te ontketenen. De wapenhandelaar gaat akkoord, en vliegt op verzoek van Holck mee in het vliegtuig. Maar Bleach speelt een dubbelspel: hij geeft namelijk ook informatie door aan MI5, de Britse inlichtingendienst. Die zien Holck als terrorist en stellen de Indiase regering op de hoogte. Als het toestel tijdens een tussenlanding in Bombay wordt gecontroleerd, wordt iedereen gearresteerd, maar vlucht Holck met behulp van enkele Indiase politici het land uit, terug naar Denemarken. India wilde zich namelijk op dat moment aan de wereld presenteren als ’s werelds grootste democratie en lokale communistische machthebbers passen niet in dat plaatje. De Indiase overheid is er dus bij gebaat dat Holck rebellen helpt met het uit de weg ruimen van communisten, zonder dat India er openlijk bij betrokken is.
Bleach wordt hier het slachtoffer van. De man die MI5 aan informatie hielp en ervan uitging dat Holck in India zou worden gearresteerd, wordt zelf gevangen gezet. Hem hangt de doodstraf boven het hoofd. Zowel Groot-Brittannië als India ontkennen Bleach’ verhaal.
Ook voor Holck houdt het niet op. Vele jaren later eist India zijn uitlevering, omdat het zich naar de buitenwereld toe wil profileren als een supermacht die in staat is om haar eigen ‘vijanden’ te berechten.
Filmmaker Andreas Koefoed raakte bekend met het verhaal, dat in een spionagedetective niet zou misstaan, toen Denemarken in 2011 het uitleveringsproces tegen Holck voerde. De documentaire, die archiefbeelden, interviews (met oud-medewerkers van Britse en Deense inlichtingendiensten), en nagespeelde scènes bevat, is onlangs in Denemarken en India uitgezonden. Groot-Brittannië weigert tot op de dag van vandaag uitzending.