#magdat

vrienden van de vpro,


Negentig jaar lang hebben we eigenzinnige en creatieve programma's kunnen maken. Jullie hebben ons daarin gesteund en daarvoor zijn we jullie enorm dankbaar. Deze rijke geschiedenis willen we graag een toekomst geven. Mag dat?

Als medewerkers van de VPRO maken we ons grote zorgen dat de huidige koers van NPO ervoor zorgt dat dit in de toekomst niet meer mag. VPRO mag nu bijvoorbeeld Rembo & Rembo niet online aanbieden op onze eigen site. Maar de NPO wil het ook niet ergens anders aanbieden. Dat zou betekenen dat deze programma's voor eeuwig verdwijnen. Mag dat?

De NPO trekt steeds meer macht naar zich toe. Bestuurders aan de macht, die centraal beslissen wat op tv en radio komt en nu ook op internet. Een machtige  centrale omroep waar weinig visie op de toekomst is te bespeuren. Mag dat?

De omroepen zijn helemaal niet ouderwets, maar in wezen juist heel modern. Door massaal lid te worden van de VPRO, dragen jullie allemaal al jarenlang een steentje bij: het is niets anders dan een vorm van crowdfunding. De VPRO heeft zelfs meer leden (300.000) dan alle politieke partijen bij elkaar. Daar zijn we trots op! En voor jullie willen we ook graag mooie, unieke programma's blijven maken. Die gratis voor iedereen, waar dan ook, te bekijken zijn in ons kleurrijk omroepbestel, dat bovendien een van de goedkoopste in Europa is. Dat willen we heel graag behouden. Mag dat?

In de afgelopen week is er veel zinnigs geschreven over de NPO. In onder meer de Volkskrant en NRC, door ex-vpro-er Hay Kranen, door digitale wizard Erwin Blom, Roeland Stekelenburg en door Ton Verlind. Ook onze collega's van NPO Doc en NPO Geschiedenis maken zich grote zorgen, en andere omroepen met ons. We vinden het van belang om ons als VPRO-medewerkers ook hardop uit te spreken. Omdat we door willen gaan met het maken van creatieve, bijzondere en vrijzinnige producties. Mag dat?

We willen jullie als leden, fans en achterban vragen om je uit te spreken. Met als doel een koerswijziging van de NPO. Zodat VPRO-programma’s ook in de toekomst gratis en online op zoveel mogelijk plekken worden aangeboden. Omdat jullie nu eenmaal overal tegelijk zitten: op je telefoon, tablet, websites, YouTube, enzovoort. Zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. Mag dat?

 

de vele programmamakers en redacteuren van de VPRO

wat kunt u doen?

Als u vindt dat dat mag, deel dan deze tweet, zet een bericht op Facebook of stuur deze tekst naar het bestuur van de NPO, die deze koerswijziging moet bepalen. Dat moet!

wat u voorlopig kunt doen:

1. Laat onderaan deze pagina een reactie achter.
2. Deel onderstaande tweet met uw netwerk (klik direct op retweet) of deel deze pagina op Facebook.

 

wat vooraf ging

Voordat de NPO last kreeg van ongebreideld online aanbod hadden ze al last van ongecoordineerd media-aanbod. Wat dit precies inhoudt zette de VPRO Gids vorig jaar al voor u op een rijtje. Lees verder ►

En ook klassiekers als Zomergasten en Van de schoonheid en de troost en eigenlijk alles van Wim T. Schippers werd niet dankzij maar ondanks wetten gemaakt. Lees verder ►
 

ongecoördineerd

De informatie op deze pagina is op geen enkele wijze door NPO, VPRO of haar organen gecoördineerd.

#mag dat?
Ja, dat mag wel, denken we.