22 okt
30 okt

Tree Trunk Chair: beleef 200-jarig ontwerp proces in enkele minuten met mixedmedia

Datum
22 oktober 2016 T/M 30 oktober 2016
Tijd
11:00 - 18:00
Locatie
VDMA Gebouw, Vestdijk 25-27, 5611CA Eindhoven

VPRO Medialab is wondering: is it time for the HoloLens?

Maarten Baas’ meest recente ontwerp, The Tree Trunk Chair, is in 2216 klaar. De kunstenaar heeft een fascinatie voor tijd en speelt bij dit werk met het 200-jarige ontwerpproces. Door een mal te plaatsen in een jonge boom ontstaat er gedurende 200 jaar een stoel in de stam. De boom wordt geplant in de tuin van het Groninger Museum, waar in 2216 de stoel geoogst kan worden.

VPRO Medialab doet onderzoek naar nieuwe platforms en formats om verhalen te vertellen. Op de DDW presenteert VPRO Medialab samen met kunstenaar Sander Veenhof en DDW ambassadeur Maarten Baas het verhaal van The Tree Trunk Chair. De Hololens experience is mede mogelijk gemaakt door Ordina. Negen dagen lang kunnen bezoekers een vervreemdende en tegelijk magische mixed reality ervaring ondergaan via de HoloLens.

“Ik houd ervan om met verschillende disciplines in totaal onbekende processen te duiken. Dat is precies wat VPRO Medialab doet. We werken aan een experiment waarbij de grenzen tussen nieuwe en oude realiteit worden opgerekt.” Maarten Baas

De HoloLens is een Virtual Reality-bril extraordinair: je ziet de fysieke wereld en de HoloLens voegt hier een laag VR aan toegevoegd. In de mixed reality die hieruit ontstaat, beleef je in een paar minuten hoe 200 jaar verstrijken en ontdek het slow design-verhaal van The Tree Trunk Chair van VPRO Medialab. Loop onder de takken door, ontmoet bijzondere personages en bepaal zelf het verloop van je beleving.

Het is voor het eerst dat een Europese omroep een onderzoek doet naar de creatieve en technische mogelijkheden van de HoloLens en de resultaten deelt met een groot publiek

Routebeschrijving en openingstijden

VPRO Medialab is wondering: is it time for the HoloLens? is zaterdag 22 oktober open van 11.00 - 23.00 en alle andere dagen van 10.00 tot 18.00 uur. 

Locatie: VDMA-gebouw, Vestdijk 31T, 5611 CA Eindhoven. In de rechterhal staat de VPRO Medialab experience. Dit is op loopafstand van het station.

Reserveren HoloLens Experience

In totaal kunnen 288 mensen deze exclusieve experience beleven. Vanaf maandag 17 oktober 12.00 uur is het mogelijk om via deze site een timeslot te reserveren. De experience duurt ongeveer 15 minuten. Per persoon kan één timeslot gereserveerd worden.
Elke dag sluit de aanmelding om 21.00 uur voor de dag erna. Elke dag zijn er een aantal plekken vrij gehouden. Mocht jouw dag van keuze in Eventbrite uitverkocht zijn, kun je bij onze experience altijd even navragen of er toch nog plek is.

De HoloLens experience is gratis toegankelijk, voor toegang tot het VDMA-gebouw is een DDW-ticket vereist, lees hier meer over ticketverkoop.

Via onderstaande links kun je een dag en tijdstip kiezen.

Zaterdag 22 oktober

Zondag 23 oktober

Maandag 24 oktober

Dinsdag 25 oktober

Woensdag 26 oktober

Donderdag 27 oktober

Vrijdag 28 oktober

Zaterdag 29 oktober

Zondag 30 oktober

Hou bij het reserveren rekening met onderstaande:

  • Er mag één ticket per persoon gedurende de gehele DDW gereserveerd worden;
  • Zorg dat je 10 minuten voor aanvang van jouw reservering aanwezig bent;
  • De HoloLens experience is te vinden aan het einde van de expositie Maarten Baas Makes Time;
  • Je reservering is alleen geldig voor het tijdstip waarop je gereserveerd hebt. Als je te laat bent, vervalt je reservering;
  • De reservering is alleen geldig in combinatie met een DDW-ticket;
  • De HoloLens experience is in het Nederlands, er is een Engelstalige hand-out beschikbaar;
  • Neem je reservering mee, in print op op je smartphone;
  • Om de experience optimaal te kunnen beleven, raden we aan de demovideo op de infowand niet van te voren te bekijken;
  • Wijzigingen of technische veranderingen onder voorbehoud.

Maarten Baas Makes Time

Maarten Baas

Maarten Baas Makes Time is een expositie, een festival der kunsten, een creatieve explosie. Negen dagen lang is deze expositie te bezoeken in het VDMA gebouw tijdens de Dutch Design Week. De experience VPRO Medialab is wondering: is it time for the HoloLens? maakt hier deel van uit. 

De expositie toont designer Maarten Baas in de rol van alchemist. Voor het vijftiende jubileum van de DDW mixt hij gastronomie met grafisch ontwerp, beeldende kunst met theater en laat hij rond het thema tijd een uitgelezen melange zien van Nederlandse vormgevers met werk van gevestigde namen (Jurgen Bey, Kiki van Eijk) en jongere – veelal Eindhovense – talenten (Niels Hoebers, Aart van Asseldonk).

“Design is een lelijk woord voor heel veel moois. Het vormt de olie tussen verschillende disciplines en maakt het tot een toegankelijk geheel. Alles mag samenkomen en een grote creatieve explosie veroorzaken!” Maarten Baas

Door af te rekenen met de grenzen tussen de verschillende disciplines ontstaat er een nieuwe schepping. Het is het feest van de creatieve disciplines en laat de bezoeker achter in betovering.

Maarten Baas Makes Time is een collaboratie van een rijke schakering aan ontwerpers, makers en kunstenaars onder wie: chef-kok Sergio Herman, grafisch ontwerper Anthon Beeke, illustratrice Nanne Meulendijks, schrijver Ingmar Heytze, fotografe Lisa Klappe, theatermaker Joris van Midde (De Kwekerij), kunstenaar Sander Veenhof en VPRO Medialab.