Metropolis

kinderwens

Ieder jaar zetten we met z’n allen zo’n 135 miljoen baby’s op aarde. We lijken er maar niet genoeg van te krijgen, kinderen maken. Vlak voordat het wereldwijde bevolkingscijfer de 8 miljard aantikt, vraagt Metropolis zich af: waarom willen we eigenlijk al die baby’s?

In Nepal wordt er veel waarde gehecht aan het krijgen van zoons in plaats van dochters. Zoons kunnen op late leeftijd namelijk voor hun ouders zorgen. De zwangere 16-jarige Malvika en haar schoonmoeder willen graag dat de dokter het geslacht bepaalt. Als het een meisje is, willen ze abortus. Gelukkig voor de foetus, is de controle op geslacht wettelijk verboden. Maar het is maar de vraag of iedere arts zich aan dat verbod houdt.

De Israelische Etiya heeft maar liefst 9 kinderen. En dat is belangrijk. Want hoe meer kinderen, hoe beter, volgens de moeder: ‘Elk kind is een Mitzva. Elk extra kind maakt het volk van Israel groter.’

In het Indiase dorpje Anand staat een tehuis waar wensouders van over de hele wereld terecht kunnen: het Huis van de Draagmoeders. Voor ongeveer 15.000 euro zorgt dokter Nayna Platel ervoor dat een van deze vrouwen haar baarmoeder beschikbaar stelt aan kinderloze stellen. Omdat draagmoeder zijn in India een taboe is, worden in de volksmond de benamingen Babyfabriek en huur-baarmoeders vaak gebruikt voor deze kliniek.

Vanwege het eenkindbeleid in China was het een lange tijd onmogelijk voor kinderen om broertjes of zusjes te hebben. Tegenwoordig is dat anders. De 13-jarige Yiyun Fan krijgt er binnenkort zelfs twee tegelijk. Haar ouders besloten dat het belangrijk was om het zieke meisje broers en zussen te geven. Dan maar die boete betalen, die staat voor het hebben van ‘te veel’ kinderen.

Omar en Aminata uit Burkina Faso proberen al 20 jaar kinderen te krijgen met behulp van allerlei vormen van geneeskunde, zonder enig resultaat. Daarom leggen zij nu hun volledige vertrouwen in de handen van de beroemde traditionele genezer Seydou Bikienga. Hij heeft met zijn bijzondere gave al vele vrouwen een kind geschonken: ‘Wat ik doe, is een gave van god en een mysterie. Niemand kan het begrijpen, zelfs ik niet.’

De Argentijnse Monica heeft al 8 kinderen en is zwanger van de negende. Zij en haar man kunnen nauwelijks rondkomen, maar voor ieder kind krijg je wat geld van de overheid. Is dat dan de reden dat ze zich toch niet laat steriliseren?

In de Zuid-Afrikaanse regio Limpopo wordt het krijgen van een baby gezien als het bewijs dat je een échte vrouw bent. En hoe jonger je ermee begint, hoe beter, denken de 16-jarige zwangere Lerato Mathipa en haar klasgenoten: ‘Ik heb drie vriendinnen die kinderen hebben. Ik wilde zwanger worden om erbij te horen.'