Metropolis

milieustrijders

Wereldleiders overleggen in Kopenhagen over een opvolger van het Kyoto-protocol. Wereldwijd wordt de roep om ingrijpende milieumaatregelen steeds groter. Maar wat de hoge heren daar in Denemarken ook afspreken, er zijn altijd mensen nodig die de milieuproblemen op hun eigen lokale niveau aanpakken. Naar dat soort milieustrijders gingen onze correspondenten op zoek.

Afval op straat, groeiende vuilnisbelten; ook in Nicaragua nemen de meeste mensen het niet zo nauw met het milieu. Octavio Arguello noemt zichzelf keizer van het Nicaraguaanse rijk en wil in zijn imperium armoede met bomen bestrijden.

Correspondent Mia ontmoet de batterijenkoning van Beijing. Deze innemende Chinese milieustrijder rijdt met zijn elektrische fiets door de stad en verzamelt batterijen. Ook heeft hij een eigen manier bedacht om het kwik te recyclen. Dit levert veel te weinig op om van te leven, maar de batterijenkoning heeft maar een wens: dat de stad gezond en schoon wordt. - Geproduceerd door Anna Sophie Loewenberg & Mia Lee

Elad en Noam halen Palestijnse families op de Westbank naar de 21ste eeuw door ze te voorzien van groene stroom. Maar de intrede van elektriciteit heeft ook haar nadelen...

In Senegal worden de inwoners van een aantal dorpen ingezet om het natuurlijke ecosysteem een handje te helpen. De mensen zoeken zaadjes van mangrove bomen, die ze vervolgens weer planten. Want een beter milieu, zorgt uiteindelijk voor een betere economie.

Het Victoriameer in Oost-Afrika staat bekend als een schoolvoorbeeld van een ecologische ramp. Toch zijn er ook mensen die er gebruik van maken: het onkruid dat delen van het meer overwoekert, kan verzameld en verkocht worden.

Ondanks dat Peru in de top drie staat van landen het meest kwetsbaar voor klimaatverandering, verklaart de regering mensen die daar iets aan willen veranderen voor gek. Correspondent Jeronimo ontmoet Ramiro 'de wolkenman', een milieustrijder die beweert dat hij de oplossing voor het klimaatprobleem heeft bedacht: een kunstmatige manier om sneeuw van wolken te maken.

In New York is het afval van de een, een avondmaaltijd voor de ander. Een groep hippe New Yorkers die zichzelf 'Freegans' noemt, gaat elke avond de straat op om eetbaar afval te verzamelen. Onder het motto: zolang er geen hondenpoep op zit is het eetbaar, zetten ze zich af tegen de consumptiemaatschappij.

Officieel heet het recycling, maar in de praktijk gooien malafide afvalondernemers alle troep op een hoop. De lokale Tony Soprano's buiten kansarmen Russen uit door hen voor een grijpstuiver het afval te laten sorteren. Levensgevaarlijk natuurlijk, maar dat willen de bewoners niet weten. De plaatselijke ecoloog in Dzherzinsk leidt correspondent Michael rond in deze milieuramp.

Planten en struiken aanleggen is niet iets waar een gevangenisstraf op staat. Toch doet de milieustrijder in dit item het stiekem op openbare plekken in de stad wanneer iedereen slaapt. Hij is de guerilla-tuinier van Milaan.

Onze reporter ging de straat op gooide afval op straat in de hoop dat mensen hem op zijn gedrag zouden aanspreken. Doen ze dat? Bekijk deze verborgen camera reportage om te zien hoe Egyptenaren op vuil op straat reageren.