Metropolis

nieuwsjagers

De wereld van de media. Onvermoeibare persmuskieten die heel ver gaan om hun primeurs te scoren. Wat nieuws is en hoe je het brengt blijkt wereldwijd enorm te verschillen. Alle geportretteerde journalisten zijn typische vertegenwoordigers van de lokale mediacultuur.

In Nicaragua zijn ze dol op gruwelen en sensatie, zowel in de kranten als op de radio. Calicto Valle Rugama, beter bekend als 'Calulo', voorziet hierin: hij racet de stad rond op zoek naar sterfgevallen waar hij verslag van kan doen, of het nu bij een ongeluk op de ringweg is, of in het ziekenhuis waar iemand net een hartaanval heeft gekregen.

In de Indonesische cultuur is spiritualiteit doodnormaal. Helderziende journalist Agus Siswanto werkt voor het populaire'Misteri'-magazine, een tijdschrift dat bovennatuurlijke onderwerpen 'onderzoekt'. Jamal ging met hem mee naar de koloniale begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Jakarta, om te ontdekken of er op die plek nog altijd Nederlandse geesten rondwaren.

De Chinese regering is niet dol op journalisten als Tiger Temple. Maar de Chinese bevolking verslindt de verhalen over misstanden op zijn blog. Tiger Temple ziet het als zijn missie om deze 'gewone mensen' een stem te geven, ook al worden zijn verhalen met regelmaat geblokkeerd. - Geproduceerd door Anna Sophie Loewenberg & Mia Lee

Een goede bron is belangrijk voor een journalist. Het wordt echter dubieus als je er te goede banden met de onderwereld op na houdt. Voor deze Russisch-Amerikaanse radiojournalist is de scheidslijn tussen boven- en onderwereld erg ver te zoeken. Hij maakt daar geen geheim van, het levert hem immers goede verhalen op voor zijn show.

Op de juiste plek op het verkeerde moment, of op de verkeerde plek op het juiste moment. De Israëlische Moti is voor zijn collega-fotografen een doorn in het oog. Hij is sneller ter plaatse dan de politie, en soms zelfs eerder dan de dader op een 'crime scene'. Hoe krijgt hij dat toch voor elkaar?

Libanon is politiek zeer verdeeld en versplinterd. Voor de verslaggever uit dit filmpje, is het daarom lastig werken. Helemaal omdat zij een vrouw is. Maar de Palestijnse tv-zender waar ze voor werkt, is voor een gedeelte van de inwoners zo belangrijk, dat dat het waard is.

Asuka San is een journalist die zich bezighoudt met het opsporen van onidentificeerbare, mystieke wezens. Veel mensen zijn sceptisch over zijn verhalen, onze Japan correspondent Mao incluis: want hoe kun je schrijven over iets wat je niet ziet?

Adel Omar is in Yemen niet zomaar journalist: hij is ook idealist en mensenrechtenactivist. Hij leeft voor zijn werk al verdient hij er geen geld mee en moet hij voor alle kosten zelf opdraaien. Toch zou hij nooit kunnen stoppen met dit werk, hij ziet het als zijn taak om sociale problemen aan de kaak te stellen.

Correspondenten Barbara Politsch en Trox maken kennis met het beroemdste en meest controversiële verslaggevers-duo van de Filipijnen: de Tulfo Brothers. De twee broers hebben een populair realityprogramma waarin ze oplichters in de val lokken voor de camera ontmaskeren.

Veel mensen dromen van een carrière als tv-ster. Zo niet de Chinese Kung Jian; hij presenteert twee televisieshows, maar vindt het werk erg zwaar. Liever zou hij geld verdienen als operazanger, zijn eigenlijke passie.