Metropolis

superfoods

Heel Nederland is in de ban van superfoods, de quinoa en goijbessen zijn niet aan te slepen. Maar is de rest van de wereld ook zo bezig met het allerbeste super healthy voedsel? In deze uitzending van Metropolis zoeken we antwoord op de vraag: Superfoods, hebben ze die in de hele wereld?

In Kenia geldt het aloude ‘melk is goed voor elk’, maar al helemaal als het vermengd is met vers koeienbloed. De koe moet van dichtbij beschoten worden met een pijl om daarna het bloed af te tappen. Dit superdrankje betekent voor Kenianen een boost voor de weerstand en bovendien worden ze er beresterk van. Stef kijkt of wij Nederlanders ook openstaan voor dit lokale superfood.

Omdat we hier in het Westen zo nodig met zijn allen aan de quinoa moesten, is het gewas in thuisland Bolivia veel te duur geworden. Eerder was quinoa voor hen net zo normaal als aardappels hier, maar door de wereldwijde interesse voor het supergewas, is het niet meer aan te slepen. 80 Procent van de oogst gaat naar het buitenland en de productie is inmiddels met 1000% gestegen. Leuk voor de boer. Maar niet zo leuk voor Julia en de andere Bolivianen die het niet meer kunnen betalen.

In Indonesië is de vleermuis superfood nummer 1. Het vliegende zoogdiertje is zo in trek, dat sommige soorten inmiddels met uitsterven worden bedreigd. Maar op de Markt in Tomohon zijn de beestjes gelukkig nog volop verkrijgbaar. Hier worden vers verschroeide vleermuizen omgetoverd tot een supergezonde maaltijd. Restaurantganger Michael weet wel waarom: “Vleermuizen eten alleen groenten en fruit, daarom zijn ze heel gezond. Het is goed voor je haar en voor je huid. Ze stinken alleen wel een beetje”.  Ze verkopen hier trouwens niet alleen vleermuis. Maar ook hond, varken, aap, slang, kat, rat op een stokje. Eigenlijk alles waar vlees aan zit.

De alg spirulina wordt hier in Nederland als superfood gezien, maar in Burkina Faso is het voor ons hippe product een ware levensredder. Nonnen zorgen er voor dat ondervoede kinderen kunnen aansterken met deze groene smurrie. Normaal is de alg alleen beschikbaar voor de Burkinese elite, maar gelukkig krijgen de nonnen spirulina-subsidie.

In Nepal zweren ze bij een superfood die Yasargumba heet. Dit mysterieuze medicijn die bestaat uit een combinatie van een rups en een paddenstoel en helpt tegen ziektes zoals kanker, geeft energie en zorgt voor een goede bloedsomloop. In China wordt het zelfs als viagra gebruikt omdat het paddenstoelenrupsje voor een goede dosis geilheid kan zorgen. Het goedje is inmiddels zo gewild, dat Chinezen er 90 euro per gram voor betalen. Dat is zelfs duurder dan goud! Jaarlijks gaat er in de yarsagumba-handel 11 miljard euro om en moet het superfood geplukt worden met gevaar voor eigen leven in de Himalaya gebergte.

In Amerika reizen we mee met de fermentatie bus van de 29-jarige Tara. Fermenteren deden ze 7000 jaar geleden al. Toen werd het toegepast om groenten langer te bewaren, nu gebruikt Tara de techniek omdat het goed is voor je gezondheid en darmflora. Haar do-it-yourself fermentatie feestjes in haar bus door New York lopen storm.