Wekelijks zenden we een reportage uit als aanvulling op 'Made in Europe', de tv-serie waarin Dimitri Verhulst Europa rondtrekt om culturele verhalen over het continent te vertellen. Onze makers Emmie Kollau en Mathijs Deen laten zich door de thema’s van de uitzending inspireren, en maken er reportages bij.

Made in Europe: Els Snick over idealen

In de laatste aflevering van Made in Europe over idealen neemt Dimitri Verhulst de kijker mee naar de Zwitserse Alpen, naar de plek die Thomas Mann gebruikte in zijn roman De Toverberg, een monumentaal verhaal waarin twee personages (de optimist en de fatalist, of de idealist en de realist) met elkaar strijden om het gelijk. Moeten we erop vertrouwen dat de mens goede bedoelingen heeft, of is de mens een egoïst die zich nauwelijks bekommert om de ander? Verslaggever Mathijs Deen reist af naar Vlaanderen om met germanist Els Snick te praten over De Toverberg en of we nog mogen geloven in het goede in de mens.

Made in Europe: Abdelkader Benali over individualisme

Made in Europe gaat komende zondag over Individualisme. Met schrijver Abdelkader Benali wandelt verslaggever Emmie Kollau in de geest van Montaigne. Hij was de eerste moderne filosoof die zichzelf als onderwerp nam. Met 'De essays' schreef hij het allereerste werk-aan-jezelf-handboek. Het boek speelt een belangrijke rol in Benali’s boek 'Montaigne, een indiaan en de neus van Max Kader'. Hierin beschrijft Benali een jonge schrijver die een bijzondere reis maakt. Hij baseerde het op zijn eigen ervaringen, en vraagt zich af: wat gebeurt er met je als je nieuwe werelden ontdekt?

Made in Europe: Nynke Laverman over verlangen

Made in Europe begeeft zich zondag in de wereld van het verlangen, een levensgevoel dat doorklinkt in de fado, in de gedichten van Heine, maar ook in de ronkende motor van die typisch Europese uitvinding: de auto. Zowel de fado, de poëzie, als de auto kunnen je brengen waar je verlangend hart naar uitgaat. Zangeres Nynke Laverman, die onder meer de fado zong, bekeek samen met verslaggever Mathijs Deen alvast de uitzending en spreekt over de weerbaarheid van de fado, de kracht van het verlangen.

Made in Europe: Ronald Ophuis over de duistere kant

In 'Made in Europe' gaat Dimitri Verhulst op zoek naar het culturele DNA van ons continent. De aflevering van aanstaande zondag gaat over de duistere kant en de kunst waarin we onze duistere kant uiten, zoals de verhalen over Dracula en heavy metal. Verslaggever Emmie Kollau spreekt erover met kunstenaar Ronald Ophuis, wiens controversiële werk getypeerd wordt door afbeeldingen van extreem menselijk geweld, executies en misbruik.

Made in Europe: Rieks Swarte over verbeelding

In Made in Europe gaat Dimitri Verhulst op zoek naar het culturele DNA van ons continent. De aflevering van aanstaande zondag gaat over verbeelding. Verbeelding breekt grenzen open en creëert mogelijkheden, bijvoorbeeld voor Jules Verne, Hans Christian Andersen en Jurriaan Andriessen. Verslaggever Mathijs Deen vraagt theatermaker Rieks Swarte hoe hij zijn verbeelding inzet om Europa vooruit te helpen.

Made in Europe: Hedy D'Ancona over vrije vrouwen

In Made in Europe gaat Dimitri Verhulst op zoek naar het culturele DNA van ons continent. Deze aflevering verdiept hij zich in de kunst die een grote rol heeft gespeeld bij de bevrijding van de vrouw. Maar wie zijn nu die vrijgevochten vrouwen? Onze verslaggever Emmie Kollau vraagt Hedy D’Ancona, feministe,  oud-staatssecretaris, minister en europarlementariër voor de PvdA, naar haar visie op de bevrijde vrouw. Wie zijn haar voorbeelden in binnen- en buitenland? En wat betekent 'vrijgevochten' eigenlijk?

Made in Europe: Franca Treur over religie

Al in de 19e eeuw verklaarde Nietzsche dat Europa God dood had verklaard. Sindsdien hebben de kunstenaars van ons continent een nieuwe verhouding met religie gezocht, die balanceert tussen traditie en spot. Franca Treur, die zelf afstand nam van de protestante god van haar jeugd, bekeek voor Nooit Meer Slapen de tweede aflevering van Made in Europe over dit onderwerp.

Made in Europe: Oscar van Gelderen over rebellie

Komende zondag begint de televisieserie Made in Europe, waarin Dimitri Verhulst door Europa reist; op zoek naar het culturele DNA van ons continent. In de eerste aflevering zal het gaan over rebellie. Onze verslaggever Emmie Kollau spreekt in het kader van dit thema met uitgever en kunstverzamelaar Oscar van Gelderen. Want wat maakt rebellie nou zo aantrekkelijk?

Dimitri Verhulst ontrafelt de Europese cultuur in 'Made in Europe'

De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst debuteerde in 1999 met de verhalenbundel De kamer hiernaast, in 2001 volgde zijn eerste roman Niets, niemand en redelijk stil. Hij brak door met het verfilmde boek De helaasheid der dingen. Hierna volgden o.a. Godverdomse dagen op een godverdomse bol en De laatkomer. In de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe, gebaseerd op het gelijknamige boek van Pieter Steinz, ontrafelt Verhulst aan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen de Europese identiteit. Pieter van der Wielen spreekt met Dimitri Verhulst