13-17 januari

In de tweede week van Nooit Meer Slapen o.a. gesprekken met toneelregisseur Marcus Azzini, journalist en schrijver Ad van Liempt, modejournalist en stijlicoon Aynouk Tan, dichter Alfred Schaffer en schrijver Thomas Verbogt.

maandag 13 januari

Heiner Müller (1929-1995) wordt gezien als één van de grootste Duitse toneelschrijvers van de vorige eeuw. Met Kwartet schreef Müller een gevaarlijk spel tussen man en vrouw en hij schuwde hierbij niet de donkere kant van de mens te tonen. Toneelgroep Oostpool maakte een bewerking van Kwartet. Voor regisseur Marcus Azzini voelt het noodzakelijk om deze donkerte, dit gevaar aan te gaan. Zonder gevaar geen verleiding, zegt hij. Pieter van der Wielen ontvangt Marcus Azzini. In de weekserie maken we kennis met pianist Ralph van Raat. Hij is een wereldster in China, maar in eigen land is Van Raat nog nauwelijks bekend.

In het tweede uur proberen journalist Theo Hakkert en literatuurcriticus Marja Pruis het fenomeen Haruki Murakami te duiden, vertelt fotojournalist Hans Aarsman wat hem door de nacht helpt, reageert schrijver Jamal Ouariachi op de actualiteit en vertellen actrices Bodil de la Parra en Nadja Hüpscher over de muziektheatervoorstelling Ouwe Pinda's.

dinsdag 14 januari

Toen Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter leek het in eerste instantie of ons land explodeerde van vreugde. Maar na het feest volgde voor bijna iedereen de ontnuchtering. De moeizame weg terug voor de overlevenden van de kampen. De machteloosheid over het langzame tempo van de wederopbouw. De schaarste, de armoede en de toenemende dreiging van een naderende oorlog met Indonesië. In het eerste uur praat met Pieter van der Wielen met Ad van Liempt, die in zijn boek Na de bevrijding het weinig bekende verhaal over de jaren 1945-1950 beschrijft. Het boek vergezelt de zevendelige televisieserie die de NTR op de televisie uitzendt. In de weekserie maken we kennis met pianist Ralph van Raat. Hij is een wereldster in China, maar in eigen land is Van Raat nog nauwelijks bekend.

In het tweede uur een reportage over Van den vos, een grootschalig multimediaproject van Theatergroep FC Bergman met theater, muziek en film, geïnspireerd op het epische dierengedicht ‘Van den vos Reynaerde’. Verder vertelt filosoof Ad Verbrugge wat hem door de nacht helpt, schrijver Jamal Ouariachi laat zich door het nieuws inspireren en we brengen een bezoek aan de werkplaats van de Eindhovense beeldhouwster Marjolijn Mandersloot. Van haar is momenteel werk te zien bij Galerie Jan van Hoof in 's-Hertogenbosch.

woensdag 15 januari

Komende vrijdag gaat de twintigste editie van de Amsterdam Fashion Week van start. Het vieren van Nederlands modetalent, het slaan van een brug tussen creativiteit en commercie en het zoeken naar internationale aansluiting, dat is waar Amsterdam Fashion Week voor staat. In het eerste uur is modejournalist en stijlicoon Aynouk Tan te gast. Met haar ‘outrageous’ outfits is ze elk jaar weer de meest gefotografeerde bezoeker van het mode-evenement. Een gesprek over de aankomende modeshows, de randprogrammering en haar visie op mode en performance. In de weekserie maken we kennis met pianist Ralph van Raat. Hij is een wereldster in China, maar in eigen land is Van Raat nog nauwelijks bekend.

In het tweede uur een gesprek met radiomaker Okke Ornstein die in zijn documentaire Vlucht naar Syrië verslag doet van de eerste humanitaire vlucht vanuit Nederland naar het door oorlog verscheurde land, jounalist Francisco van Jole vertelt wat hem door de nacht helpt, schrijver Jamal Ouariachi reageert met fictie op de actualiteit, en schrijver P.F. Thomése vertelt over de theateruitvoering van Schaduwkind, het gelijknamige boek dat hij schreef na de dood van zijn dochtertje. Gitariste en componiste Corrie van Binsbergen schreef een muzikaal scenario, geïnspireerd op het boek.

donderdag 16 januari

Dichter Alfred Schaffer woont bijna vijftien jaar in Zuid-Afrika, waar hij als docent verbonden is aan de Universiteit van Stellenbosch. Vandaag verschijnt zijn nieuwe dichtbundel Mens Dier Ding, zijn eerste sinds Kooi (2008). Daarin maakt de lezer kennis met de overblijfselen van een mythe, de roemruchte Sjaka. Alfred Schaffer is in het eerste uur te gast. Zijn nieuwe bundel is uiteraard onderwerp van gesprek, en we gaan het ook hebben over de toekomst van Zuid-Afrika zonder Nelson Mandela. In de weekserie maken we kennis met pianist Ralph van Raat. Hij is een wereldster in China, maar in eigen land is Van Raat nog nauwelijks bekend.

In het tweede uur vertelt beeldend kunstenaar Anouk Griffioen over de meer dan levensgrote tekeningen die ze van vrouwen en dieren maakt, of soms van wezens daar ergens tussenin. Solo in Black & White is de titel van een nieuw te verschijnen boek en de onlangs geopende tentoonstelling in de Kers Gallery te Amsterdam. Verder vertelt schrijfster Christine Otten wat haar door de nacht helpt, reageert schrijver Jamal Ouariachi op de actualiteit met fictie en vertelt schrijver A.H.J. Dautzenberg over zijn verhalenbundel En dan komen de foto's. De veertig verhalen spelen zich af op plekken waar de schrijver zelf nooit is geweest.

vrijdag 17 januari

Nooit Meer Slapen wordt op vrijdag voorafgegaan door het 20-delig hoorspel Bonita Avenue, een bewerking van de gelijknamige roman van schrijver Peter Buwalda. Na afloop spreekt Wim Brands met schrijver Thomas Verbogt over het boek Het eerste licht boven de stad, een portret van zijn levenslange vriendschap met schrijver Frans Kusters. Een vriendschap die ruw werd onderbroken door de dood. Als altijd kwam deze te vroeg, en Verbogt besloot namens Kusters alsnog gehoor te geven aan een eerder plan hun levenslange gesprek vast te leggen in literaire vorm.

In het tweede uur een gesprek met journalist Huib Stam over zijn boek Eetsprookjes. Waarom leveren we onszelf over aan dieetgoeroes, gezondheidsvoorlichters en fabrikanten als het gaat om advies over leefstijl, gezondheid en voeding? Verder vertelt NRC-columnist Arjen van Veelen wat hem door de nacht helpt, laat schrijver Jamal Ouariachi zich door het nieuws inspireren en doen we verslag vanuit het Van Abbemuseum in Eindhoven, waar mensen met Alzheimer een speciale rondleiding kunnen krijgen. De rondleidingen zijn een groot succes. Kunstwerken blijken bijzondere reacties uit te lokken, bij zowel patiënt als verzorger.