20-24 januari

Deze week in Nooit Meer Slapen o.a. gesprekken met Aus Greidanus jr & sr, beeldend kunstenaar en filmmaker Dick Tuinder, actrice en muzikante Hadewych Minis, Sociaal Cultureel Planbureau-directeur Kim Putters, en schrijver Raoul de Jong.

maandag 20 januari

Regisseur en artistiek leider Aus Greidanus sr. neemt afscheid van Toneelgroep De Appel met zijn vijfde theatermarathon, Casanova. Een voorstelling over de donkere en de lichte kant van het leven aan de vooravond van de crisis in Europa in de 18de eeuw. Van het Appeltheater in Scheveningen wordt een klein Venetië gemaakt: tienduizenden liters water stroomden naar binnen. Aus Greidanus jr. speelt de titelrol en vertrekt na deze voorstelling naar Toneelgroep Amsterdam. Pieter van der Wielen praat met vader en zoon Aus Greidanus over hun naderende afscheid. In de weekserie staat het Internationaal Filmfestival Rotterdam centraal. Lucas van der Velden, directeur van Sonic Acts, vertelt over zijn verticale bioscoop: de Vertical Cinema.

In het tweede uur doen we verslag van een rondgang door Museum de Gevangenpoort in Den Haag, waar de expositie Verboden humor is ingericht. De schrijver Jacob Campo Weyerman zat hier bijvoorbeeld in de 18de eeuw gevangen vanwege zijn satirische aanvallen op vooraanstaande personen. Schrijver en dichter Daniël Dee blikt deze week dagelijks terug op de actualiteit en we praten met toneelregisseur en artistiek directeur Moniek Merkx over de dansvoorstelling Alleen op de wereld van het nieuwe gezelschap Maas Theater, naar het beroemde verhaal van Hector Malot. En de Vlaamse dichteres Miriam Van hee leest voor uit haar bundel Ook daar valt het licht, een van de vijf nominaties van de VSB Poëzieprijs 2014.

dinsdag 21 januari

Rotterdam staat vanaf morgen weer in het teken van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Afscheid van de Maan is een van de weinige Nederlandse films die er worden vertoond. Deze speelfilm speelt zich af in 1972 en begint bij de laatste man die de maan verlaat, een markering van het einde van een tijdperk van optimisme en vooruitgang. De bewoners van een flat in Nederland staan voor een soortgelijk punt om afscheid te nemen van de verwachtingen van het leven. Pieter van der Wielen praat met regisseur Dick Tuinder over zijn nieuwe en ietwat biografische film. In de weekserie staat het Internationaal Filmfestival Rotterdam centraal. De Belgische kunstenaar Thomas Bellinck vertelt over zijn tentoonstelling Domo de Europa. Hij blikt vanuit het jaar 2063 terug op wat ooit Europa was.

We nemen een voorschot op de Gedichtenweek, die op 30 januari van start gaat, want in het tweede uur is er veel aandacht voor poëzie. We beginnen met schrijver en dichter Daniël Dee, met een reflectie op het nieuws. Dichter Ingmar Heytze vertelt over De veertig van Heytze, een keuze uit alle poëzie die hij heeft gelezen. Antoine de Kom leest voor uit zijn bundel Ritmisch zonder string, een van de vijf nominaties van de VSB Poëzieprijs 2014. En we ontmoeten de Ethiopische zangeres en danseres Minyeshu n.a.v. haar album Black Ink, een samenwerking met het Nederlands Blazersensemble, waarmee ze vanaf deze week op tournee gaat.

woensdag 22 januari

De voorstelling Welkom in het bos van theater- en filmmaker Alex van Warmerdam was in 2002 al een veel geprezen succes. Een verhaal over overleven waarin twee vrouwen zwerven door het bos. Onderweg strijden ze tegen honger en dorst, terwijl ze stuiten op een aantal merkwaardige personages. Pieter van der Wielen ontvangt in het eerste uur alleskunner Hadewych Minis, vertolker van de hoofdpersonage van de remake van deze voorstelling. In de weekserie staat het Internationaal Filmfestival Rotterdam centraal. Peter van Hoof, programmeur van het festival, stelde de korte film-marathon samen en vertelt hoe anders het medium korte film is.

Acteur Hans Dagelet speelt in Helium een levensmoede gangsterbaas, die noodgedwongen moet uitwijken naar een winters en verlaten Texel. We praten over deze misdaadfilm met regisseur Eché Janga. Verder in het tweede uur o.a. een portret van Micha Hamel, die met de bundel Bewegend doel is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2014, schrijver en dichter Daniël Dee leest een kort prozafragment dat op de actualiteit is geïnspireerd en schrijfster Eva Meijer vertelt over haar nieuwe roman Dagpauwoog. Een tragikomische roman over mensen en andere dieren, over zelf denken en het goede willen doen in een wereld waarin onduidelijk is wat dat precies betekent.

donderdag 23 januari

Naast de selfie was participatiesamenleving woord van het jaar in 2013. De bedoeling dat burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor eigen leven en omgeving wordt vooral gezien in taken overgooien van de centrale overheid naar gemeenten en burgers. De nieuwjaarslezing van Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, gaat over deze participatiesamenleving. In het eerste uur praat Pieter van der Wielen met hem over onder meer de positieve kanten van de nieuwe samenleving. In de weekserie staat het Internationaal Filmfestival Rotterdam centraal. Frans van Gestel, producent van Topkapi Films, vertelt over zaken doen tijdens de speciale CineMart, waar filmmakers, producenten en distributeurs deals proberen te sluiten.

In het Museum voor Moderne Kunst Arnhem is een expositie ingericht ter ere van de 80e verjaardag van Klaas Gubbels. Met de schilder lopen we langs zijn 'super saaie stillevens' van koffiekannen, stoelen en tafels, die inmiddels iconen zijn geworden. Verder in het tweede uur een ontmoeting met Toine Heijmans, de Volkskrant-journalist die als romancier debuteerde met het succesvolle Op zee. In zijn tweede roman Pristina zijn twee mensen tot elkaar veroordeeld. Allebei proberen ze het beste uit hun leven te halen, en allebei weten ze dat een van hen gaat verliezen. In de serie met de VSB Poëzieprijs-genomineerden leest de in Berlijn wonende dichteres Maria Barnas voor uit haar bundel Jaja de oerknal en dichter Daniël Dee reageert op het nieuws met fictie.

vrijdag 24 januari

Nooit Meer Slapen wordt op vrijdag voorafgegaan door het 20-delig hoorspel Bonita Avenue, een bewerking van de gelijknamige roman van schrijver Peter Buwalda. Na afloop hoor je het verslag van de wandeling die Wim Brands met columnist en schrijver Raoul de Jong maakte. In de zomer van 2012 vertrok De Jong vanuit Rotterdam voor een wandeling van twaalfhonderd kilometer naar Marseille. Ongetraind, onvoorbereid en zonder uitgestippelde route. Zijn belevenissen tekende hij op in het boek De grootsheid van het al.

In het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With is de groepstentoonstelling The Crime Was Almost Perfect te zien, met werk van meer dan veertig kunstenaars die de verbanden tussen kunst en de esthetiek van misdaad opzoeken en bevragen. We maken een rondgang met wetenschapsfilosoof (en oud-bankovervaller) Rein Gerritsen. Verder een gesprek met fotograaf Peter van Beek over The Good, The Bad and The Roma, zijn fotoboek over het hedendaagse leven van de Roma in Europa. Duizend jaar geleden trokken de Roma vanuit India via Egypte en Turkije naar de Balkan en West-Europa. Hun geschiedenis blijft mysterieus. Tussendoor reageert schrijver en dichter Daniël Dee op de actualiteit en leest dichter F. van Dixhoorn voor uit zijn bundel De zon in de pan, een van de vijf nominaties van de VSB Poëzieprijs 2014.