6-10 januari

In de eerste week van Nooit Meer Slapen gesprekken met o.a. acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen, regisseur Michiel van Erp, museumdirecteur Ann Demeester, historica Manon van der Heijden en schrijver Peter Buwalda.

maandag 6 januari

Gedreven door de filosofie van de jazz en het bewogen leven van de legendarische trompettist Chet Baker brengt het jonge theatercollectief Lars Doberman (Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Mattias Van de Vijver) de voorstelling Een bebop verhaal. Een verhaal over een man die toevallig at ease was. Een man die op het einde van zijn leven, geheel in stijl, uit een raam viel. Deze man zou Chet Baker kunnen zijn. Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen is te gast in het eerste uur.  Beginnen staat centraal in de weekserie, vandaag: Skister Anna Jochemsen gaat in maart naar de Paralympische Spelen. Zij doet mee aan drie onderdelen en skiet op 1 been. Daarna, in het tweede uur, o.a. een ontmoeting met schrijfster Franca Treur naar aanleiding van haar roman De woongroep, de opvolger van haar alom bejubelde debuut Dorsvloer vol confetti. En een reportage over de Fairphone, een smartphone van Nederlandse bodem met een 'eerlijk' productieproces. Radiomaker Emmie Kollau was erbij toen de eerste 11.000 exemplaren werden geleverd.

dinsdag 7 januari

Ramses is een vierdelige dramaserie over de jonge jaren van Ramses Shaffy en in zijn kielzog die van Joop Admiraal en Liesbeth List. Van begin jaren ’60 tot eind jaren ’70. Het zijn de jaren waarin Ramses de lieveling wordt van het Nederlandse publiek, maar het zijn ook de jaren waarin hij uiteindelijk door drank en drugs ten onder gaat. En het zijn de jaren dat er veel in Amsterdam veranderde. De opkomst van de flower power, de vrije seks, de drugs en een veranderende moraal na de brave jaren ‘50. Regisseur van de dramaserie is Michiel van Erp. Hij is in het eerste uur te gast. In de weekserie: Jan van Zanen is op 1 januari gestart als burgemeester van Utrecht.
In het tweede uur o.a. een gesprek met documentairemakers Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch over Wakker in een boze droom, waarin drie Nederlandse vrouwen worden gevolgd tijdens hun behandeling voor borstkanker. En componist Merlijn Twaalfhoven vertelt over de laatste fase van zijn muziekproject met Syrische vluchtelingen: Syrious Mission.

woensdag 8 januari

Ann Demeester is helemaal klaar voor de nieuwe uitdaging, zegt ze. Officieel begint ze per februari als directeur van het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem, maar deze maand is ze al regelmatig in Haarlem om zich op haar nieuw functie voor te bereiden. De in België geboren Demeester is nu nog directeur van De Appel, het internationale instituut voor hedendaagse kunst in Amsterdam, waar ze sinds 2006 aan verbonden is. Samen met Pieter van der Wielen blikt ze terug op haar tijd bij De Appel en ontvouwt ze haar eerste plannen voor de twee Haarlemse musea. In de weekserie: Theatervakman Johan Reyniers begint in februari als hoofd dramaturgie bij Toneelgroep Amsterdam. In het tweede uur o.a. een gesprek met schrijfster Maartje Wortel over haar derde boek IJstijd, waarin ze de uitgeverijwereld op de korrel neemt. En radiomaker Floortje Smit maakt een reportage over The Wolf of Wall Street, de nieuwe film van de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese. Het waargebeurde verhaal over de scrupuleuze beurshandelaar Jordan Belfort.

donderdag 9 januari

Criminaliteit is een mannenzaak, toch? Niet als we naar het verleden kijken. Nu zijn vrouwen verantwoordelijk voor 10 procent van de criminaliteit in Nederland, maar in de vroegmoderne tijd was soms meer dan de helft van de vervolgde misdadigers een vrouw. Misdadige vrouwen gaat over deze vergeten groep uit de geschiedenis. Pieter van der Wielen praat in het eerste uur met de auteur van dit boek: Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History aan de Universiteit Leiden. In de weekserie: Journalist Ferry Mingelen wordt de vaste politiek commentator bij Pauw en Witteman.
In het tweede deel van Nooit Meer Slapen o.a. een wandeling door Rotterdam met theatermaker Sadettin Kirmiziyüz. Dit najaar gaat hij voor het Ro Theater een serie voorstellingen maken die op de Amerikaanse tv-serie The Wire zijn gebaseerd. Hiervoor gebruikt hij Rotterdam als inspiratiebron en behandelt hij per voorstelling grootstedelijke thema’s zoals criminaliteit, arbeid, onderwijs, politiek en media. Verder o.a. een bijdrage van schrijfster en dichteres Ester Naomi Perquin, die deze week dagelijks op het nieuws reageert, en een reportage over het Groningse verleden van Appie Alberts. Herman Sandman schreef een boek over de man die bekend is als zowel doctor in de organische chemie als frontman van AA & The Doctors: Appie Alberts, doctor in de rock-‘n-roll.

vrijdag 10 januari

Nooit Meer Slapen wordt op vrijdag voorafgegaan door het 20-delig hoorspel Bonita Avenue, een bewerking van de gelijknamige roman van schrijver Peter Buwalda. Het verhaal gaat over de talentvolle judoka Siem Sigerius die, nadat hij zijn been heeft verbrijzeld bij een verkeersongeluk, zich gaat bezighouden met zijn andere grote talent: wiskunde. Na afloop van het eerste deel van het hoorspel schuift Peter Buwalda in Nooit Meer Slapen aan om over het succes van Bonita Avenue te praten. In het tweede uur o.a. een ontmoeting met beeldend kunstenaar Levi van Veluw, die onlangs werd benoemd tot 'Talent van het Jaar 2014'. Met zijn foto’s probeert Van Veluw een ordening in de chaos te scheppen. En een gesprek met schrijver Martin Schouten over zijn herdrukte boek Billie en de president. De veelbewogen geschiedenis van Billie Holiday en tenorsaxofonist Lester – the Prez – Young vormt de kern van dit cultboek over jazz.