13-17 oktober

Deze week te gast: kunstenaar en wetenschapper Koert van Mensvoort, journalist en schrijver Alexander Münninghoff, fotograaf Paul Kooiker, literatuurcriticus en schrijver Joost de Vries en filmregisseur Shariff Korver. Verder zijn er reportages met o.a. grafisch ontwerper Richard Sluijs, landbouw- en voedseldeskundige Louis Fresco en schrijver Rodaan Al Galidi.

maandag 13 oktober

Van interactieve verf tot levensreddende medicijnen, de mobiele Nano Supermarket toont verbluffende en verontrustende nano producten die in de komende tien jaar op de markt zouden kunnen komen. Tijdens de aankomende Dutch Design Week wordt een nieuwe collectie speculatieve nanotechnologie in de toepassingen onthuld. De producten zijn ontworpen om een discussie over de impact van nieuwe technologie op ons alledaagse leven op gang te brengen. Pieter van der Wielen praat met kunstenaar en wetenschapper Koert van Mensvoort, initiatiefnemer van de Nano Supermarkt, die tevens met Het kweekvlees kookboek is genomineerd voor de Dutch Design Awards.

En in Zwolle gaan we langs bij dichter en romanschrijver Rodaan Al Galidi. Zijn nieuwe roman Bloesemtocht gaat over een dorp ver van de grote buitenwereld. Een jongen groeit op in dit dorp dat op excentrieke wijze door zijn opa wordt geregeerd. Tot de komst van de president wordt aangekondigd. Verder leest schrijfster Franca Treur een tekst die op de actualiteit is geïnspireerd. En we maken een rondgang langs de tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style in De Kunsthal in Rotterdam. James Bond staat sinds vijf decennia symbool voor het meest succesvolle merk in de filmgeschiedenis. De filmheld heeft een onuitwisbare invloed uitgeoefend op het gebied van o.a. technologie, design en lifestyle. In het museum zijn meer dan 500 gadgets, kostuums, iconische auto’s en rekwisieten te zien.

dinsdag 14 oktober

De in Polen geboren Alexander Münninghoff is journalist en Ruslandkenner. Over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie schreef hij eerder het boek Tropenjaren in Moskou. Zijn nieuwe boek De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen. Het boek gaat over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. En over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en niet meer zijn moeder mocht zijn. Pieter van der Wielen praat met Alexander Münninghoff, de stamhouder van de familie.

Zanger-gitarist Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, trekt vanaf deze week met een zeskoppige band en dansers langs de Nederlandse theaters met Kintsukuroi. De muzikant heeft de dansopera samen met cellist en theatermaker Saartje Van Camp geschreven. We zoeken hem thuis op, in Nieuwegein. Verder becommentarieert schrijfster Franca Treur het nieuws en praten we met grafisch ontwerper Richard Sluijs over zijn boek The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides, waarin de pijnlijke gevolgen van de economische crisis, die sinds 2008 de wereld in zijn greep houdt, zijn opgetekend. Vijf jaar geleden begon bij met het verzamelen van verhalen. Aanvankelijk deed hij dit als relatieve buitenstaander, tot het noodlot op dramatische wijze ook zijn eigen familie trof.

Woensdag 15 oktober

Paul Kooiker behoort tot de meest interessante conceptuele fotografen van Nederland. Hoewel hij uitsluitend gebruikmaakt van het fotografische beeld, is hij eerder een beeldhouwer en installatiemaker te noemen dan een fotograaf. Het gaat bij hem niet om het maken van de perfecte foto. De waarde zit niet in zijn individuele beelden, die soms overbelicht, bewogen of grofkorrelig zijn, maar wat hij er daarna mee doet- het selecteren en bewerken. In het Fotomuseum Den Haag is nu een grote tentoonstelling rondom zijn werk. De kunstenaar heeft de gelegenheid te baat genomen om van zijn eerdere werk één grote installatie te maken waarin alles opnieuw is gewogen en zo nodig herschikt. Pieter van der Wielen praat met Paul Kooiker.

Vijf Zwolse daklozen worden geportretteerd in Straat woord beeld, een boek met bijbehorende cd, waarvoor fotografe Kinza Ferjani de foto's maakte en rapper Sticks de teksten schreef. Met hen en met twee daklozen praten we over het leven op straat. Verder reageert schrijfster Franca Treur op iets wat in het nieuws is en is er aandacht voor het werk van Milan Kundera. De schrijver van De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, is nu 85, maar het nieuwe boek Het feest der onbeduidendheid doet nog even vitaal en jong aan als zijn vroegere werk. Afgelopen zondag, in de Balie in Amsterdam, kwamen liefhebbers van Kundera bij elkaar om hun eigen feestje der onbeduidendheid te vieren, en dus door te praten over Kundera. Wij waren erbij.

donderdag 16 oktober

Met de romans Clausewitz en De republiek vestigde Joost de Vries, kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer, zijn naam als schrijver. Zijn nieuwe boek Vechtmemoires bevat essays waarin hij de (literaire) cultuur van de eenentwintigste eeuw onderzoekt. Waarom zijn sommige schrijvers mannen en andere schrijvers mietjes? Waarom vallen alle vrouwen voor de personages van Tommy Wieringa? Waarom zijn Arnon Grunbergs helden gedoemd om te falen? Waarom is ironie de ziekte van deze tijd – en van de literatuur in het bijzonder? Waarom zijn de jonge schrijvers van nu zo geobsedeerd door afstand? Impliciet en niet-zo-impliciet ontstaat er in Vechtmemoires een zelfportret van de schrijver als lezer. Pieter van der Wielen ontvangt Joost de Vries in de studio.

Tijdens de Koude Oorlog werd in Oost-Duitsland een speciale afdeling in het leger opgericht voor het ontwikkelen van nep-wapens. Fotograaf Anika Schwarzlose (DDR,1982) ontdekte een verwantschap die ze niet verwacht had. De foto’s die ze maakte zijn nu te zien in fotografiemuseum FOAM in Amsterdam. We spreken met de fotografe en historicus Thoms von der Dunk. Verder leest schrijfster Franca Treur een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. En tijdens Amsterdam Dance Event draait I Dream Of Wires. Een documentaire over de geschiedenis, teloorgang en wederopstanding van 'modulaire synthesizers', de bron van alle elektronische muziek zoals we die nu kennen. We krijgen een demonstratie van enkele Nederlandse muzikanten die zo'n analoog blok in huis hebben.

vrijdag 17 oktober

Infiltrant is het speelfilmdebuut van regisseur Shariff Korver. De film gaat over Sam, die als kind van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader tussen twee werelden leeft. Gedreven door een verlangen om ergens bij te horen en zich te laten gelden, wordt hij lid van het Amsterdamse politiecorps. Als hij moet infiltreren in een Marokkaanse drugsfamilie, krijgt hij de warmte en acceptatie waar hij naar verlangde en begint hij langzaam te twijfelen waar zijn loyaliteit ligt. Anton de Goede praat met Shariff Korver, die zelf zowel in Nederland als Venezuela opgroeide.

Wetenschapper en schrijver Louise Fresco buigt zich in haar boek Kruisbestuivingen over de wijze waarop we kijken. Over hoe we onze wereld proberen te doorgronden. We spreken met Louise Fresco over wat kunst en wetenschap met elkaar te maken hebben. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijfster Franca Treur, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren, en we ontmoeten theatermakers Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot n.a.v. The Immortals: een theatrale installatie over echte mensen die via virtuele zelfuitbreiding proberen te leven in een oneindige wereld.