1-5 december

Historicus en Amerikadeskundige Maarten van Rossem, oogheelkundige Pek van Andel, documentairemaker Marc Schmidt, choreografe Anouk van Dijk en filmregisseur Will Koopman zijn deze week te gast in de studio. Verder o.a. gesprekken over schrijvers & beeldvorming, de huidige generatie twintigers en de link tussen poëzie en de vechtsport K1.

Maandag 1 december

Maarten van Rossem was bijzonder hoogleraar Amerikanistiek en geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Als veelgevraagd commentator in de media is hij zo’n beetje Nederlands bekendste historicus en Amerikadeskundige. In het boek Europa volgens Maarten van Rossem houdt hij een pleidooi voor een sterk en verenigd Europa. De economische problemen en de omvangrijke immigratie in West-Europa hebben tot een vertrouwenscrisis bij een deel van de Europese bevolking geleid. In dit essay laat hij zien dat die vertrouwenscrisis alleen kan worden opgelost door een onvermijdelijke intensivering van de Europese samenwerking. Pieter van der Wielen praat met Maarten van Rossem.

Pim Kops is pianist van De Dijk en het Avalanche Quartet, maar ook fotograaf. Deze maand stelt hij in de Amstelkerk ruim tachtig foto's tentoon die hij in de afgelopen jaren maakte van de Amsterdamse binnenstad. De fotoserie is een liefdesverklaring aan een stad die Kops bij nacht en in de vroege ochtend kent, als er geen toeristen meer op de been zijn en ook de meeste inwoners slapen. We spreken de fotograaf in de tentoonstellingsruimte. Verder leest schrijver Jamal Ouariachi een verhaal voor dat op de actualiteit is geïnspireerd. En aandacht voor de manier waarop Gerard Reve effectief gebruik wist te maken van de massamedia. Reve combineerde succesvol zijn schrijverschap met uitgekookte mediaverschijningen. Hoeveel is er sinds Reve voor schrijvers veranderd? We vragen het aan schrijvers Anton Dautzenberg en Niña Weijers en onderzoeker Edwin Praat.

Dinsdag 2 december

Pek van Andel is geen onderzoeker die netjes een uitgestippelde weg bewandelt. De wetenschappelijke carrière van Van Andel is niet eenvoudig samen te vatten. De MRI-scan van de geslachtsdaad, het ontwikkelen van een kunstmatig hoornvlies en het forensisch onderzoek waarmee de verdachte van de zogenaamde Leidse balpenmoord werd vrijgepleit, het staat allemaal in zijn cv. Maar zijn levenswerk is toch wel het in kaart brengen van serendipiteit; de gave een ongezochte vondst te doen. In het boek Serendipiteit. De ongezochte vondst beschrijft hij de 'toevallige' ontdekkingen, uitvindingen en creaties uit wetenschap, techniek en kunst. Pieter van der Wielen ontvangt Pek van Andel in de studio.

Singer-songwriter Aafke Romeijn komt deze maand met een deluxe versie van haar tweede album CHIN.IND.SPEC.REST. De zangeres is ook docent Nederlands en haar lerarenbestaan speelt een grote rol op deze plaat. Nooit meer Slapen spreekt haar op het Christelijk Gymnasium in Utrecht waar ze les geeft. Verder reageert schrijver Jamal Ouariachi met proza op een nieuwsbericht, en we praten met documentairemaakster Mercedes Stalenhoef. In Ik hoor hier niet thuis volgt ze de verstandelijk gehandicapte Peter die droomt van een 'normaal' leven. Zijn droom lijkt uit te komen. De instelling waarin hij nu woont gaat op de schop en daar voor in de plaats komen woningen waar verstandelijk gehandicapten en 'normale' mensen' door elkaar komen te wonen. Maar zal Peter hier wel blij mee zijn?

Woensdag 3 december

Met zijn De regels van Matthijs won regisseur Marc Schmidt vele prijzen. Hierin portretteert hij zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist probeert orde in de chaos om hem heen te scheppen.  Het chimpansee complex is een film over chimpansees die na jarenlang gevangenschap weer moeten leren om onder soortgenoten te leven. De documentaire volgt het resocialisatieproces van een aantal chimpansees bij Stichting AAP. De verzorgers die dit proces begeleiden, werken aan een paradoxale utopie: als mensen proberen ze de chimpansees te leren weer als primaten te leven. Emotionele confrontaties en ethische kwesties benadrukken de ambigue relatie tussen mens en dier. Is het mogelijk om buiten ons menselijk perspectief te denken? Documentairemaker Marc Schmidt is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen.

De luie, verlopen hippie Jeffrey Lebowski, de hoofdpersoon uit The Big Lebowski (1998) werd razendsnel een legendarische figuur uit de filmgeschiedenis. Wat kan 'The Dude’ de moderne single leren? Op een avond georganiseerd door de Single Issue Partij laat genderwetenschapper Maaike Meijer er haar licht over schijnen. Verder leest schrijver Jamal Ouariachi een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd. Ook praten we met scenarist en columnist Daan Windhorst over de huidige generatie twintigers.

Donderdag 4 december

Chunky Move is het vlaggenschip van de Australische moderne dans en wordt sinds 2012 geleid door de Nederlandse choreografe en Gouden Zwaan winnares Anouk van Dijk. De voorstelling 247 Days vond haar oorsprong in Van Dijk’s persoonlijke reflecties op haar nieuwe leven in Australië. Naast de observaties van een vreemdeling in een ver land, is 247 Days ook vooral het verhaal van haar dansers geworden, een jonge generatie kunstenaars die de sociale conventies van de Australische samenleving onderzoeken en te lijf gaan. Pieter van der Wielen praat met artistiek leider Anouk van Dijk over 247 Days, haar tweede voorstelling sinds haar aanstelling bij Chunky Move en de eerste productie die Europa aandoet.

Poëzie en de de keiharde vechtsport K1 lijken een onwaarschijnlijke combinatie. Toch schreven de dichters Daniël Dee en Karel ten Haaf er al hun tweede boek over: Peter Aerts, the Dutch Lumberjack over de succesvolle Nederlandse K1-vechter. Wat is er zo inspirerend aan het gevecht? Verder leest schrijver Jamal Ouariachi een tekst die op de actualiteit is geïnspireerd. En met ex-ruimtevaarder André Kuipers, de enige man in Nederland die alle oceanen van de wereld vanuit de ruimte mocht aanschouwen, kijken we naar Blue Planet; de natuurdocumentaire over het leven in en rondom onze zeeën en oceanen, die deze maand in een speciale uitvoering in de Ziggo Dome wordt vertoond.

Vrijdag 5 december

De Gooische vrouwen Claire, Cheryl, Anouk en Roelien zijn weer terug. In navolging van het succes van de film Gooische Vrouwen, dat volgde op de populaire televisieserie met dezelfde naam, volgt nu deel twee. De dames maken weer het nodige mee. Claire komt totaal veranderd terug uit Afrika, Cheryl gaat een echtscheiding regelen, Anouk neigt naar een eetprobleem en Roelien zegt ‘ja’ op Everts aanzoek. Maar een even noodlottig als bizar ongeval voert de vriendinnen naar de besneeuwde bergtoppen van Oostenrijk. Anton de Goede praat met Will Koopman, de regisseur van Gooische Vrouwen 2.

De Nederlandse speelfilm Silent Ones van Ricky Rijneke werd afgelopen weekend in New York bekroond met de prijs voor Beste Film op het No Limits Festival. Vlak voor de Nederlandse release praten we met regisseur Ricky Rijneke over haar speelfilmdebuut. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijver Jamal Ouariachi, die zich nog éénmaal door het nieuws laat inspireren. En de nieuwe Star Wars en Jurrasic Park komen er aan, deze week werden de eerste beelden getoond. Stille hoofdrolspeler in deze presentaties is componist John Williams. Hij was eerder verantwoordelijk voor de muziek van o.a. Jaws, Indiana Jones en Harry Potter. Nooit Meer Slapen onderzoekt de toverformule van John Williams met componist en Williams-fan Bart van de Lisdonk. En, Ann Demeester directeur Frans Hals Museum / De Hallen geeft haar persoonlijke cultuurtip.