3-7 februari

Dichter Anne Vegter, regisseur Lodewijk Crijns, jazz-gitarist Anton Goudsmit, psychologe en journaliste Marte Kaan en filosoof Rein Gerritsen. In Nooit Meer Slapen zijn ze deze week te horen. En er is meer...

maandag 3 februari

Zij is de eerste vrouw die na de dichters Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr het ereambt van Dichter Des Vaderlands voor haar rekening heeft genomen: Anne Vegter. We zijn inmiddels een jaar verder. Hoe vergaat het haar? En in hoeverre is het in te passen in haar eigen dichterschap? Pieter van der Wielen vraagt het haar. In de weekserie aandacht voor het noodhulpprogramma van het Prins Claus Fonds, om cultureel erfgoed te redden in acute conflict- of rampsituaties. Christa Meidersma vertelt over de reddingsoperaties in Tibet.

In het tweede uur een impressie van de voorstelling Afterparty, een tragikomedie van regisseur Michiel van Erp en scenarioschrijver Frank Houthappels over vriendschap, vrouwelijkheid en verlangen. En we gaan op pad met schrijver Merijn de Boer, die in zijn debuutroman De nacht de vervreemding beschrijft die ongemerkt in een relatie kan sluipen. Verder gaat Pieter van der Wielen in gesprek met Pierre Bokma naar aanleiding van het overlijden van acteur Philip Seymour Hoffman. Ook bellen we met schrijver Thomas Verbogt die zich deze week door het nieuws laat inspireren.

dinsdag 4 februari

Een veelgeprezen Spaanse film over pubers op de afdeling oncologie werd door Lodewijk Crijns bewerkt voor het Nederlandse publiek. Zijn versie speelt zich grotendeels af op de vierde verdieping van een ziekenhuis. De vriendschap tussen de jeugdige kankerpatiënten, vol levenslust en humor, is van onschatbare waarde om af en toe te vergeten dat ze in feite doodziek zijn. Pieter van der Wielen praat met Lodewijk Crijns, de regisseur van de film Kankerlijers. In de weekserie aandacht voor het noodhulpprogramma van het Prins Claus Fonds om cultureel erfgoed te redden in acute conflict- of rampsituaties. Deborah Stolk vertelt over de reddingsoperaties in Egypte.

Bij zijn onverwachte dood afgelopen jaar liet schrijver Thomas Blondeau behalve drie romans ook een handvol gedichten na. Schrijver Christiaan Weijts en dichteres Ellen Deckwitz verzamelden deze poëzie in de bundel Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen. In het tweede uur van Nooit Meer Slapen halen ze herinneringen aan hem op. Verder vertelt zangeres Beatrice van der Poel wat haar door de nacht helpt, reageert schrijver Thomas Verbogt op het nieuws en besteden we aandacht aan Danton's Dood, een van de bekendste stukken van Georg Büchner (1813-1837) die Toneelgroep Amsterdam nu op het toneel brengt. Een revolutie, dat schiet ook eigenlijk niet op. Misschien moeten we een betere mens creëren, is de vraag van gastregisseur Johan Simons.

woensdag 5 februari

Strijkkwartet Zapp 4 nodigde voor de concertreeks Poetic Dynamite jazz-gitarist Anton Goudsmit als gastmuzikant uit. De gitarist van o.a. New Cool Collective en The Ploctones staat bekend om zijn uitbundige energie, maar ook om zijn ingetogen begeleiding. Pieter van der Wielen praat met Anton Goudsmit over de verschillende manieren van musiceren. In de weekserie aandacht voor het noodhulpprogramma van het Prins Claus Fonds om cultureel erfgoed te redden in acute conflict- of rampsituaties. Christa Meidersma vertelt over de reddingsoperaties in Jemen.

Aan het einde van de twaalfde eeuw stelde Andreas Capellanus op verzoek van zijn jeugdige vriend, het handboek op van de liefde. We ontmoeten classicus en vertaler Piet Gerbrandy op het Begijnenhof in Amsterdam naar aanleiding van zijn vertaling van Capellanus’ Retorica van de Liefde. Verder in het tweede uur een gesprek met de jonge toneelregisseur Davy Pieters over de voorstelling The Truth About Kate, waarin een jonge vrouw terugblikt op haar leven. En we vragen aan Chris Keulemans, artistiek directeur van de Tolhuistuin, wat hem door de nacht helpt. Schrijver Thomas Verbogt vertelt ook vannacht weer door welk nieuws hij zich vandaag heeft laten inspireren.

donderdag 6 februari

Saboteur is het fictiedebuut van freelancejournaliste Marte Kaan. De personages in haar verhalenbundel lijken heel gewone, keurige mensen, maar ondertussen broeit er van alles. Onbedoeld saboteren ze hun leven en worden ze onderhuids uitgehold door verlangens waarvan ze de aard niet kennen. Marte Kaan is net terug uit Delhi, India, waar ze sinds twee jaar woont. Pieter van der Wielen praat met haar over de personages in haar verhalen. In de weekserie aandacht voor het noodhulpprogramma van het Prins Claus Fonds om cultureel erfgoed te redden in acute conflict- of rampsituaties. Deborah Stolk vertelt over de reddingsoperaties in Zuid-Soedan.

Kamabade, een gelegenheidsduo bestaande uit kunstenaars Kamagurka en David Bade, gaat voor het Cobra Museum in Amstelveen een monument voor het verlies bouwen. We maken met de twee kunstenaars een rondrit in een mobiele verliespost en gaan op veldonderzoek. Verder praten we met dichter en beeldend kunstenaar Annemieke Gerrist over haar tweede dichtbundel Het volume van een logé, vertelt dirigent Jan-Willem de Vriend wat hem door de nacht helpt en leest Thomas Verbogt een tekst voor die op de actualiteit is geïnspireerd.

vrijdag 7 februari

Nooit Meer Slapen wordt op vrijdag voorafgegaan door het 20-delig hoorspel Bonita Avenue. Na afloop gaat Wim Brands op bezoek bij wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen, die in het boek Filosoof in de bajes antwoord probeert te geven op de vraag hoe het komt dat zijns inziens onze gevangenissen zijn verworden tot hogescholen voor criminaliteit. Gerritsen kan uit ervaring spreken want hij zat zelf eerder vast wegens het plegen van een bankoverval. 

De Nederlandse film Last Hijack beleeft zijn wereldpremière op de 64ste Internationale Filmfestspiele Berlin. Het is een waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, gezien vanuit het perspectief van de dertigjarige piraat Mohamed. We praten erover met regisseur Femke Wolting. En we brengen een bezoek aan Nouvelles Images in Den Haag, waar we worden rondgeleid door beeldend kunstenaar Jasper de Bijer die daar zijn eerste solo-expositie heeft. Verder een bijdrage van Thomas Verbogt, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren en dramaturg Johan Reyniers vertelt wat hem door de nacht helpt.