3-7 maart

Schrijver Tommy Wieringa, toneelregisseur Alize Zandwijk, de dames van Toren C (Maike Meijer en Margôt Ros), historicus Willem Melching en fotografe Paulien Oltheten zijn deze week te gast in Nooit Meer Slapen. Dat en nog veel meer...

maandag 3 maart

Komende zaterdag gaat de 79ste Boekenweek van start. Tommy Wieringa schreef het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw. Daarin ontmoet een briljant microbioloog een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme. Pieter van der Wielen praat met Tommy Wieringa. En in de weekserie vertelt schrijver en financieel-economisch journalist Roel Janssen over hoe de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog goud uit Nederland roofden. Deze geschiedenis tekende hij op in het onlangs verschenen boek Fout goud. Deel 1: de nationale inzameling.

Hoe verander je de wereld met een speech? Theatermaakster Sanja Mitrović vraagt het aan haar publiek in haar voorstelling Speak!. Met behulp van speeches van o.a. Obama, Churchill, Hitler en Thatcher proberen twee acteurs het publiek te overtuigen van hun gelijk. Historicus en oud-politicus Arend Jan Boekestijn bekijkt de voorstelling en gaat er met Mitrović over in gesprek. Verder bericht correspondent Marije Vlaskamp vanuit China over beeldend kunstenaar Li Yue die de muren van zijn geboortedorp heeft beschilderd met Andy Warhols portretten van Mao. En schrijver Thomas van Aalten leest een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. En Dirk Jan Arensman herlas nagenoeg het hele oeuvre om Maarten Westerveen uit te leggen wat Bukowski leesbaar maakt. Henry Charles Bukowski was een Amerikaans schrijver en dichter. Het stedelijk landschap en de sfeer van zijn woonplaats Los Angeles hadden een grote invloed op zijn werk.

dinsdag 4 maart

Met Bossen brengt het Ro Theater na Branden en Kust het derde deel van het vierluik Het bloed van de beloften van toneelschrijver Wajdi Mouwad. In Bossen reist een jong meisje de wereld over om het raadsel rondom de dood van haar moeder op te lossen. De zoektocht naar een familie geschiedenis staat centraal, waarbij harde waarheden uiteindelijk voor verlichting zorgen. Pieter van der Wielen praat met Alize Zandwijk, de regisseur van het stuk. En in de weekserie vertelt schrijver en financieel-economisch journalist Roel Janssen over hoe de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog goud uit Nederland roofden. Deze geschiedenis tekende hij op in het onlangs verschenen boek Fout goud. Deel 2: hoe het goud teruggevonden werd.

De Duitse schrijfster en ontwerpster Judith Schalansky maakte een boek over vijftig eilanden waar ze nooit is geweest en nooit zal komen: Atlas van afgelegen eilanden. We praten er over met reisboekenschrijver en atlasliefhebber Alexander Reeuwijk, in de Artisbibliotheek in Amsterdam. In het tweede uur komen ook de fotografen Wim te Brake en Peter de Kan aan het woord. Op hun foto's lijkt het wel alsof ze een mooi uitzicht zochten en zich daarna omdraaiden om een plaatje te schieten. Maar het gaat hen dan ook niet om de objecten op de foto's, in navolging van de grote fotograaf William Eggleston. Het is te zien in het boek The absence of Mr. Slater, met foto's uit de Verenigde Staten. Verder nemen we met schrijver Thomas van Aalten het nieuws van vandaag door en Anton de Goede geeft een impressie van de avond ‘Dichter bij Gorter’ in de Rotterdamse Schouwburg.

woensdag 5 maart

Die gênante humor, de verschillende karakters en een kantoorhel van dertien verdiepingen: Toren C komt terug! De absurdistisch komische televisieserie van de VPRO werd in het najaar van 2008 voor het eerst uitgezonden. Actrices Maike Meijer en Margôt Ros spelen de meeste rollen zelf, wat resulteert in ongeveer veertig typetjes. De nieuwe serie begint op 17 maart. Samen met Pieter van der Wielen blikken Maike Meijer en Margôt Ros vooruit naar de nieuwe reeks. En in de weekserie vertelt schrijver en financieel-economisch journalist Roel Janssen over hoe de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog goud uit Nederland roofden. Deze geschiedenis tekende hij op in het onlangs verschenen boek Fout goud. Deel 3: De Nederlandsche Bank tijdens de oorlogsjaren, Meinoud en Florrie Rost van Tonningen.

In het tweede uur praten we met stripmaker Fred de Heij. Volgens de jury van de stripschapsprijs is hij een ‘stripmaker van internationale allure’, die ‘een vanzelfsprekende striptaal heeft ontwikkeld waarin expressief geacteerd wordt. Op acht maart krijgt hij de belangrijke stripprijs tijdens de stripdagen in Gorinchem. De Heij heeft bovendien net een nieuw boek uit: 'Peking – oorlog in een diplomatenwijk'. Het is een mengvorm van getekende strip en historische foto’s en documenten. Verder bespreekt Tim den Besten de wereld van de populaire cultuur, leest schrijver Thomas van Aalten een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd en doen we verslag van de opening van de overzichtstentoonstelling van het Oost-Europese fotografencollectief Sputnik Photo in het vernieuwde Fotodok, de plek voor documentaire fotografie in Utrecht.

donderdag 6 maart

In 1945 eindigde de ene oorlog en begon de volgende. Of misschien was de Koude Oorlog slechts de volgende fase van een oorlog die liep van 1914 tot 1989. De vraag of deze botsing tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in dat grote verband gezien onvermijdelijk was, opzet of een ongelukkige samenloop van omstandigheden, houdt historici verdeeld. Onlangs is er een cd-box verschenen van het Historisch Nieuwsblad waarin De Koude Oorlog centraal staat. Pieter van der Wielen spreekt met Willem Melching over De Koude Oorlog, maar ook over de huidige situatie in de Krim. En in de weekserie vertelt schrijver en financieel-economisch journalist Roel Janssen over hoe de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog goud uit Nederland roofden. Deze geschiedenis tekende hij op in het onlangs verschenen boek Fout goud. Deel 4: Geroofd door de nazi's en verkocht aan Zwitserland.

Pieter Steinz verwijt de eurosceptici een beperkte blik. ‘Als je ze mag geloven, komt er niets goeds uit Europa. Maar er is genoeg moois uit het continent dat grensoverschrijdend is, genoeg pan-Europees cultuurgoed waarop alle Europeanen trots kunnen zijn.' Pieter Steinz spreekt over zijn werk en leven. Verder in het tweede uur nemen we het nieuws door met schrijver Thomas van Aalten en we ontmoeten beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen op haar huidige standplaats. Ze neemt gebouwen die op de nominatie staan om gesloopt te worden onder handen. Ze breekt muren radicaal door en bouwt het pand aan de binnenzijde met het sloopafval met blote handen helemaal opnieuw op. Het resulteert in spectaculaire nieuwe ruimtes, die alleen bestaan tot de sloophamer definitief komt. Daarna resten alleen de foto’s nog. 

vrijdag 7 maart

Nooit Meer Slapen wordt op vrijdag voorafgegaan door het 20-delig hoorspel Bonita Avenue. Na afloop praat Pieter van der Wielen met beeldend kunstenaar Paulien Oltheten. Meestal is de openbare ruimte een plek van beweging; een doorgang naar het doel van de dag. Deze plekken zijn het terrein van kunstenaars Paulien Oltheten en Anouk Kruithof waar ze een verassende wending geven aan (straat)fotografie. Oltheten zet het dagelijkse leven stil en onthult de betekenis van onze dagelijkse routines. Vanaf volgende week is het werk van Oltheten en Kruithof te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Morgen opent in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam de tentoonstelling UMBRA van Viviane Sassen, een van de meest toonaangevende fotografen van dit moment. We spreken met haar bij het inrichten van de tentoonstelling. En we gaan op bezoek bij journalist Igor Cornelissen naar aanleiding van zijn boek Wie was Hans Boslowits?. Cornelissen slaagde er in, na veel spitwerk, waardevolle achtergronden van Gerard Reves debuut De ondergang van de familie Boslowitz te achterhalen. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijver Thomas van Aalten, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren, en filmjournalist Gerhard Busch bespreekt het aanbod van de internationale cinema.