14-18 april

Deze week in Nooit Meer Slapen gesprekken met o.a. techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek, beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, politicus Boris van der Ham, grafisch ontwerper Irma Boom en de tweede Fotograaf des Vaderlands.

maandag 14 april

Techniek plaatst ons voortdurend voor ethische dilemma’s. Een recent ontwikkelde chip die de mannelijke vruchtbaarheid test, blijkt het ook mogelijk te maken om de spermacellen voor een meisje te scheiden van die voor een jongetje. Deze praktijk is nu nog verboden, maar wat gebeurt er als er straks een doe-het-zelf-apparaatje voor geslachtskeuze komt? En wat te denken van de Google-bril die ons direct alle beschikbare informatie geeft over de mensen en dingen om ons heen? Iedere innovatie dwingt ons tot nieuwe afwegingen, schrijft Peter-Paul Verbeek in zijn nieuwe boek Op de vleugels van Icarus. Pieter van der Wielen praat met Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente, over hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen.

Wat maakt iemand een held? Een leider? De vragen kwamen onbedoeld bij journalist Dirk Jan Roeleven op toen hij de wielerploeg Argos-Shimano ging volgen. Tijdens de Tour ontvouwde zich een verhaal dat hij niet geregisseerd had kunnen hebben: de documentaire Nieuwe Helden. En een ontmoeting met regisseur Michiel de Regt en acteurs Erik van der Horst en Sanne Vanderbruggen naar aanleiding van Op de bodem, een nieuwe voorstelling van de Nieuwkomers van Orkater. Verder reageert schrijfster Christine Otten met fictie op het nieuws en bericht correspondent Pia de Jong vanuit New York over de tentoonstelling Degenerate Art in de Neue Galerie.

dinsdag 15 april

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen wandelt over de hele wereld door steden. Tijdens deze wandelingen noteert hij wat hij ziet, denkt en voelt. Het levert plattegronden op die niet alleen een verslag zijn van wat er is, maar die ook laten zien hoe hij, of anderen, de stad ervaren. In Nederland is zijn boek De zachte atlas van Amsterdam al langer verkrijgbaar, maar voor de niet-Nederlandse lezers verschijnt nu eindelijk ook The Soft Atlas of Amsterdam met niet eerder gepubliceerde tekeningen. Jan Rothuizen is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen.

Als je het nieuws mag geloven ligt de bouwsector al de hele crisis op z'n gat. Toch worden er nog mooie gebouwen gemaakt in Nederland. De beste ontwerpen staan in het jaarboek Architectuur in Nederland, dat het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst vormt. Samen met redacteur en architectuurhistoricus Linda Vlassenrood bezoeken we een nieuw gebouw uit het boek. Verder reageert schrijfster Christine Otten op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald en een reportage over de enorme bloei van klassieke muziek in China. Het gevolg van het feit dat de middenklasse deze muziek als symbool van het Westen (het goede leven, vooruitgang) ziet.

woensdag 16 april

Wat is de overeenkomst tussen een politicus en een acteur? Welke toneel- en acteerwetten zijn handig voor kiezers om de politiek beter te begrijpen of te ontmaskeren? Voormalig acteur en politicus Boris van der Ham laat in zijn boek De koning kun je niet spelen zijn kijk zien op macht en democratie. Hij schetst het broeierige heden en verleden van het 'theater van de politiek', put uit eigen zijn eigen ervaringen en sprak met acteurs van het Nationale Toneel in Den Haag. Boris van der Ham is te gast in de studio voor een gesprek met presentator Pieter van der Wielen.

Supernova gaat over een familie die wacht op het onvermijdelijke. In dromerige beelden verbeeldt de film de zoektocht van dochter Meis naar haar seksuele identiteit en een groots en meeslepend leven. We praten met actrice Tamar van den Dop, die de regie voor haar rekening nam, en ook de moeder van Meis speelt. Verder leest schrijfster Christine Otten een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd en we praten met schrijver André Platteel over Alles hiervoor, zijn debuutroman over hoe verlies je als mens ingrijpend kan veranderen.

donderdag 17 april

Vorige week werd bekend dat de Johannes Vermeer Prijs 2014, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is toegekend aan grafisch ontwerper Irma Boom. De jury prijst Irma Boom voor de artistiek opvallende en inhoudelijke manier waarmee zij boeken ontwerpt. 'Door haar redactionele inbreng is elk boek uniek. Ze experimenteert en zoekt de grenzen op van het boek. Daardoor ontstijgen haar boeken stuk voor stuk het niveau van louter informatiedragers'. Behalve boeken heeft Boom ook postzegels, herdenkingsmunten, jaarverslagen, affiches, logo's en complete huisstijlen ontworpen, zoals die van het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. Pieter van der Wielen praat met Irma Boom over haar werk.

Het is alweer vijf jaar geleden dat schrijver en columnist Martin Bril overleed. We praten met schrijfster Astrid Theunissen (De schelmenjaren van Martin Bril) en documentairemaker Coen Verbraak (Martin Bril-Enfin), die zich beiden over zijn leven en nalatenschap bogen. Verder reageert schrijfster Christine Otten op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald en we ontmoeten portretfotograaf Koos Breukel naar aanleiding van zijn expositie in het Dolhuys in Haarlem. Hij portretteerde de laatste bewoners van de Valeriuskliniek in Amsterdam: zowel de psychiatrische patiënten, behandelaars en bestuursleden, maar wie wie is, is volgens Breukel niet van belang.

vrijdag 18 april

Afgelopen woensdag heeft Stichting Fotoweek Koen Hauser tot tweede Fotograaf des Vaderlands benoemd als opvolger van Ilvy Njiokiktjien. In Hauser ziet Stichting Fotoweek een fotograaf die als geen ander autonoom werk en commerciële fotografie met elkaar weet te combineren. Door zijn onderzoekende houding maakt hij mensen bewust van de betekenis van fotografie in hun leven. Net als vorig jaar krijgt de Fotograaf des Vaderlands de opdracht om een speciale fotoserie te maken in het thema van Fotoweek. Dit jaar is het thema Kijk! Mijn Geluk. De fotoserie wordt tijdens Fotoweek 2014 tentoongesteld op het internationale fotofestival BredaPhoto. Koen Hauser schuift aan in de studio.

In het tweede uur een ontmoeting met de Vlaamse slavist, politicoloog en dichter Peter Vermeersch naar aanleiding van zijn boek Ex. Over een land dat zoek is. Het is inmiddels twee decennia geleden dat het land Joegoslavië uiteenviel. Hoe staat het ervoor in dit 'zoekgeraakte' land? Vermeersch schreef er een reisverslag over. Verder o.a. een bijdrage van schrijfster Christine Otten, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren, en muziekjournalist Atze de Vrieze praat ons bij over Record Store Day en TivoliVredenburg. En aandacht voor Electro Chaabi muziek, oftewel keiharde raps over alcohol, vrouwen, drugs en het leven in de achterbuurten in combinatie met Arabische ritmes en veel autotune. Adel Salem haalt Caïro Liberation Front naar Nederland en organiseert een Chaabi avond in Paradiso. Een gesprek met beide heren.