Te gast zijn schrijfster, actrice en dichteres Marjolijn van Heemstra, journalist Hugo Camps, acteur Helmert Woudenberg, Dave von Raven (The Kik) en historicus Piet de Rooy. Verder o.a. aandacht voor 'Wij zijn 18', het werk van Armando en migranten in cinema.

maandag 19 mei

Meer hoef dan voet, zo heet de tweede dichtbundel van Marjolijn van Heemstra. Ze onderzoekt daarin de oorsprong van de mens en het leven, verwondert zich over de voortgang van de tijd, en tast haar eigen grenzen af als dierlijk mens of menselijk dier. Van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen, is bekend van columns voor NRC en Trouw en is verbonden aan het Ro theater in Rotterdam. In 2012 verscheen haar debuutroman De laatste Aedema over de teloorgang van een adellijke familie. Ze is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

Migratie is een heet hangijzer. Volgens experts onstuitbaar, voor anderen onaanvaardbaar. Maar de stem van de migranten is in dit soort debatten zelden te horen. Op €urovisions in het Eye filminstituut in Amsterdam probeert men daar verandering in te brengen. We spreken met Naema Tahir over vertrek en aankomst. Verder reageert Lieve Joris, één van de zes genomineerden van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014, op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd, bericht correspondent Marte Kaan vanuit Delhi over een bijzonder Indiaas magazine, en we besteden aandacht aan de voorstelling De Entertainer van Toneelgroep Amsterdam. Het gaat over het verval van het fenomeen Music Hall, en de daar in werkende artiesten.

dinsdag 20 mei

Niemand schrijft zo gepassioneerd over voetbal als de Vlaamse journalist Hugo Camps. Camps begon als oorlogsverslaggever, maar de laatste 25 jaar schrijft hij met name over sport, onder meer voor Elsevier, NRC en De Morgen. In zijn nieuwe bundel Een eerlijk eikenhouten schot staan zijn allerbeste voetbalverhalen van de afgelopen tien jaar. Pieter van der Wielen praat met hem.

Je moet maar durven: kunst maken over Europa. Beeldend kunstenaar David Bade maakte in Kasteel Het Nijenhuis een grote installatie van zijn tekeningen, schilderijen en sculpturen en vertelt daarmee het verhaal van hoe de onschuldige maagd Europa, die ooit het hoofd van Zeus op hol bracht, veranderde in een veelkoppig monster, belust op macht, geld en geweld. We ontmoeten de kunstenaar op het kasteel. Verder leest Joris van Casteren, één van de zes genomineerden van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014, een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd en we besteden aandacht aan de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Bij vrijwel alle optredens worden door vijf professionele fotografen vrijwillig foto's gemaakt. De negen beste foto's worden nu geëxposeerd, waaronder een van Nederlandse zangeres Giovanca. Nooit Meer Slapen ging kijken en ontmoette Giovanca.

woensdag 21 mei

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen aandacht voor een stuk over Sicco Mansholt, Nederlands politicus en groot voorvechter van Europese samenwerking. Acteur Helmert Woudenberg speelt de voormalig landbouwminister in de locatievoorstelling Mansholt. De voorstelling gaat in première op Festival Karavaan, speelt op Oerol en reist daarna langs boerenschuren in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Zuid-Holland en Flevoland. Woudenberg is een van de oprichters van het Werktheater en leidt acteurs op. De laatste jaren speelde hij verschillende solovoorstellingen. Pieter van der Wielen praat met hem.

Wat heeft schrijver en beeldend kunstenaar Armando met 'odes'? En hoe denkt hij over bewondering? We zoeken hem op, enkele dagen voorafgaand aan het festival De geest moet waaien, dat komend weekeinde wordt georganiseerd in Arnhem, waar een stoet aan Nederlandse schrijvers hem een ode zullen brengen. Verder reageert Laura Starink, één van de zes genomineerden van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014, op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd, en we praten met columniste Nina Weijers over haar debuutroman De consequenties. Daarin staat een gevierde jonge kunstenares aan de vooravond van een experiment, dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen?

donderdag 22 mei

Het tweede album van de Rotterdamse beatgroep The Kik heet (geheel toepasselijk) Twee. Muziek uit de jaren zestig, die van The Beatles voorop, is nog altijd de belangrijkste inspiratiebron voor The Kik. Stonden op hun debuutalbum Springlevend twee jaar geleden nog een aantal bewerkingen van Engelstalige liedjes, op Twee staat alleen eigen materiaal. Zanger-gitarist Dave von Raven schreef alle teksten, 'maar', zegt hij, 'het is een plaat die we met ze allen hebben gemaakt. We zijn echt een band geworden.' Hij komt naar de studio voor een gesprek met Pieter van der Wielen.

Na een persoonlijke en muzikale zoektocht is rapper Typhoon na zeven jaar terug met een nieuw soloalbum: Lobi Da Basi. In aanloop naar deze release heeft Typhoon zijn eerste try-out in Dordrecht, alwaar we hem opzochten. Verder leest Marcel van Engelen, één van de zes genomineerden van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014, een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd en we praten met Willem Melchior over nicotine, schrijven en het verliezen van je stem. De schrijver kon roken en schrijven niet los van elkaar zien totdat er longkanker werd geconstateerd. Zijn worsteling heeft hij opgetekend in zijn boek De tijd is op.

vrijdag 23 mei

Het verhaal wil dat Nederland langs lijnen van geleidelijkheid en in vreedzaamheid tot stand is gekomen. Datzelfde verhaal wil dat Nederland nog altijd een oase van stabiliteit en redelijkheid is, en dat ook zal blijven. In het boek Ons stipje op de waereldkaart laat historicus Piet de Rooy zien dat het in werkelijkheid heel anders is gegaan. Niet vreedzaamheid en geleidelijkheid, maar een afwisseling van conflicten, breukpunten en toeval bepaalden de koers in de afgelopen twee eeuwen. Pieter van der Wielen spreekt met Piet de Rooy.

In de film Wij zijn 18 van regisseur Tomas Kaan komt een groep jongens van 18 komt bij elkaar in een afgesloten ruimte. Hun verhalen over de relatie met hun ouders, vriendschap, drank, drugs, seks en agressie worden afgewisseld met scènes van een doorleefde nacht die ze samen, op dezelfde plek beleven. We praten met Kaan n.a.v. zijn film over (on)volwassenheid. Verder reageert Rudi Rothier, één van de zes genomineerden van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014, op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd, praat muziekjournalist Atze de Vrieze ons bij over opvallende zaken in de popmuziek en en we bezoeken een try-out van de solovoorstelling van acteur Stefan de Walle: Op een mooie Pinksterdag.