28 april - 2 mei

Actrice en schrijfster Tosca Niterink, modeontwerpster Monique van Heist, journalist en schrijver Thierry Baudet, (toneel)schrijfster Wanda Reisel en documentairemaker en schrijfster Neske Beks zijn de studiogasten van deze week. Verder o.a. aandacht voor het tweede album van Jungle By Night en de serie Amor met een snor.

maandag 28 april

De dementerende moeder van Tosca Niterink doet samen met acht andere dames op leeftijd aan kleinschalig wonen achter een cijferslot, voor hun eigen veiligheid. In het boek De Vergeetclub beschrijft de actrice, die vooral bekend werd door haar aandeel in Theo en Thea, Kreatief met Kurk en Borreltijd, met oog voor het absurde, de uitgesproken karakters van de dames en de verwikkelingen die daaruit voortkomen. Actrice, columniste en schrijfster Tosca Niterink is in het eerste uur te gast bij Nooit Meer Slapen.

Negen Amsterdamse jongens bestormden drie jaar geleden alle festivalpodia van Nederland en ver daarbuiten. Ze waren een opvallend succes met hun Afrobeat. Jungle by Night presenteerde afgelopen weekend hun tweede plaat, The Hunt, en trapte een internationale tournee af. We bezochten het optreden en spraken daar met de band. Verder reageert schrijfster Saskia de Coster met fictie op het nieuws van de dag en correspondent Eva de Valk bericht vanuit San Francisco over de muurschilderingen in Mission District. En videogames zijn een miljardenindustrie geworden. Maar deze industrie heeft ook een meer kleinschalige kant: 'indie games'. Nederland is sterk vertegenwoordigd in dit genre. We onderzoeken het fenomeen met journalist Niels 't Hooft en game-ontwikkelaar Rami Ismail.

dinsdag 29 april

Elke dag worden er wereldwijd zo’n 30 miljoen mensen uitgebuit in de textielindustrie. Deze feiten gaven aanleiding voor de expositie Fair Fashion Lab, waar modeontwerpster Monique van Heist een protest levert tegen massaproductie in de textielindustrie. De expositie is een onderzoek van het Humanity House naar de toekomst van eerlijke mode. In de Fair Fashion Lab les ontdekken leerlingen actief het verhaal achter eerlijke kleding. Pieter van der Wielen praat met Monique van Heist.
 

Na de dodenherdenking op 4 mei worden overal in Nederlandse theaters stukken gespeeld die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In een Rotterdamse kerk speelt Het Geheugen van Rotterdam, die de actuele politieke vraag aan de orde stelt: Wat herdenken we eigenlijk? We bezoeken de voorstelling. Tussendoor reageert schrijfster Saskia de Coster op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald en bericht verslaggever Anton de Goede over de zesdelige podcastserie Bureau Breda. En de Rotterdamse groep Hotel Modern staat op 4 mei in de Rotterdamse stadschouwburg met Kamp, een voorstelling over Auschwitz. We spreken theatermaker Pauline Kalker over de (on-)mogelijkheid van het verbeelden van de gruwelen in de concentratiekampen.

woensdag 30 april

Klassieke muziek is er voor iedereen. Voor alle stemmingen en alle momenten van de dag. Bij een feest of een droevige gebeurtenis: elke moment kan verrijkt worden door de schoonheid van klassieke muziek. In Van Bach tot Bernstein vertellen Arie Boomsma en Thierry Baudet over de verschillende stijlperiodes, componisten en geven ze smeuïge details en luistertips. Thierry Baudet, academicus, journalist en schrijver, is te gast in de studio voor een gesprek met Pieter van der Wielen.
 

Stef Biemans vertrok tien jaar geleden naar Nicaragua, verliefd op een beeldschoon meisje. Nu hij inmiddels met haar getrouwd is en twee kinderen heeft, doet hij zijn best om een zwoele Latijns-Amerikaanse echtgenoot te zijn. Reden genoeg voor Biemans om op zoek te gaan naar de echte Latijns-Amerikaanse liefde in de nieuwe serie Amor met een snor. Verder leest schrijfster Saskia de Coster een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd. En deze week verscheen onder de titel Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens een bundel van maar liefst 1800 pagina's verzameld werk van H.H. ter Balkt. De 75-jarige Ter Balkt won in 2003 de P.C.Hooftprijs en staat bekend als dwarse 'boerendichter' die gedichten schrijft die 'stampen, knoerpen, toeteren, wringen en walsen'. We zoeken de schrijver op in Nijmegen.

donderdag 1 mei

De deftige Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid dankt haar status en sfeer aan flamboyante dames, veelal van Duits-joodse afkomst, die begin jaren dertig hun land ontvluchtten en neerstreken in de Beethovenbuurt. Theatergezelschap Parels voor de Zwijnen brengt met haar nieuwe muzikale tragikomedie Dames van de Beethovenstraat een ode aan deze vrouwen. Een aaneenschakeling van anekdotes, schlagers, variété en openhartige ontboezemingen. Wanda Reisel schreef het stuk en vertelt erover in het eerste uur.
 
Thijs Broer schrijft normaal over politiek, zo maakte hij een boek over het premierschap van Jan Peter Balkenende. Langs de Kust is een boek over een heel ander onderwerp: De zee. We spreken de schrijver op het dek van zijn grote liefde: zijn zeilboot in Marken. Verder o.a. een bijdrage van schrijfster Saskia de Coster die zich weer door het nieuws laat inspireren en verslaggever Anton de Goede bericht over het Orakel op de Dam van Joep van Lieshout. En de nieuwe vertaling van Shakespeare's Venus en Adonis komt op het juiste moment. Vorige week nog werd de bard's 450e verjaardag groots gevierd. We spreken met schrijver en vertaler Peter Verstegen.

vrijdag 2 mei

Neske Beks volgde de toneel- en kleinkunstopleiding Studio Herman Teirlinck te Antwerpen en vestigde zich vervolgens in Amsterdam als presentator (van o.a. Winternachten), scenarioschrijver (o.a. Godenzoon) en regisseur. Ze won de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs en maakte eind 2010 haar filmdebuut met de documentaire Eigen Volk. Nu maakt ze haar romandebuut met De Kleenex Kronieken, een familie- en dorpskroniek. Het boek is volgens de schrijfster zelf misschien wel het antwoord op haar vraag: Wie zou ik geworden zijn als ik in België was blijven wonen? Pieter van der Wielen spreekt met Beks over haar boek.

De Encyclopedie van op het nippertje geredde kennis is een geheel op Facebook ontstaan boek met feiten en herinneringen die in de vergetelheid dreigen te raken. We praten met schrijver Hans Vervoort over wat ons bijblijft en wat niet, over Nederlands-Indië en over 'bibberland' Nederland. Verder laat schrijfster Saskia de Coster zich nog eenmaal door het nieuws inspireren en geeft boekenredacteur Katja de Bruin tips op het gebied van literatuur. En we nemen een kijkje in de wondere wereld van Japan. De fascinatie met Japan is in het westen al eeuwenlang heel groot; de fascinatie met Japan en seks is zo mogelijk nog groter. Maar hoe raar is de omgang met seks daar eigenlijk en hoe zijn bepaalde fenomenen te verklaren? Een gesprek met schrijfster Charlotte van Zanten, die een roman schreef over haar ervaringen als hostess in een club en met Japanologe Peggy Brandon.