2-6 juni

In Nooit Meer Slapen ontvangen we deze week dichter K. Schippers, modeontwerpster Marlies Dekkers, regisseur Walter Stokman, wetenschapsfilosofe Trudy Dehue en rapper Kraantje Pappie. Verder aandacht voor o.a. het werk van Hella S. Haasse, de tentoonstelling 'Droomkunst' en de documentaire 'Borders'.

maandag 2 juni

K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter) kwam de Nederlandse literatuur in 1958 binnen als medeoprichter van het literaire tijdschrift Barbarber. Daarin introduceerde hij de readymade als poëzievorm. Bescheiden gedichten, dat is een kenmerkende eigenschap van Schippers' oeuvre. Van het debuut De waarheid als De koe (1963) tot en met Tellen en wegen (2011) gaan Schippers' gedichten nooit over de geest van de dichter. Hij kijkt en deelt met zijn lezers wat hij de moeite waard vindt. En dat kunnen zelfs kleine en onooglijke observaties zijn. K. Schippers, van wie deze week zijn nieuwe bundel Fijn dat u luistert verschijnt, is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

Het oeuvre van Hella S. Haasse (1918-2011) is veelgelezen. Vrijwel iedereen kent het boek Oeroeg, maar hoe zit het met haar essays, de band met Indië en het huwelijk? In Spiegelbeeld en schaduwspel bespreekt Margot Dijkgraaf de belangrijkste thema's van Haasse en laat ze de schrijfster ook zelf aan het woord. We ontmoeten de biografe nabij de Hella S. Haasse Kastanjeboom. Verder reageert schrijver Ivo Victoria op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd en bericht correspondent Eva de Valk vanuit San Francisco over Fed Up, een nieuwe film over obesitas van de makers van Inconvenient Truth. En een lopende band vormt het podium voor een muziekperformance over de geschiedenis van alles. Het begint met de Big Bang en daarna passeren er tientallen voorwerpen en personen op de band. Wat en wie hebben onze wereld gemaakt tot wat hij is, en verdienen het om één minuut in de spotlight te staan. We praten met maker Rik Elstgeest over deze voorstelling One Hot Minute.

dinsdag 3 juni

Het vrouwelijk lichaam is een geliefd onderwerp van kunstenaars. Modeontwerpster Marlies Dekkers, die internationaal doorbrak met haar lingerielijn Undressed. zal tijdens de Nacht van de Universiteit (die op vrijdag 6 juni in Amsterdam plaatsvindt) een nachtelijk college geven over de ontwikkeling, het beeld en de positie van het vrouwelijk lichaam in moderne cultuur. Pieter van der Wielen loopt met Marlies Dekkers op deze lezing vooruit.

Met projecten rond Drs. P en Doe Maar ontpopt platenbaas Kees de Koning zich als beschermheer van de Nederlandse muzikale nalatenschap. Daar blijft het niet bij, want ook de Surinaamse muziek verdient volgens hem een ereplek. Deze maand brengt Top Notch vijf verzamelalbums uit waaronder die van de band Trafassi die precies dertig jaar geleden een hit scoorden met het nummer Wasmasjien. We spreken Kees de Koning in Amsterdam waar zijn liefde voor Surinaamse muziek begon. Verder leest schrijver Ivo Victoria een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd. En vorige week opende in het Singermuseum in Laren de tentoonstelling Droomkunst 1900 / 2000: de kunst van twee fin de siècles, met werk uit de privécollectie van Gerard van Wezel. We bekijken de tentoonstelling samen met de verzamelaar.

woensdag 4 juni

De documentaire Adelborsten volgt een aantal jongens en meiden tijdens de eerste maanden van hun opleiding tot officier bij de Koninklijke Marine. Ze komen net van de VWO of hebben een HBO achter de rug en zien hun toekomst bij de Marine. Ze stappen een wereld binnen waar geschiedenis, hiërarchie en rituelen een belangrijke rol spelen. De jongens moeten zich kaal laten scheren, de meiden laten hun haar kort knippen. Ze leveren hun mobieltjes in, zweren hun burgerkleren af en ondergaan een transformatie van individu tot groepslid. Dat gaat niet zonder bloed, zweet en tranen. Pieter van der Wielen praat met Walter Stokman, de regisseur van de documentaire.

De film Borders begint op het detentiecentrum van Schiphol. Hier ontmoeten we Clara, die zestien jaar in Nederland woonde. Ze is uitgezet en moet terugkeren naar haar geboorteland Nigeria. Grens na grens volgt Borders een route die al vele immigranten hebben afgelegd. We praten met Jacqueline van Vugt, de maker van de documentaire. Verder reageert schrijver Ivo Victoria op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd en Urban Farming is ontzettend hip: je eigen groenten kweken in de stad. Goed voor jezelf en goed voor het milieu. Maar kunnen we alle milieuproblemen in de wereld er mee oplossen? We moeten in ieder geval de problemen van de stad oplossen, vindt men bij de Architectuur Biënnale Rotterdam. In een tentoonstelling wordt het antwoord gezocht door curator en landschapsarchitect Dirk Sijmons.

donderdag 5 juni

Leken ons brein en onze genen voorheen allesbepalend, momenteel leren we dat een mens zijn biologie zelf kan en moet reguleren. Lag er tot voor kort nog veel nadruk op de erkenning van psychische stoornissen, nu maken we een wending naar een 'leefstijlpolitiek' die de preventie van afwijkingen als een individuele verantwoordelijkheid ziet. Trudy Dehue, hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Groningen, doorgrondt deze ontwikkelingen met wetenschapssociologische blik. Mede geïnspireerd door het liberalisme van John Stuart Mill pleit Dehue in haar boek Betere mensen voor het behoud van variatie in typen wetenschap, omwille van het behoud van variatie in typen mensen. Pieter van der Wielen praat met haar.

De afgelopen jaren reisde Auke Hulst, schrijver van o.a. de roman Kinderen van het ruige land, de halve wereld over en schreef daar verhalen over. In Buitenwereld, binnenzee zijn de beste van die verhalen samengebracht. We praten met Hulst over zijn reizen. Verder leest schrijver Ivo Victoria een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd en Vincent Bijlo gaat tijdens het Amsterdam Jazz Festival een uniek experiment doen. De blinde cabaretier en schrijver presenteert op 7 juni in de Amsterdam ArenA een talkshow en een concert in het donker. Zo krijgt het publiek een idee hoe het is om naar gesprekken en muziek te luisteren zonder te kunnen zien. Nooit meer Slapen spreekt Vincent Bijlo bij hem thuis in het donker.

vrijdag 6 juni

De Groningse rapper Kraantje Pappie is maandag te zien op de slotdag van Pinkpop, het muziekfestival in het Limburgse Landgraaf dat dit jaar voor de 45ste keer plaatsvindt. Kraantje Pappie, pseudoniem van Alex van der Zouwen, brak ruim twee jaar geleden door bij het grote publiek met de single Waar is Kraan en zijn debuutalbum Crane. Recent verscheen de opvolger Crane 2, waarop zijn humoristische teksten en messcherpe flow alom aanwezig zijn, evenals de dubstep- en grime-producties van het Groningse producerstrio Noisia. Pieter van der Wielen ontvangt Kraantje Pappie in de studio.

Regisseur Sergei Loznitsa toont de opstand die in de Oekraine een einde maakte aan het bewind van president Janoekovitsj van het vreedzame broodjes smeren tot de escalatie. 'Een van de weinige documentaires over een recente revolutie die over vijf jaar niet gedateerd zal aanvoelen', schreef vakblad Variety over de documentaire Maidan. We spreken met NRC-(film)journalist en oud-Rusland correspondent Raymond van den Boogaard en Victoria Koblenko. Verder reageert schrijver Ivo Victoria voor de laatste keer deze week op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd en mode-illustrator Piet Paris is gastcurator in het Centraal Museum. Uit de collectie van het Centraal Museum koos hij meer dan 150 voorwerpen, die hij presenteert in een verrassende vorm: als scènes van een musical. Vrijdag opent de tentoonstelling, maar Nooit Meer Slapen kreeg van Piet Paris alvast een rondleiding door Mode, de musical.