14-18 juli

In Nooit Meer Slapen ontvangen we deze week schrijfster Carolina Trujillo, acteur en regisseur Sabri Saad El Hamus, fotodetective Hans Aarsman, journalisten Dominique van der Heyde & Annet de Jong en bandleider, arrangeur Konrad Koselleck.

maandag 14 juli

Van de Uruguayaans-Nederlandse schrijfster Carolina Trujillo wordt gezegd dat zij ’on-Nederlandse romans’ schrijft. Haar debuut De bastaard van Mal Abrigo en De terugkeer van Lupe García ademen op alle pagina’s Zuid-Amerika. Zo ook in haar nieuwe roman, die zich grotendeels afspeelt in haar geboortestad Montevideo. De zangbreker gaat over ‘dalers’ en ‘stijgers’: mensen die steeds alles kapotmaken wat ze hebben opgebouwd versus mensen die aan de weg blijven timmeren, wat er ook gebeurt. De taak van hoofdpersoon Tony is om mensen die hun ondergang tegemoet gaan een handje te helpen. Karen de Bok ontvangt de als scenariste opgeleide Trujillo in de studio.

Deze zomer vragen we aan kunstenaars naar het keerpunt in hun leven. Waar komt het besluit of het verlangen vandaan om te gaan schrijven, schilderen of beeldhouwenIs het alleen aanleg of talent? Of is er ook een aanleiding nodig om dat talent tot leven te wekken? Vannacht stellen we deze vragen aan kunstschilder Jan Sierhuis. Verder reageert schrijver Joost Vandecasteele met proza op het nieuws, bericht correspondent Bas Verbeek vanuit Zuid-Korea over webtoons en we gaan langs bij de Stadsgehoorzaal in Kampen, waar muzikantencollectief Lorrainville haar tweede studio-album opneemt. Het project is een idee van de Zwolse producer Guido Aalbers. Het ontstaan dankt Lorrainville aan een spelletje op Facebook.

dinsdag 15 juli

Sabri Saad El Hamus is een Egyptisch-Nederlandse acteur en regisseur. Hij is artistiek leider van De Nieuwe Amsterdam, een theatergezelschap dat grote thema’s in intieme verhalen verpakt. Voor Pax Mama, een voorstelling die begin 2015 in première gaat, onderzoekt Saad El Hamus met schrijver Arnon Grunberg waarom de band met hun moeder zo speciaal is. Saad El Hamus heeft vorig jaar kennis gemaakt met de moeder van Grunberg en deze maand staat een reis naar Egypte gepland waar Grunberg de moeder van Saad El Hamus zal ontmoeten. Ook Gerardjan Rijnders, die de voorstelling regisseert, is daarbij aanwezig. Karen de Bok ontvangt Sabri Saad El Hamus in de studio.

Het Zuid-Franse Arles is een echte fotostad. Ieder jaar wordt hier van juli tot september het grote fotofestival Rencontres d’Arles gehouden. Gastcurator Erik Kessels toont er Small Universe, een presentatie van Nederlandse fotografie met werk van bekende en minder bekende fotografen. Met Kessels maken we een rondgang langs het getoonde werk. Verder leest schrijver Joost Vandecasteele een kort prozafragment dat door de actualiteit is geïnspireerd en we hebben een ontmoeting met zangeres en actrice Lucretia van der Vloot. Binnenkort start de vijfde theatertour van Big Black & Beautiful en we treffen haar bij één van de repetities.

woensdag 16 juli

Hans Aarsman was een gevierd fotograaf toen hij besloot te stoppen met fotograferen. Tegenwoordig kijkt hij liever naar foto's van anderen. Iedere dag struint hij duizenden nieuwsfoto’s af, op zoek naar een verhaal. Wat gaat er schuil achter de eerste indruk? Is het beeld authentiek of in scène gezet? Wat openbaart zich als je inzoomt op details? In zijn wekelijkse Volkskrantrubriek De Aarsman Collectie kiest hij voor de beelden die de media overslaan, maar die bij nadere beschouwing veel meer vertellen dan de foto’s op de voorpagina. En beschrijft wat je in eerste instantie over het hoofd dreigt te zien. In het boek Wat jij niet ziet zijn de mooiste bijdragen uit De Aarsman Collectie van de afgelopen vijf jaar gebundeld. Hans Aarsman is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

Hoe seksueel bevrijd zijn we eigenlijk? Voor het antwoord ging Sunny Bergman op pad met een tent en vroeg ze voorbijgangers het hemd van het lijf over hun seksuele belevingen. We praten met de documentairemaakster over haar nieuwe tv-serie Tent en Seks. Verder reageert schrijver Joost Vandecasteele op het nieuws met fictie. En we ontmoeten vertaalster Hilde Pach bij het Auschwitzmonument in het Wertheimpark in Amsterdam. Pach promoveerde onlangs op een studie over de Nederlandse Jiddische pers in de zeventiende eeuw, meer concreet over de Koerant, de krant die aan het eind van de zeventiende eeuw in Amsterdam verscheen en de Jiddisch sprekende Nederlandse Joden van nieuws voorzag.

donderdag 17 juli

Het eerste uur stond grotendeels in het teken van de vliegtuigramp. 

We beginnen met schrijver Joost Vandecasteele, met een reflectie op het nieuws. Vervolgens gaan we naar ‘s-Hertogenbosch, naar het Europees Keramisch Werkcentrum waar kunstenaars uit binnen- en buitenland een paar maanden kunnen komen werken aan een ingewikkeld of experimenteel keramieken beeld. We ontmoeten er directeur Ranti Tjan en beeldhouwster Tanja Smeets, die er op dit moment aan het werk is. En deze zomer vragen we aan kunstenaars naar het keerpunt in hun leven. Waar komt het besluit of het verlangen vandaan om te gaan schrijven, schilderen of beeldhouwen? Is het alleen aanleg of talent? Of is er ook een aanleiding nodig om dat talent tot leven te wekken? Met schrijfster Lieve Joris bezoeken we haar geboortedorp Neerpelt, in België.

vrijdag 18 juli

Op plaatsen waar de Eerste Wereldoorlog nog leeft, zoals op de Militaire begraafplaats van Ysselsteyn, en in het buitenland onder meer in Gütersloh en Diksmuide, speelt de Konrad Koselleck Big Band met solisten Ellen ten Damme en Hans Dagelet de muzikale voorstelling Het World War One Project.  Er zullen liederen over de oorlog ten gehore worden gebracht, naast gedichten van o.a. Yvan Goll en Ernst Jandl. Er worden persoonlijke brieven uit de oorlog op muziek gezet, naast beschrijvingen van feitelijke gebeurtenissen. Anton de Goede ontvangt bandleider en arrangeur Konrad Koselleck in de studio.

Ligt de oorlogsfotograaf onder vuur? Oorlogen worden vanachter een beeldscherm gevoerd en de beelden bereiken ons via social media. Maar hoe betrouwbaar zijn die? Met onderzoeker Wilco Versteeg en fotograaf Teun Voeten bezoeken we de expositie Shooting Range, over de Eerste Wereldoorlog, en trekken de vergelijking met een eeuw later. Verder reageert schrijver Joost Vandecasteele nog eenmaal op de actualiteit, tipt Wim Brands een paar net verschenen boeken en met absurdist Ronald Snijders blikken we vooruit op Monty Python Live (mostly), de reünieshow van Monty Python die ook in de Nederlandse bioscoop live te volgen is.