25-29 augustus

De Correspondent-uitgever Ernst-Jan Pfauth, schrijfster Pauline Slot, journalist en schrijver Bert Wagendorp, debuterend schrijfster Esma Linnemann en zangeres Rita Zipora; deze week zijn ze te gast in Nooit Meer Slapen. Verder o.a. aandacht voor het theater- en muziekfestival Noorderzon in Groningen en de tentoonstelling 'Tijdelijk Thuisland' in Domburg.

maandag 25 augustus

De Correspondent gaat boeken uitgeven. Op 15 september, bijna een jaar na de oprichting, verschijnt Gratis geld voor iedereen van historicus en journalist Rutger Bregman. Het online journalistenplatform De Correspondent is een initiatief van filosoof en publicist Rob Wijnberg. Het heeft inmiddels meer dan 30.000 leden en ruim dertig correspondenten die met goede achtergrondverhalen een alternatief willen bieden voor de gangbare media. Uitgever is Ernst-Jan Pfauth (1986) die eerder chef Internet was bij NRC Handelsblad. Pieter van der Wielen praat met hem.

Op theater- en muziekfestival Noorderzon in Groningen kunnen bezoekers meedoen aan Experiment B. Na het zien van een dansvoorstelling voert het publiek gezamenlijk een opdracht uit, waarbij wordt gemeten in welke mate de choreografie van invloed is op het groepsgedrag achteraf. In Nooit Meer Slapen gaan we het experiment aan. Schrijver Gerard van Emmerik heeft voor deze week de schrijfopdracht aanvaard, terwijl schrijfster Marte Kaan vanuit India bericht over de film Kamasutra 3D. En we praten met schrijver Rob van Essen over zijn verhalenbundel Hier wonen ook mensen, waarin de personages allemaal op zoek naar geluk, verlossing en verlichting zijn. Sommigen gaan op zoek naar oude boeddhistische rituelen in Korea, anderen trekken de woestijn in, reizen naar Portugal of keren terug naar het ouderlijk huis.

dinsdag 26 augustus

‘Voor Molly, die geen idee had wat een boek was’, zo luidt de opdracht van het nieuwe boek van Pauline Slot. Vorig jaar verloor de schrijfster haar hond Molly aan een slopende ziekte. Over die ervaring en over de relatie tussen mens en hond gaat het boek De hond als medemens - Over dierenliefde in tijden van welvaart. Pauline Slot studeerde Nederlands en na een maandenlange fietstocht door onder meer Australië en Nieuw-Zeeland debuteerde ze in 1999 met Zuiderkruis. Het boek werd meteen een bestseller. Inmiddels zijn er vijf romans van haar hand verschenen, waaronder Blauwbaard, Tegenpool en Soerabaja. De hond als medemens verschijnt deze week. Pauline Slot is te gast. 

Het folk-duo Tangarine heeft een nieuw album, getiteld Move On. Ter promotie van deze cd reizen de tweelingbroers af naar verschillende platenzaken door heel Nederland om te zingen en signeren. Sander en Arnout Brinks wonen in Assen en zijn het gewend om altijd onderweg te zijn. Nooit meer slapen gaat met ze mee naar Den Haag en Delft. Verder leest schrijver Gerard van Emmerik een verhaal dat door het nieuws is geïnspireerd. En we bezoeken het Marie Tak van Poortvlietmuseum in Domburg, waar de tentoonstelling Tijdelijk thuisland is te zien: het werk van Belgische schilders die in de Eerste Wereldoorlog hun uitvlucht namen naar Domburg.

woensdag 27 augustus

Journalist Bert Wagendorp schrijft drie keer per week een column in de Volkskrant en is hoofdredacteur en mede-oprichter van het literair wielertijdschrift De Muur. Als romanschrijver brak hij vorig jaar door met Ventoux, het verhaal over de vriendschap van vijf mannen en een vrouw die zwaar onder druk komt te staan als een van hen op de berg Ventoux verongelukt. Na de zomer beginnen de opnames voor de verfilming van het boek. Bert Wagendorp is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

De moeder van acteur Jochem Stavenuiter kreeg een hersenbloeding toen hij vijftien was. Haar geheugen raakte daardoor blijvend beschadigd. In Eleonora vertelt hij over zijn moeder, over zijn bezoeken aan het verzorgingstehuis en over de bizarre wereld waarin je terecht komt als je geheugen niet meer functioneert. We ontmoeten Stavenuiter op het theater- en muziekfestival Noorderzon in Groningen. Verder leest schrijver Gerard van Emmerik een verhaal naar aanleiding van iets dat er in de wereld is gebeurd. En we praten met documentairemaker en journalist Coen Verbraak over zijn documentaire Getekend. Hij mocht een jaar lang cliënten en zorgprofessionals volgen binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV).

donderdag 28 augustus

Een autobiografisch boek over liefde en muziek, een liefdesgeschiedenis in b-mineur, Muze, zo heet het debuut van Esma Linnemann dat deze week is verschenen. Het gaat over een jonge vrouw en een talentvolle gitarist, over liefdesliedjes en de seksuele aantrekkingskracht van muzikanten. Eerder schreef ze een jaar lang columns in de Viva over haar kinderwens. Ook maakte ze met Maartje Duin de vierdelige radioserie Een cursus alleen zijn. Pieter van der Wielen praat met Esma Linnemann.

Met Hoe duur was de suiker schreef Cynthia McLeod het bestverkochte boek ooit in Suriname. Ze ziet het als haar missie om geschiedenis via historische romans onder de aandacht van een groot publiek te brengen. De schrijfster spreekt liever niet over haar persoonlijk leven. We praten met filmmaker Wilma Ligthart die in Misi met een missie de Surinaamse schrijfster heeft geportretteerd. Schrijver Gerard van Emmerik reageert wederom met fictie op de actualiteit. En wat maakt de mens bij de kapper toch zo kwetsbaar? Met fotograaf Catharina Gerritsen gaan we naar een illegale kapperszaak in Amsterdam-Noord, waar zij jongens fotografeert voor haar project Damsko's trots. En we praten ook met filmmaker Menno Otten. In zijn korte film Face To Face confronteert hij ons via de spiegel van de kapper met onze eigen identiteit.

vrijdag 29 augustus

Rita Zipora maakt Nederlandstalige muziek, poëtische, ietwat dromerige, persoonlijke teksten op Brits-klinkende electropop. Ze noemt het zelf soundscape pop. Massive Attack meets Spinvis of Eefje Visser meets Portishead, maar zonder concessies te doen aan haar eigen verhaal, dat van een twintiger die volwassen wordt en zich de wereld eigen maakt. Begin dit jaar presenteerde ze met haar band het debuutalbum Als ik kijk en dit weekend staat ze op de Amsterdamse Uitmarkt, de landelijke opening van het culturele seizoen. Anton de Goede ontvangt de zangeres in de studio.

In haar nieuwe roman Misschien wel niet portretteert Jannah Loontjens een vrouw van rond de veertig die worstelt met het moederschap, met haar werk en haar relatie en een affaire op Facebook begint. We praten met de schrijfster en filosofe over het al dan niet echte contact via Facebook en de issues van veertigers van tegenwoordig. Schrijver Gerard van Emmerik reageert nog eenmaal op het nieuws met een nieuw verhaal en filmjournalist Gerhard Busch doet verslag vanaf het Filmfestival van Venetië. En we ontmoeten Alize Zandwijk, (scheidend) artistiek directeur van het Ro Theater, bij de repetitie van Vuurvrouwen. Een voorstelling over de jonge vrouw Ulrike Meinhof die met de Rote Armee Fraktion (RAF) voor haar idealen vocht, maar werd gezien als een gevaarlijke terrorist en tot levenslag veroordeeld.