26-30 januari

De volgende gasten ontvangen we deze week in de studio: regisseur Marinus Groothof, fotograaf Vincent Mentzel, de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2015, schrijver en dichter Erik Jan Harmens en acteur en zanger Maarten Heijmans. Verder onder meer aandacht voor het zeespektakel 'Michiel de Ruyter', het NK Poetry Slam en de rol van soaps in de maatschappij.

maandag 26 januari

Regisseur Marinus Groothof won in 2009 een Gouden Kalf met Sunset From A Rooftop, zijn korte film over de NAVO-bombardementen in Belgrado. Hij had het gevoel nog niet klaar te zijn met het onderwerp en besloot er ook een lange speelfilm over te maken. The Sky Above Us gaat over drie mensen die elke dag opnieuw hun levens in gevaar brengen. Niet door vreemde acties, maar omdat ze naar hun werk gaan, voor het nationale televisiestation in Belgrado. Het is een belangrijk doelwit voor NAVO-bombardementen maar de drie dwingen zichzelf door te gaan met hun gewone leven. Hoe moeten ze echter omgaan met de constant vallende bommen? Pieter van der Wielen praat met Marinus Groothof over de film The Sky Above Us, die op het International Film Festival Rotterdam in première is gegaan.

In 1945 maakte Alfred Hitchcock samen met Sidney Bernstein een documentaire op basis van materiaal van de bevrijding van Bergen-Belsen. De documentaire werd nooit vertoond, maar is zeventig jaar na dato gerestaureerd. We spreken over de film Night Will Fall met beeldonderzoeker René Kok (NIOD) en Hitchcock-kenner en tv-criticus voor het NRC Handelsblad, Hans Beerekamp. En het International Film Festival Rotterdam kent dit jaar het programma-onderdeel Everyday Propaganda, weer actueel door tumult rondom de release van The Interview. Op datzelfde festival begonnen regisseur Rogier Klomp en schrijver Bart-Jan Kazemier tien jaar geleden hun project This Is Propaganda, met een film over een krankzinnige complottheorie die tot hun verbazing voor waar werd aangenomen. Hoe kijken zij, tien jaar later, aan tegen deze hernieuwde aandacht voor propaganda? Verder leest schrijver Thomas Heerma van Voss een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Ingmar Heytze een van zijn favoriete gedichten voor.

dinsdag 27 januari

Veertig jaar lang werkte Vincent Mentzel als staffotograaf voor NRC Handelsblad. Politici, beleidsmakers, kunstenaars en muzikanten kregen door zijn camera een heel ander gezicht. Een menselijk gezicht vooral, wat in de krantenjournalistiek vanaf het begin opviel. Voor de tentoonstellingsreeks De collectie belicht door... heeft het Nederlands Fotomuseum hem als gastcurator gevraagd om een persoonlijke keuze te maken uit de museumcollectie. De selectie laat zien welke rol fotografie speelt in het leven van Mentzel. Het zijn beelden die refereren aan zijn carrière als fotojournalist, die herinneringen oproepen aan bevriende fotografen of die simpelweg op zijn netvlies gebrand staan. Zo is er werk te zien van Aart Klein, Ed van der Elsken en Peter Martens. Pieter van der Wielen ontvangt Vincent Mentzel in de studio.

Slam Poetry is waarschijnlijk de dichtste benadering van een poëtische contactsport. Twee dichters, tegen elkaar op een podium, dichtend voor de gunst van jury en publiek. Deze week wordt in Utrecht het NK Poetry Slam georganiseerd. Nooit Meer Slapen sprak met twee dichters die zich opmaken voor de finale: Daan Zeijen en Marloes Robijn. En we gaan langs bij Soap!, een groepstentoonstelling in De Nieuwe Vide in Haarlem, die de soap-serie als stijlfiguur neemt om alternatieve en parallelle realiteiten, maatschappelijke representatie en machtsstructuren te verkennen. Verder leest schrijver Thomas Heerma van Voss een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Ingmar Heytze een van zijn favoriete gedichten voor.

woensdag 28 januari

Vandaag wordt in de Rotterdamse Kunsthal de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2015 bekend gemaakt. De prijs bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorgaande jaar. Genomineerd zijn twee vrouwen en drie mannen, één Vlaming en vier Nederlanders, twee veertigers, twee vijftigers en één zestiger. De genomineerde bundels zijn: Vlinderslag van Piet Gerbrandy, Ik trek mijn species aan van Sasja Janssen, Archaïsch de dieren van Hester Knibbe, Mens Dier Ding van Alfred Schaffer en ‘Wij totale vlam’ van Vlaamse Peter Verhelst. Eerder op de avond werd bekendgemaakt dat Hester Knibbe de winnaar is van de VSB Poëzieprijs 2015. De Rotterdamse dichteres krijgt de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar voor haar bundel Archaïsch de dieren. Pieter van der Wielen ontving Knibbe dezelfde avond in de studio.

Het is één van de duurste Nederlandse films ooit: het zeespektakel Michiel de Ruyter. Het historische verhaal over één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis ging afgelopen maandag in première. We spreken met regisseur Roel Reiné, die na zestien Amerikaanse films naar Nederland terugkeerde om een film te maken over het leven van Michiel de Ruyter (1607-1676). En we ontmoeten sopraan en kunstenares Claron McFadden, die in 2012 - in samenwerking met acteur Jeroen Willems - een voorstelling maakte over Lilith, een joods-mythische godin van het kwaad. Kort daarop overleed hij. De tweede versie van deze voorstelling, waarin Jeroen Willems op videobeelden is te zien, is een hommage aan hem geworden. Verder leest schrijver Thomas Heerma van Voss een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Ingmar Heytze een van zijn favoriete gedichten voor.

donderdag 29 januari

Erik Jan Harmens is dichter en romanschrijver naast een baan als chef corporate storytelling bij een financiële onderneming. Hij publiceerde vier dichtbundels, waarmee hij verschillende poëzieprijzen won, en twee romans. In zijn nieuwe boek Hallo muur praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen. Jaren waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. Pieter van der Wielen praat met Erik Jan Harmens over zijn autobiografische roman Hallo muur.

Het huis achter de wilgen, de nieuwe roman van Mariëtte Haveman, gaat over de vraag waarom we geneigd zijn de beelden die we van de geschiedenis hebben naar onze hand te zetten. Met de schrijfster lopen we door het Drentse landschap, dat een grote rol in het boek speelt. En we bezoeken het atelier van modeontwerpster Danaë Kurvers, ze maakt kleding voor mensen die tijdelijk of definitief van geslacht willen veranderen. Ze doet dit ruim tien jaar en er kloppen steeds meer mannen en vrouwen bij haar aan. Verder leest schrijver Thomas Heerma van Voss een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Ingmar Heytze een van zijn favoriete gedichten voor.

vrijdag 30 januari

Michel Faber, de Engelstalige schrijver van Nederlandse herkomst, schreef o.a. de victoriaanse roman Lelieblank, Scharlakenrood en het onaardse Onderhuids. Nu is er een nieuwe roman, aangekondigd als zijn laatste; Het boek van wonderlijke nieuwe dingen, waarin een missionaris naar een andere planeet gaat om het geloof te verbreiden. Nooit Meer Slapen sprak met Michel Faber tijdens een bezoek aan Nederland. En wetenschapsjournalist Diederik Jekel bespreekt nieuws uit de wetenschap waar een link is naar cultuur.

Acteur en zanger Maarten Heijmans brak vorig jaar door met zijn rol als Ramses Shaffy in de serie Ramses, waarmee hij een Gouden Kalf voor 'beste acteur televisiedrama' won. Morgen is hij te zien in de Telefilm Het mooiste wat er is van regisseur Danyael Sugawara. De film vertelt het verhaal van een stel dat geniet van het leven en meer dan gelukkig is met z’n tweeën. Maar de komst van een baby zet hun leven op zijn kop. Anton de Goede spreekt met Maarten Heijmans. En beeldend kunstenaar Tinkebell besloot in een opwelling mee te gaan naar Afghanistan met Tamana Amiri. Haar vader Feda Amiri werd op 5 januari gedwongen uitgezet naar Kabul, omdat hij door de IND als oorlogsmisdadiger wordt gezien. En is sindsdien spoorloos. Wat kan Tinkebell bijdragen aan deze zoektocht? Verder leest schrijver Thomas Heerma van Voss nog éénmaal een verhaal voor dat door de actualiteit is geïnspireerd en dichter Ingmar Heytze sluit zijn mini-bloemlezing af met een van zijn favoriete gedichten.