5-9 januari

Nooit Meer Slapen begint het nieuwe jaar met de volgende gasten: cabaretière en actrice Sanne Wallis de Vries, schrijfster en filosofe Stine Jensen, striptekenaar Joost Swarte, schrijver Ernest van der Kwast en cabaretier Tim Kamps. Verder onder meer aandacht voor de verfilming van het boek 'Nooit meer slapen', de theatervoorstelling 'Goede bedoelingen' en de film 'The Imitation Game'.

Maandag 5 januari

Nadat ze in 1996 het Leids Cabaretfestival won ging het snel met de carrière van Sanne Wallis de Vries. Ze maakte verschillende solovoorstellingen en speelde in films en musicals. Bij het grote publiek is ze bekend geworden met haar improvisaties, waaronder die van Koningin Beatrix, in satirische programma’s als Kopspijkers en Koefnoen. Ze is tijdelijk gestopt met solovoorstellingen, maar duikt nu wel op in twee variétéprogramma’s. In Club Sandwich, waarin jong cabarettalent en oudgedienden elkaar afwisselen. En in Dansen op een glazen plafond, een variété met proza, poëzie, cabaret, muziek en tapdans door vrouwen, bijeengebracht door gitariste en componiste Corrie van Binsbergen. Pieter van der Wielen gaat in gesprek met cabaretière en actrice Sanne Wallis de Vries.

De roman Nooit meer slapen van W.F.Hermans ging door voor een onverfilmbare roman, maar regisseur Boudewijn Koole dacht daar anders over. Vastberaden trok hij met hoofdrolspeler Reinout Scholten van Aschat de Noorse bergen in. In het gelijknamige radioprogramma doen verslag van enkele draaidagen. Verder leest (toneel)schrijver Don Duyns een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Vis een van zijn favoriete gedichten voor. En we besteden aandacht aan de kerncollectie van de Gemäldegalerie Alte Meister, die tijdenlijk wordt ondergebracht bij het Groninger Museum. Op de tentoonstelling Het geheim van Dresden zijn 99 schilderijen uit de Gemäldegalerie te zien, waaronder mythologische voorstellingen van Rembrandt en Carracci, portretten van Titiaan en Velazquez en landschappen van Claude Lorrain en Canaletto. Nooit Meer Slapen liet zich in Groningen rondleiden door conservator Ruud Schenk.

Dinsdag 6 januari

Stine Jensen studeerde literatuurwetenschap en filosofie. Ze promoveerde op een veelgeprezen cultuurwetenschappelijke studie; 'Waarom vrouwen van apen houden’. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, publiceerde diverse romans en essaybundels. Voor de vierde reeks van de televisieserie Dus ik ben trok ze de wereld in. In Dus ik ben op reis, vanaf volgende week op de televisie, onderzoekt zij samen met binnen- en buitenlandse denkers de wortels van onze identiteit. Zo reist ze naar Jeruzalem om daar te spreken met een specialist op het gebied van nonviolent communication, gaat ze in de leer bij the moneyless man in Ierland en bezoekt ze in de VS de neurowetenschapper Sam Harris die meent dat het zelf en het lichaam een illusie is. Pieter van der Wielen ontvangt Stine Jensen in de studio.

Samba Schutte staat op punt van doorbreken in Nederland wanneer hij besluit naar Los Angeles te vertrekken. Nu, vijf jaar later, is de acteur en comedian één van de vaste bespelers van de wereldberoemde Comedy Store in Hollywood en is hij terug in zijn vaderland met de solovoorstelling Je Maintiendrai. Nooit meer Slapen spreekt hem na afloop van een show in theater De Purmaryn in Purmerend. Verder leest (toneel)schrijver Don Duyns een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Vis een van zijn favoriete gedichten voor. En we spreken met biograaf Toef Jaeger die in Koning Eenoog het leven van Henk van Woerden (1947-2005) heeft opgetekend. In 1957 verhuisde Van Woerden met zijn ouders naar Zuid-Afrika, vanwege het nsb-verleden van zijn vader. De emigratie was het begin van een leven als buitenstaander en vormde de rode draad in zowel zijn schilderijen als zijn literaire werk.

Woensdag 7 januari

Via striptekenaar Willem Holtrop kreeg illustrator Joost Swarte voet aan de grond in Parijs, waar hij vanaf 1973 voor het Franse stripblad Charlie Mensuel begon te tekenen - een voorloper van Charlie Hebdo. Swarte, bekend om zijn 'klare lijn' stijl, kwam sindsdien geregeld op de redactie van het Franse satirische tijdschrift en heeft een aantal van de vermoorde cartoonisten goed gekend. Pieter van der Wielen spreekt met Joost Swarte naar aanleiding van de moord op de cartoonisten van Charlie Hebdo. 'Satire is in Frankrijk altijd zo belangrijk geweest in het publieke debat, ik me niet voorstellen dat het ineens over is. Er zal altijd steun zijn voor dergelijke bladen.'

In The Imitation Game - nu al regelmatig getipt als een gedoodverfde Oscar-kandidaat - kruipt acteur Benedict Cumberbatch in de huid van de Britse wiskundige Alan Turing - de man die tijdens de tweede wereldoorlog achter de ontcijfering van het duitse coderingsapparaat Enigma zat. Een paar jaar later werd hij veroordeeld vanwege zijn homoseksualiteit en hij pleegde op 41-jarige leeftijd zelfmoord. We bespreken het drama met de Nederlandse Turing-deskundige en wetenschapsjournalist Bennie Mols, die o.a. het boek Turings Tango schreef. Verder leest (toneel)schrijver Don Duyns een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Vis een van zijn favoriete gedichten voor. En we gaan met schrijfster Sanneke van Hassel op pad door Rotterdam. Voor het tijdschrift Stadsgeheimen onderzocht ze het veelzijdige, persoonlijke en creatieve gebruik van taal in Rotterdam. De taal als sleutel tot de werelden van vijf Rotterdammers, afkomstig uit Turkije, Iran, Engeland en Suriname.

Donderdag 8 januari

Schrijver Ernest van der Kwast woont en werkt beurtelings in Nederland en Italië. In 2004 bestormde hij de letteren met de verhalenbundel Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken, onder pseudoniem van Yusef el Halal. Hierna volgden de romans Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen en Stand-in (onder pseudoniem van Sieger Sloot). In 2010 verscheen Mama Tandoori, het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Zijn nieuwe roman De ijsmakers speelt zich af in het noorden van Italië, waar de vallei van de ijsmakers ligt: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. De roman gaat over familiebanden, die moeilijker te verbreken blijken dan menigeen zou wensen. Pieter van der Wielen spreekt met Ernest van der Kwast.

Vroeger wilde theatermaker en acteur Joeri Vos politicus worden. Hij vindt zichzelf nog steeds een idealist, maar in politiek gelooft hij steeds minder. Voor Toneelgroep Oostpool schreef hij de cyclus Goede Bedoelingen. In het eerste deel draait het om de onrendabelen, mensen die de maatschappij alleen maar geld kosten en niets opleveren. Hoe moet je daar mee omgaan? Deze week gaat de voorstelling in première, en we zochten hem daarom op. Verder leest (toneel)schrijver Don Duyns een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Vis een van zijn favoriete gedichten voor. En we praten met muziekjournalist Leendert van der Valk die de geschiedenis van voodoo in kaart gaat brengen. De jazz van Louis Armstrong, de afrobeat van Fela Kuti, de kaseko van Lieve Hugo, de blues van Robert Johnson; ze waren er niet geweest zonder voodoo.

Vrijdag 9 januari

In 2063 zijn de poolkappen gesmolten en door enorme natuurrampen is de aarde bijna geheel overstroomd. Alleen Nederland is vooralsnog gespaard gebleven. De sciencefiction komedie Missie Aarde volgt zeven Nederlandse astronauten die met hun ruimteschip door het heelal reizen met maar één doel: het vinden van een nieuwe thuisplaneet voor de mensheid, voordat de aarde daadwerkelijk onder zee verdwijnt. Vanaf vanavond is de zesdelige serie Missie Aarde op de televisie te zien. Anton de Goede praat met cabaretier Tim Kamps, die de serie heeft ontwikkeld en geregisseerd.

En toen was ie weg. In 2011 verdween de Franse schrijver Michel Houellebecq tijdens zijn boektour door de Benelux. De gebruikelijke hysterie die de auteur omringt leverde sensationele theorieën op die in de film The Kidnapping of Michel Houellebecq verwezenlijkt worden. Schrijver en liefhebber Christiaan Weijts ging voor Nooit Meer Slapen naar de première. Verder leest (toneel)schrijver Don Duyns een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Vis een van zijn favoriete gedichten voor. Ook besteden we aandacht aan de overleden gitarist Stevie Ray Vaughan. Het is 25 jaar geleden dat hij om het leven kwam bij een helikopterongeluk. Komend weekend wordt hij geëerd in de gitaar-special op Cultura. Wij praten met gitaristen Joep Pelt en Anton Goudsmit over hun held 'SRV'.