nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: actrice en zangeres Jelka van Houten, regisseur en scenarioschrijver Hanro Smitsman, schrijfster Wytske Versteeg, bioloog, columnist en schrijver Midas Dekkers en ontwerper Paul Mijksenaar. Gastschrijver deze week is Bert Natter; dichter Carline Dekker draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 19 oktober

jelka van houten: hard place for a dreamer

Jelka van Houten is actrice en zangeres. Ze was te zien in uiteenlopende film- en televisieproducties, waaronder Shouf Shouf!, Raak, Jackie, Aaf en Jeuk. Acteren en zingen combineerde ze in musicals als Turks fruit, Hair en Dromen zijn bedrog. En nu verschijnt haar eerste solo-album Hard Place For A Dreamer; opgenomen in de iconische Sun Studio in Memphis. Hiervoor heeft ze o.a. samengewerkt met de Amerikaanse singer-songwriter Kim Richey. Pieter van der Wielen spreekt met Jelka van Houten.

merlijn schoonenboom; het grensland tussen kunst en kitsch

Dat Van Gogh in zijn eigen leven nauwelijks van zijn werk kon leven is een bron van troost voor een worstelende kunstenaar. Misschien komt de waardering ooit nog, al was het maar postuum. Maar wat als je in je leven eerst gevierd wordt, vervolgens verguisd, vervolgens vergeten en uiteindelijk je werk in tatoeages terug vind? Merlijn Schoonenboom onderzoekt het grensland tussen kunst en kitsch in De nimf en de bunny. Maarten Westerveen spreekt de schrijver.

journalist maartje duin over de film the lobster

De nieuwe film The Lobster schetst een wereld waarin het absoluut niet is toegestaan om single te zijn. Je moet een partner hebben. Zo niet, dan word je naar een hotel afgevoerd. Daar heb je vijfenveertig dagen om er een te vinden. Als dat niet lukt, wordt je veranderd in een dier. Botte Jellema bespreekt de film met journalist Maartje Duin. Zij schreef voor De Volkskrant een serie artikelen over singles, in haar project De Single Issue Partij.

Onze nachtcorrespondent vertelt over de Nederlandse versie van het toneelstuk Djihad.

dinsdag 20 oktober

de affaire; nieuwe dramaserie van hanro smitsman

Hanro Smitsman studeerde aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen, maar stapte over naar de Filmacademie. Na zijn eindexamenfilm Ahmed was hier maakte hij eerst een aantal korte films. Eén daarvan, Raak, won in 2006 een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Met Skin, een tv-film over een racistische moord, brak Smitsman in 2008 definitief door. Na de regie van televisieseries als Van Speijk en Roes volgt nu De affaire; een driedelige dramaserie over twee eigenzinnige onderzoeksjournalisten. In elke aflevering werpen zij nieuw licht op een bestaande, geruchtmakende affaire. Pieter van der Wielen spreekt met Hanro Smitsman.

lammert kamphuis op het brainwash festival

Tijdens het Brainwash-festival dat komend weekend plaatsvindt in Amsterdam spreken talloze filosofen uit binnen- en buitenland over de belangrijke thema's van dit moment. Zoals migratie, de ontwikkeling van de stad en de waarde van geld. Maar ook persoonlijke vragen uit het dagelijks leven komen aan bod. Bijvoorbeeld in de workshop Hoe te leven met sterven van filosoof Lammert Kamphuis. Verslaggever Tjitske Mussche krijgt alvast een voorproefje.

sven ratzke toert met nieuwe rockshow starman

Zanger en entertainer Sven Ratzke toert wereldwijd met zijn nieuwe rockshow Starman die geïnspireerd is door nummers en kostuums van David Bowie. De Nederlandse première is op 25 oktober in Leiden. Er verschijnt ook een gelijknamige cd waarop hij net als in de show eigen songs en Bowie-classics uit de jaren ‘70 zingt. Verslaggever Nicole Terborg spreekt hem bij een try-out in Zoetermeer.

Onze nachtcorrespondent doet onderzoek naar het gebruik van nepbaby's in films.

woensdag 21 oktober

wytske versteeg: quarantaine

Wytske Versteeg studeerde cum laude af in de politicologie. Na de publicatie van het filosofieboek Dit is geen dakloze maakte ze in 2012 haar romandebuut met De wezenlozen. Met haar tweede roman Boy, die over de invloed van verdriet gaat, won ze de BNG Literatuurprijs. En deze week verschijnt haar derde roman Quarantaine, waarin het verhaal wordt verteld van een plastisch chirurg die in zijn huwelijk gevangen zit. Als hij op een dag op een veel jongere vrouw verliefd wordt, ziet hij dat als een kans op een nieuw begin. Maar dan wordt het land lamgelegd door een dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte. Pieter van der Wielen spreekt met Wytske Versteeg.

de biografie van marten toonder senior

Voor wie een kenner is van de strips van Marten Toonder is het misschien geen geheim dat zowel voor Kappie als voor kapitein Wal Rus uit de Bommel strips Martens vader en naamgenoot model heeft gestaan. Marten senior, die opgroeide in een landarbeidersmilieu in Noord Groningen, ontworstelde zich aan de klei en de armoede, en werd uiteindelijk gezagvoerder op de grote vaart. Hij was een afwezige vader die desondanks voor zijn twee zonen, Marten en de schrijver Jan Gerhard Toonder, de inspiratie is geworden voor veel van hun werk. Erik de Graaf schreef een biografie over hem. Met de voeten in de Groningse klei en het eiland Rottumeroog op de horizon, vertelt hij aan Mathijs Deen het verhaal van de echte Wal Rus.

katerina smets over luister in het duister

Geluiden kunnen meer zeggen dan beelden. Dat is het idee achter de luisteravonden Luister in het Duister, waar het publiek in het donker naar audioverhalen luistert. Verslaggever Adinda Akkermans spreekt met organisatoren Katharina Smets en Inne Eysermans over hoorbare herinneringen en de kracht van geluid.

Onze nachtcorrespondent bericht over de actie van De Correspondent om de redactie diverser te maken.

donderdag 22 oktober

midas dekkers over het verlangen naar geborgenheid

Midas Dekkers is bioloog, columnist en schrijver. In zijn columns en boeken reflecteert hij op de relatie tussen mens en dier. Goed kijken is volgens hem de basis. Het resulteerde in boeken als Lief dier, De vergankelijkheid, De larf, Lichamelijke oefening en De kleine verlossing of de lust van ontlasten. Daar wordt De thigmofiel aan toegevoegd. Een boek over de liefde voor de kleine ruimte, het verlangen naar geborgenheid, grond onder je voeten, het gevoel dat wegkruipen de beste oplossing is. Pieter van der Wielen spreek met Midas Dekkers.

how to change the world

Wat begon als een kleine groep activisten die nucleaire tests wilden voorkomen, groeide uit tot een wereldwijde milieubeweging. In de documentaire How to Change the World is te zien hoe Greenpeace is ontstaan. En voor welke dilemma's de milieu-idealisten komen te staan: vasthouden aan je principes of compromissen sluiten? Inge ter Schure spreekt Greenpeace activiste Faiza Oulahsen, die twee jaar geleden zelf in een Russische cel belandde.

componist michel van der aa krijgt vermeerprijs

Componist Michel van der Aa krijgt volgende week maandag de Johannes Vermeerprijs uitgereikt. Van der Aa wordt door de jury geprezen om de manier waarop hij muziek verweeft met beweging, film, theater en elektronica. Hij schreef verschillende multimediale opera's en dit jaar presenteerde hij zijn liederencyclus The Book Of Sand in een online format. Verslaggever Jan Paul de Bondt spreekt de componist.

Onze nachtcorrespondent praat ons bij over het uitlekken van Asterix: De Papyrus van Caesar.

vrijdag 23 oktober

paul mijksenaar krijgt piet zwart prijs

Paul Mijksenaar is dé specialist op het gebied van information design en ‘wayfinding’. Met zijn ontwerpen zorgt hij ervoor dat mensen letterlijk de weg kunnen vinden. Zo is hij, met zijn ontwerpbureau, vooral bekend geworden om de bewegwijzering op Schiphol. Daarna volgden vele luchthavens en stations wereldwijd. Dit weekend krijgt Mijksenaar tijdens de Dutch Design Week de Piet Zwart Prijs 2015 uitgereikt. Een prijs voor ontwerpers die belangrijk zijn voor hun vakgebied en een voorbeeldfunctie hebben voor andere ontwerpers. Floortje Smit spreekt met Paul Mijksenaar.

koos van zomeren reflecteert op 50 jaar schrijverschap

Al vijftig jaar stapt schrijver Koos van Zomeren de deur uit om zich op zijn werk te richten. Een leven lang geleefd met de pen maar het liefst buitenshuis. Op dat leven reflecteert hij in Alles is begonnen. Verslaggever Maarten Westerveen trekt de wandelschoenen aan en zwerft met Van Zomeren door de Arnhemse bossen.

rene van 't hof over angst en controle op het toneel

Rene van 't Hof is altijd een acteur geweest die z'n rollen heel nauwgezet voorbereidde. Voor improvisatie was nauwelijks ruimte. Tot hij voor theatermaker Jetse Batelaan de rol speelde van De Man die Alles Weet, een kleutervoorstelling voor alle leeftijden. Essentieel onderdeel van die voorstelling is opstand en anarchie in de zaal. En dat was voor een acteur die graag controle heeft een angstaanjagende ervaring. Nu die voorstelling opnieuw gaat touren is Van 't Hof veranderd. Mathijs Deen spreekt de acteur over angst en controle op het toneel.