nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: schrijfster Maartje Wortel, de Vlaamse auteur Paul Baeten Gronda, journalist en schrijver Sytze van der Zee, documentairemaker Sunny Bergman en programmamaker Marijn Frank. Gastschrijver deze week is Don Duyns; dichter Sylvia Hubers draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 23 november

Maartje Wortel over verhalenbundel Er moet iets gebeuren

Maartje Wortel werd tijdens haar studie van de School voor Journalistiek gestuurd omdat ze te veel verzon. Inmiddels is ze een van de grootste literaire talenten van haar generatie. In 2009 debuteerde ze met de verhalenbundel Dit is jouw huis. Hierna volgden de romans Half mens en IJstijd. En nu is er opnieuw een verhalenbundel: Er moet iets gebeuren. In dit boek hebben kleine gebeurtenissen grote gevolgen, terwijl de grote gebeurtenissen ongemerkt naar de achtergrond verdwijnen. Pieter van der Wielen spreekt met Maartje Wortel.

Hoe klassieke muziek te verbeelden met fotodetective Hans Aarsman

Deze week komt klassiek minnend Nederland tezamen bij Buma Classical, een festival en conferentie over klassieke muziek in TivoliVredenburg in Utrecht. Daar zal fotovorser Hans Aarsman, onder andere bekend van zijn columns in de Volkskrant, zijn licht laten schijnen op de fotografie van klassieke musici. Want hoe laat je in een oogopslag zien wat een musicus in huis heeft? Verslaggever Maarten Westerveen spreekt met Hans Aarsman over fronsen, snaren en decolletés.

Anna Enquist geeft Amsterdam een nieuwe kans in Hoor de stad

Anna Enquist is dit jaar zeventig geworden. In haar nieuwe dichtbundel Hoor de stad schrijft ze over de stad die ze door een tragische gebeurtenis – het dodelijke ongeluk van haar dochter op de Dam in Amsterdam – jarenlang het liefste meed, maar door de ogen van haar kleinkinderen opnieuw leert kennen. Tjitske Mussche blikt met Anna Enquist terug op haar schrijverschap aan de hand van de poëziebundel.

Onze nachtcorrespondent kruipt in de huid van John F. Kennedy en Muammar Gaddafi en beleeft hun dood in de installatie Famous Deaths op IDFA DocLab.

dinsdag 24 november

Schrijver Paul Baeten Gronda: Vlaming in Noord-Italië

De Vlaamse auteur Paul Baeten Gronda woont in Noord-Italië. In 2008 debuteerde hij met de roman Nemen wij dan samen afscheid van de liefde. Daarna volgden de romans Kentucky, mijn land, Onder vrienden en Straus Park. Hij maakte ook naam als columnist bij Focus Knack en De Morgen. In zijn nieuwe roman Wanderland gaat de hoofdpersoon op zoek naar wat écht belangrijk is: succes, familie of liefde. Pieter van der Wielen spreekt met Paul Baeten Gronda.

Er ist wieder da: mag Hitler grappig zijn?

Straatarm, dakloos en net ontwaakt: Hitler is terug in de straten van Berlijn. En hij herinnert zich niets van na 1945. Het is het satirische uitgangspunt van de film Er ist wieder da, naar Timur Vermes’ bestseller. Hoewel de film en het boek tussen de regels door een moreel appel doen op de kijker en lezer, fronsten sommige Duitse critici toch hun wenkbrauwen. Mag Hitler grappig zijn? Emmie Kollau praat met historicus en Hitler-deskundige Wim Berkelaar over de verbeelding van Der Führer door de jaren heen.

De strandbeestenevolutie van Theo Jansen in Een jongensdroom

Al 25 jaar ontwikkelt kunstenaar Theo Jansen zogenoemde strandbeesten: bijna sciencefictionachtige wezens gemaakt van plastic buizen, tiewraps en zeilen, die door windaandrijving zelfstandig over het strand kunnen bewegen. Het portret Een jongensdroom van Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgt de kunstenaar in het maakproces en is deze week op documentairefestival IDFA te zien. Verslaggever Nicole Terborg zoekt Theo Jansen op in Scheveningen.

Onze nachtcorrespondent neemt een kijkje bij het nieuwe schoolgebouw van het Calvijn College in Amsterdam Nieuw-West, de wijk die ook wel het Molenbeek van Nederland wordt genoemd.

woensdag 25 november

Sytze van der Zee geeft François van ’t Sant tweede kans

Journalist en schrijver Sytze van der Zee schreef in 1997 het autobiografische Potgieterlaan 7, over zijn jeugd als zoon van een NSB’er. Hierna volgden meer boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder Vogelvrij; over de jacht op Joodse onderduikers. In zijn nieuwe boek Harer Majesteits loyaalste onderdaan reconstrueert hij het verhaal van François van ’t Sant, een vertrouweling van het Koningshuis die van verraad werd beschuldigd. Pieter van der Wielen spreekt met Sytze van der Zee.

Middenin een drugsoorlog in IDFA-film Cartel Land

Ook te zien tijdens documentairefestival IDFA en tevens getipt als Oscar-kanshebber: Cartel Land, over de drugsoorlog op de grens van Mexico en de VS. Regisseur Matthew Heineman volgt burgerwachtgroepen van beide landen die het tegen de terreur van de drugskartels durven opnemen. Van shoot-outs tot martelingen – Heineman was overal bij, met gevaar voor eigen leven. Floortje Smit spreekt zowel de regisseur als oorlogsfotograaf Teun Voeten, die over het drugsgeweld het boek Narco Estado maakte en nu bezig is met een antropologische studie naar de Mexicaanse drugskartels.

Frans Bromets eigen familievete in Welkom thuis

Filmmaker Frans Bromet is misschien nog het meest bekend van zijn programma Buren, waarin hij buurlieden die ruzie hebben op de voor hem kenmerkende manier interviewt. Voor zijn nieuwe film Welkom thuis, deze week te zien op documentairefestival IDFA en morgenavond op NPO 2 om 23.00 uur, onderzoekt hij een conflict binnen zijn eigen familie. Het brengt hem tot in Israël, waarna hij merkt dat zijn familieleden wel erg veel weg hebben van de strijdende partijen aldaar. Verslaggever Mathijs Deen zoekt Frans Bromet op.

Onze nachtcorrespondent bericht over de opkomst van de getekende journalistiek naar aanleiding van de lancering van de website Drawing the Times.

donderdag 26 november

Sunny Bergman duikt in spirituele tradities rond de psyche

Sunny Bergman is documentairemaker, maar vooral ook een vrouw met een mening: over stereotypering, emancipatie, vooroordelen, seks en cultuur. Ze werd bekend met documentaires als The Sunny Side of Sex, Sletvrees en Zo zwart als roet. Voor haar nieuwste driedelige serie The Sunny Side of Spirit hield ze zich bezig met psychische problemen. Vier op de tien Nederlanders hebben hier last van, hoe komt dat en hoe is dat in andere culturen? Ze ging in Ghana, Taiwan en Brazilië op zoek naar een antwoord. Pieter van der Wielen spreekt met Sunny Bergman.

Journalist Hubert Smeets over de relatie met Poetin

De recente ontwikkelingen in Syrië en Parijs werpen een nieuw licht op de plaats van Rusland en diens president Vladimir Poetin op het wereldtoneel. In zijn boek De wraak van Poetin beschrijft journalist Hubert Smeets hoe Poetin Rusland weer naar de top van de wereldorde bracht, van Bond-schurk tot mogelijke bondgenoot in de strijd tegen terrorisme. Maarten Westerveen spreekt met Hubert Smeets.

Red Light Radio: 5 jaar radio op de Wallen

Het beste online radiostation ter wereld zendt, volgens de kenners, uit vanaf de Wallen in Amsterdam. Morgen viert het zijn vijfjarig bestaan. Verslaggever Adinda Akkermans spreekt met oprichter Hugo van Heijningen over Red Light Radio.

Onze nachtcorrespondent bericht over Sam Philips – The Man Who Invented Rock ‘n’ Roll, het nieuwe boek van Peter Guralnick.

vrijdag 27 november

Het vleesverlangen van Marijn Frank

Marijn Frank maakt documentaires en televisieprogramma’s. Veel mensen zullen haar kennen als verslaggever van programma’s als Keuringsdienst van Waarde en De Rekenkamer. Eerder maakte ze de documentaire Papa is weg en ik wilde je nog wat vragen, waarin ze op zoek gaat naar de identiteit van haar zwijgzame vader. Op het IDFA wordt haar nieuwste film Vleesverlangen vertoond. In deze film probeert ze van haar vleesverslaving af te komen. Ester Naomi Perquin spreekt met Marijn Frank.

De worsteling met God door Marc Mulders en Joost Zwagerman

 Ze hadden nog een afspraak: schrijver Joost Zwagerman (1963-2015) en beeldend kunstenaar Marc Mulders. Zwagerman selecteerde uit zijn nog te verschijnen bundel Wakend over God (2016) twaalf gedichten. En Mulders koos bij elk gedicht een passend kunstwerk van zichzelf. Het resultaat, het boek NU, wordt morgen gepresenteerd in Museum De Pont in Tilburg, waar tot 13 maart ook de afbeeldingen en gedichten samen te zien zijn. Botte Jellema spreekt met Marc Mulders over de samenwerking.

Het Crime Festival: een weekend Scandinavische series kijken

De première van het derde seizoen van The Bridge, de vertoning van de nieuwe serie Follow the Money: liefhebbers van Scandinavische series kunnen dit weekend hun hart ophalen tijdens het Lumière Crime Festival in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Verslaggever Emmie Kollau praat met de van oorsprong Deense schrijver, filosoof en presentator van het festival Stine Jensen over de bijzonderheid van de Scandinavische thriller.