16-20 februari

De volgende gasten ontvangen we deze week in de studio: acteur Dragan Bakema, arabiste en publiciste Petra Stienen, eerwraak-specialist Celal Altuntas, oud-tafeltennisster en schrijfster Bettine Vriesekoop en de Nederlands-Poolse rapper Mr. Polska. Verder o.a. reportages over namen in boeken, geaarde kunst, geofictie en Nederland's eigen Elmo.

maandag 16 februari

Dragan Bakema is een Nederlandse acteur en scenarist van een Servische moeder en Nederlandse vader. Hij speelde in theaterproducties voor o.a. het RO Theater en Toneelgroep Amsterdam. En in films als Joy en Brownian Movement en in de televisieseries Medea en In Therapie. Naast acteur is Dragan ook actief als scenarist en producent voor het door hem opgerichte Popov Film. Zo schreef hij mee aan de film Hunting en Zn, waarin hij met actrice Maria Kraakman speelt – en met wie hij sinds 2003 een relatie heeft. Nu is hij in de theaters te zien met de voorstelling Zout op mijn huid, een bewerking van de erotisch getinte romanklassieker van de Franse schrijfster Benoîte Groult. Pieter van der Wielen praat met Dragan Bakema.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kocht de overheid meer kunst dan ooit te voren. Geaarde kunst - als tegenstelling van Entartete Kunst. Zeventig jaar lang lag de collectie opgeslagen in depots. Museum Arnhem toont de geaarde kunst nu, voor het eerst sinds de bevrijding, aan het publiek. En what’s in a name? Waarom geven we namen als Sophie en Nicole wel een plek in de literatuur en lezen we zelden iets over Gerda of Miep? We vragen het aan schrijvers Charlotte Mutsaers en Philip Huff. En onze nachtcorrespondent was bij de studentenprotesten in het Amsterdamse Bungehuis. Verder leest schrijver Ivo Victoria een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en dichteres Hanneke van Eijken draagt een van haar favoriete gedichten voor.

dinsdag 17 februari

Petra Stienen verlaat in 1984 de Roermondse wijk de Donderberg en zet de eerste stappen richting Arabische wereld. Daar is ze meer dan tien jaar werkzaam, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Tegenwoordig schrijft ze onder andere voor NRC Handelsblad en de Volkskrant. Dertig jaar later keert ze terug naar de wijk van haar jeugd. Wat is er geworden van de Donderberg, waar inmiddels mensen vanuit de hele wereld hun thuis hebben gevonden? Hoe gaan bewoners, politici en media om met vragen over identiteit, migratie en participatie? In het boek Terug naar de Donderberg ontmoet ze tal van bewoners met bijzondere verhalen. Arabiste en publiciste Petra Stienen is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

Erbarme Dich - Matthäus Passion Stories is de nieuwste film van regisseur Ramón Gieling. Hierin vertellen verschillende personen wat hun relatie is met Bach's Matthäus Passion. De compositie wordt tot leven gebracht door The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, solisten en het daklozenkoor De Straatklinkers. Nooit meer Slapen spreekt regisseur Gieling bij hem thuis in Amsterdam. En we waren aanwezig bij De kracht van kogels, een avond rond de recente schietincidenten in Amsterdam. O.a. schrijver Abdelkader Benali en historicus Herman Pleij gaven in theater de Meervaart hun visie op de perceptie en impact van onveiligheid. En onze nachtcorrespondent sprak Jet Steinz over de DWDD-uitzending voor haar vader, schrijver en directeur van het Nederlands Letterenfonds, Pieter Steinz. Verder leest schrijver Ivo Victoria een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en dichteres Hanneke van Eijken draagt een van haar favoriete gedichten voor.

woensdag 18 februari

Celal Altuntas streed als negentienjarige voor de Koerdische PKK. Hij vluchtte in 1992 naar Nederland. Zijn jeugd beschreef hij in zijn debuutroman Het dorp van de zeven broers. Als maatschappelijk werker krijgt Altuntas veel te maken met zaken rondom eerverlies en eerwraak. Zijn nieuwe boek Het is je zusje! gaat over deze eerkwesties. Van de vijfhonderd meldingen per jaar Nederland gaat het in vijftien gevallen van eergeweld om moord. Het boek is bedoeld om te begrijpen waarom dit alles gebeurt en voor wie wil weten hoe daar een eind aan kan komen. Pieter van der Wielen praat met schrijver een eerwraak-specialist Celal Altuntas.

In het GEM in Den Haag is de fantasiewereld van de Schotse kunstenaar Charles Avery te zien. Al tien jaar houdt hij zich bezig met The Islanders, een project waarin hij een fictief eiland in kaart brengt. We spreken met ex-diplomaat en schrijver Richard Osinga die de fascinatie voor fantasierijken wel begrijpt. En de speelfilm Zurich van Sacha Polak ging afgelopen week in première tijdens het filmfestival van Berlijn. In de film zwerft Nina (Wende Snijders) langs de snelwegen van Europa en ontmoet de Duitse vrachtwagenchauffeur Matthias. Langzaamaan wordt duidelijk dat ze zich ophoudt in de truckerswereld omdat ze gedreven wordt door de pijn van het ultieme verraad dat haar is overkomen. Nooit Meer Slapen spreekt Sacha Polak en Wende Snijders. En na het bericht dat de Amsterdam EXPO gaat sluiten, werd onze nachtcorrespondent nieuwsgierig en ging hij op onderzoek uit. Verder leest schrijver Ivo Victoria een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en dichteres Hanneke van Eijken draagt een van haar favoriete gedichten voor.

donderdag 19 februari

Bettine Vriesekoop stuitte tijdens haar sportcarrière telkens op de suprematie van de Chinese tafeltennissers. Wat was toch het geheim van deze grootmacht? Haar nieuwsgierigheid resulteerde in een studie sinologie. In 1996 debuteerde ze als schrijver met Heimwee naar Peking. Daarna volgden boeken als Bij de Chinees, Het Jaar van de Rat en Duizend dagen in China. Van 2006 tot 2009 was Vriesekoop correspondent voor NRC Handelsblad in Peking. En nu verschijnt Dochters van Mulan, een boek over de rol van de vrouw in de Chinese samenleving, vroeger en nu. Hoe profileren vrouwen zich in het moderne China? Welke invloed hebben het taoïsme en het confucianisme nog op de seksualiteit van de vrouw? Pieter van der Wielen vraagt het aan journaliste, schrijfster en oud-tafeltennisster Bettine Vriesekoop.

Poppenspeler Jochgem Jalink moet wel een gat in de lucht hebben gesprongen. Hij was altijd al een fervent Muppet-fan en nu mag hij de Nederlandse Elmo gaan vertolken. Tot nu toe werden de filmpjes met het rode monster in Amerika gemaakt en in het Nederlands nagesynchroniseerd, nu komt er een Nederlandse versie. Jalink is ook de bespeler van Salamander Klöpping, de pop die groot succes had in de latenight talkshow van Arjen Lubach. We vragen Jalink naar de fijne kneepjes van het vak. En: 22,6 seconden, langer duurt de Zapruderfilm niet, maar het heeft een eindeloos grote hoeveelheid films, boeken en vooral theorieën voortgebracht. Dit gegeven inspireerde Lex Pieffers tot het schrijven van zijn theorieënroman Pittsburgh; we spreken met de schrijver en reclameregisseur over dit boek. En onze nachtcorrespondent bezocht een debat over plagiaat in de kunst. Verder leest schrijver Ivo Victoria een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en dichteres Hanneke van Eijken draagt een van haar favoriete gedichten voor.

vrijdag 20 februari

Mr. Polska is in een paar jaar uitgegroeid tot de Poolse variant van de ‘knuffelmarokkaan’. Overal waar de Nederlands-Poolse rapper komt, vloeit de wodka en gaan de handen in de lucht. Met gemiddeld meer dan 100 shows per jaar op zijn naam is hij een graag geziene gast in vrijwel alle discotheken in het land. Samen met zijn vaste producer Boaz van de Beatz creëert hij een soort stuiterballensound: een gekke mix van hiphop, gabber en house, waarop je maar één ding kan doen: hard gaan. Te gast in Nooit Meer Slapen is Mr. Polska, van wie deze week zijn tweede studioalbum verscheen: $noller.

Laconieke ziedaarheid noemt Eva Gerlach het, de manier waarop Bianca Sistermans alledaagse ergernissen in beeld brengt. In het boek Alledaagse ergernissen komen bijna vijftig foto’s van Sistermans samen met teksten van de dichters Eva Gerlach en Sasja Janssen. Tijdens een lunchmaaltijd vertellen ze waar ze zich zoal aan storen. En we gaan mee met Jules Deelder om zijn versgeperste plaat Deeldelirium, die hij samen met de Deeldeliers maakte, op te halen bij de drukker. Verder leest schrijver Ivo Victoria nog éénmaal een verhaal voor dat door de actualiteit is geïnspireerd, geeft Ann Demeester enkele cultuurtips en dichteres Hanneke van Eijken sluit haar mini-bloemlezing af met een van haar favoriete gedichten.