27 april - 1 mei

Deze week te gast: cabaretier Martijn Koning, beeldend kunstenaar Jasper Krabbé, schrijfster Nicolien Mizee, zanger-gitarist Boudewijn de Groot en documentairemaker Dirk Jan Roeleven. Verder vragen we schilder Harold Schouten hoe je water uit de verf krijgt en we bezoeken de voorstelling 'De laatste getuigen' van het Nationale Toneel. Gastschrijver deze week is Gerard van Emmerik; dichter Merel Morre draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 27 april

Cabaretier Martijn Koning begon zijn carrière bij het Comedy Café in Amsterdam, nadat hij er op een avond toevallig met zijn vriendin was langsgelopen. Vanaf 2006 is hij lid van Comedytrain, waar hij zijn scherpe one-liners met een creatieve kijk op de werkelijkheid combineert. Daarnaast schrijft hij teksten voor televisieprogramma's, zoals Dit was het Nieuws en Koefnoen. Vorig seizoen was zijn eerste avondvullende voorstelling De maand van Martijn direct een succes. In zijn tweede programma staat chaos centraal; de chaos in de wereld om hem heen, maar vooral de chaos in zijn hoofd. Op Koningsdag spreekt Pieter van der Wielen met Martijn Koning over zijn nieuwe voorstelling Koning Chaos.

Robert van Eijden is de hoofdpersoon van Robert van Eijdens roman Boek (256 blz)In Boek treffen we Robert aan op de vooravond van een grootse renovatie van zijn flat. Het kleine, overzichtelijke leven dat zich voornamelijk binnen de muren van dat appartement afspeelt wordt bedreigd. We zochten Robert van Eijden in het bewuste appartement op. Ook spraken we met beeldend kunstenaar Harold Schouten: al meer dan twintig jaar schildert hij gestroom en gekabbel, reflecties en schuimkoppen. Een keuze uit zijn waterwerken is nu te zien in het Huizer Museum en in juni in het Duna-atelier aan het strand in Katwijk. We ontmoeten Schouten in Huizen en vroeg hem hoe je water uit de verf krijgt. En onze nachtcorrespondent onderzocht de relatie tussen W. F. Hermans en het koningshuis.

dinsdag 28 april

Jasper Krabbé schildert, tekent en exposeert zijn werk wereldwijd. Zijn werk weerspiegelt vaak herinneringen aan plaatsen, gebeurtenissen en personen. Ook bespreekt hij geregeld kunst op de televisie, bij programma’s als Opium, ArtMen en De Wereld Draait Door. In het boek Atelier Krabbé vertelt hij over zijn eerste jaren als graffiti artist in Amsterdam, over drijfveren en inspiratie, over de andere kant op kijken, de kunst van het etsen, kleurgebruik, over de binnenkant van enveloppen en de schoonheid in het alledaagse. Pieter van der Wielen spreekt met beeldend kunstenaar Jasper Krabbé over kunst kijken en maken.

Marjoleine Boonstra maakte al vele documentaires, maar nooit eerder een speelfilm. Dat deed ze nu wel, nota bene in Kirgizië. Kurai kurai is de titel van haar speelfilmdebuut. Met haar lievelingsboek Dzjan van Andrej Platonov trok ze twee keer door Oezbekistan en verzamelde ze verhalen van mensen die proberen te overleven. Ze vertelt aan Nooit Meer Slapen hoe de film tot stand kwam. En in de jaren '80 was er een belangrijke zwarte feministische golf. Kunstenares Patricia Kaersenhout brengt met de expositie Rebelse trots een ode aan een aantal vrouwen die daar deel van uitmaakten. De dubbeltentoonstelling is te zien in het Amsterdam Museum en CBK Amsterdam Zuidoost. Nooit meer Slapen ging naar de opening. En onze nachtcorrespondent bespreekt de rellen in Baltimore tegen de achtergrond van The Wire.

woensdag 29 april

Voor God en de Sociale Dienst was de prikkelende titel van het boek waarmee Nicolien Mizee in 2000 debuteerde. Daarna verscheen er nog twee semi-autobiografische romans, maar vanaf 2006 bleef het lange tijd stil. Totdat ze opdook als auteur van de veelgelezen column Schrijfles in NRC Handelsblad, over haar ervaringen als lerares proza schrijven. Lange tijd wilde ze zelf niets van schrijven weten, maar nu is er dan toch die langverwachte, vierde roman De halfbroer. Het boek gaat over hoe bijzonder het is om gewoon te zijn. De hoofdpersoon doet verwoede pogingen om grip op haar leven te krijgen. Is het mogelijk een ander ooit echt te doorgronden? Wat is oprecht, wat opschepperij? Pieter van der Wielen spreekt met schrijfster Nicolien Mizee.

Computergames, zelfs zogenaamde 1st person shooters, kunnen spelers wel degelijk laten nadenken over hun omgeving, het leven en goed en kwaad. Dat blijkt uit onderzoek van cultuurwetenschapper Jef Folkerts (57), zelf fervent liefhebber van 'tamelijk gruwelijke games'. Hij zegt regelmatig een kunstervaring te ondergaan bij het gamen. Samen met Folkerts zoeken wij onze eigen morele grenzen op. En deze week werd de website Modemuze gelanceerd, een platform voor liefhebbers van mode en kostuums in Nederland. Nederlandse musea bezitten namelijk talrijke grote en kleinere mode- en kostuumcollecties die vanwege de kwetsbaarheid niet permanent zichtbaar zijn voor het publiek. We spreken met Bianca du Mortier van het Rijksmuseum en ontwerper Bas Kosters over de nieuwe site. En onze nachtcorrespondent was bij de boekpresentatie van Journalistieke cultuur in Nederland.

donderdag 30 april

Boudewijn de Groot staat bekend als Nederlands bekendste troubadour, die in de jaren zestig en zeventig grote hits had met - veelal door Lennaert Nijgh geschreven - nummers als 'Testament', 'Welterusten meneer de president' en 'Het land van Maas en Waal'. Inmiddels is hij ruim 50 jaar actief als zanger en liedjesschrijver en toe aan zijn twaalfde studioalbum. De 15 nieuwe nummers op het album Achter glas, die voor het grootste deel door De Groot zelf zijn geschreven, reflecteren zowel aan vroeger als nu. Pieter van der Wielen spreekt met Boudewijn de Groot over beide periodes.

Stripmaker Barbara Stok is vooral bekend om haar openhartige autobiografische verhalen, maar ze maakte ook twee boeken over kunstenaars. Vincent over Vincent van Gogh en onlangs verscheen De omslag over drukker en kunstenaar Hendrik Werkman. Hij werd actief in het verzet en vlak voor de bevrijding gefusilleerd door de Duitsers. We spreken met haar over haar boek. En weinig schrijvers hebben zoveel invloed op andere schrijvers gehad als Jeroen Brouwers. Op de dag dat hij 75 jaar wordt, spreken we met drie Brouwerianen; de schrijvers Auke Hulst, Bert Natter en Chretièn Breukers. Warme harten voor de oude barokke brompot, nog altijd, maar de tijd heeft wel het een en ander gerelativeerd - zo blijkt. En onze nachtcorrespondent ging dit keer naar Van Gogh in de Nederlandse bioscoop.

vrijdag 1 mei

Dirk Jan Roeleven is journalist en programmamaker bij de NTR, waar hij werkzaam is voor programma's als Andere Tijden Sport, Zembla en Het uur van de wolf. Komende maandag wordt bij laatstgenoemd programma zijn documentaire Ben Ali Libi – Goochelaar uitgezonden. Prof. Ben Ali Libi was de artiestennaam van Michel Velleman (1895-1943), een joodse goochelaar uit Amsterdam. Hij was een van de 34.000 Nederlandse joden die in concentratiekamp Sobibor aan zijn eind kwam. In de vorm van een zoektocht reconstrueert hij Vellemans leven, zijn succesvolle loopbaan, en de eerste jaren van de oorlog – toen hij optrad voor Joodse dwangarbeiders in Nederlandse werkkampen. Ester Naomi Perquin spreekt met documentairemaker Dirk Jan Roeleven.

De afgelopen maanden heeft het Nationale Toneel uit Den Haag verschillende inwoners van de hofstad geïnterviewd die de hongerwinter tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Ze brengen op 4 mei hen en hun verhalen over deze tijd op het toneel van de Koninklijke Schouwburg in De laatste getuigen, in het kader van Theater na de Dam. Wij waren bij de generale repetitie. En de film Avengers, Age of Ultron is een enorme kaskraker. Regisseur Joss Whedon kan er nog niet van genieten. De cultfavoriet worstelde hevig om zijn eigen stijl van kleine menselijke details. Whedon is een filmmaker die sinds de tv-serie Buffy the Vampire Slayer een trouwe schare fans heeft. Maar wat maakt hem zo populair? Nooit Meer Slapen gaat op onderzoek. En muziekjournalist Atze de Vrieze praat ons bij over de laatste ontwikkelingen in de popmuziek.