nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast in Nooit Meer Slapen: schrijfster Saskia Goldschmidt, schrijver Guus Luijters, cabaretier Hans Teeuwen, astronaut André Kuipers en fotograaf Hellen van Meene. Verder onder meer de locatievoorstelling Toen wij van Rotterdam vertrokken en de film Een dag in 't jaar. Gastschrijver deze week is Annelies Verbeke; dichter Tomas Lieske draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 24 augustus

saskia goldschmidt: de voddenkoningin

Saskia Goldschmidt debuteert in 2011 met het boek Verplicht gelukkig, waarvoor zij de familiegeschiedenis van haar zwijgzame Joodse vader met moeite boven water heeft gekregen. Het jaar daarna verschijnt De Hormoonfabriek, een boek over de rücksichtsloze Mordechai de Paauw die een bedrijf opricht dat slachtafval verwerkt tot hormoonpreparaten. Voor haar nieuwste boek, De Voddenkoningin, heeft de voormalige actrice en theaterdocent zich laten inspireren door het leven van Laura Dols, pionier van de vintage mode. Het boek vertelt het verhaal van Koko, die in de sixties en seventies vodden verzamelt, er vintagemode van maakt, en op het hoogtepunt van haar carrière alles weer verliest. Pieter van der Wielen praat met Goldschmidt. (lees verder)

joost van bellen en mo samuel over transgenders

Wat tot voor kort hoogstens als rariteit voorbij kwam lijkt nu in rap tempo te emanciperen, transgenders beleven een “moment”. In films en tv-series, als kopstukken van de grote modehuizen, transgenders krijgen een podium als nooit te voren. Wat betekent deze ontwikkeling? Nooit Meer Slapen spreekt met schrijver en DJ Joost van Bellen en schrijver en politicoloog Mo Samuel over de vervagende grenzen tussen hij en zij.

het tekenkabinet in museum waterland

In Museum Waterland in Purmerend is deze week de derde editie te zien van het Tekenkabinet, een jaarlijkse tentoonstelling van tekeningen op klein formaat. Ruim honderd Nederlandse tekenaars doen eraan mee: jong en oud, figuratief en abstract, gerenommeerd en net van de academie. Nooit Meer Slapen sprak met initiatiefnemer Manja van der Storm en met een van de exposanten, Lenneke van der Goot.

Onze nachtcorrespondent bespreekt het incident rondom een kunstwerk op Noorderzon festival.

dinsdag 25 augustus

guus luijters: in de spiegel

Guus Luijters kreeg veel bekendheid met zijn in 2012 verschenen, indrukwekkende gedenkboek In Memoriam. De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945. Met het boek en het latere addendum heeft Guus Luijters 18.000 omgekomen kinderen uit de anonimiteit willen halen. Vorig jaar verscheen van zijn hand het boek Lege stad - Verzamelde herinneringen 1943 -1950 waarin hij de eerste zeven jaar van zijn leven in Amsterdam beschrijft. Luijters publiceerde eerder de bloemlezingen De moderne Franse poëzie en Amsterdam. De stad in gedichten, de roman Het korte leven van Rosa ter Beek en de novelle De hongergoochelaar. Zijn nieuwste dichtbundel In de spiegel is net verschenen. Hij praat erover met Pieter van der Wielen.

klara van es: carnotstraat 17

De Vlaamse regisseur Klara Van Es laat in de film Carnotstraat 17 zien hoe migranten in Europa hun levens proberen op te bouwen. De nieuwkomers wonen in een gebouw dat ooit één van de mooiste en modernste bioscopen van Antwerpen was. Nooit Meer Slapen spreekt de filmmaker in Hotel De Filosoof in Amsterdam.

robbert welagen: in goede handen

In zijn nieuwe boek In goede handen laat Robbert Welagen zijn hoofdpersoon worstelen met de vraag of hij vader moet worden of niet. Voor z'n vriendin staat het als een paal boven water, maar hijzelf is er bang voor om oud zeer, hemzelf aangedaan door zijn eigen ouders, aan z'n kinderen door te geven. Een gesprek met de schrijver over de kinderwens van dertigers, en de (on)mogelijkheid je van je eigen geschiedenis te bevrijden.

Onze nachtcorrespondent vertelt over de celstraf van regisseur Oleg Sentsov.

woensdag 26 augustus

hans teeuwen & the painkillers: popstukken

Hans Teeuwen maakte zijn solodebuut als cabaretier in 1994 met de show Hard en zielig. Hij werd bekend door zijn absurde conferences en controversiële humor waarmee hij het publiek in verwarring bracht. Na vijf grote shows kondigde hij in 2005 aan (tijdelijk) te stoppen met cabaret. Hij keerde terug in de theaters als zanger van bekende Amerikaanse jazz-nummers. Met zijn band The Painkillers nam hij het album How It Aches op. Na zijn terugkeer als cabaretier, de succesvolle show Spiksplinter (2011), volgt nu het tweede album van Hans Teeuwen & The Painkillers: Popstukken. De titel verklapt dat de jazz meer los gelaten is en de teksten Nederlandstalig zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Teeuwen.

flo de haan over bordspel mega civilization

Flo de Haan was meteen verkocht toen hij de doos van het strategische bordspel Civilization zag, maar hij dacht ook meteen toen hij het speelde: ‘dit kan groter, intenser’. Acht jaar geleden begon de ontwerper met het verzinnen van uitbreidingen voor het bekende spel dat draait om het opbouwen van beschavingen vanuit de ijstijd en maar liefst 12 uur in beslag kan nemen. De Haan deed historisch onderzoek, tekende honderden fiches en kaartjes en test-speelde ontelbaar keren met een groep liefhebbers. Nu is er dan Mega Civilization, een bordspel van twee meter lang dat gespeeld kan worden door 18 mensen.

toen wij van rotterdam vertrokken

Kun je je leven sturen? Of heb je het zelf niet in de hand? Die vragen staan centraal in de bijzondere locatievoorstelling Toen wij van Rotterdam vertrokken. Daarin vaart de bezoeker op een boot door Delfshaven. Vijf mensen uit de Rotterdamse haven vertellen op de kades over een beslissende dag in hun leven. Toen wij van Rotterdam vertrokken gaat over de maakbaarheid van de toekomst en de kracht van het lot. Nooit Meer Slapen praat met regisseur Floris van Delft.

Onze nachtcorrespondent staat stil bij het overlijden van Hans van Beers.

donderdag 27 augustus

astronaut andré kuipers

Astronaut André Kuipers maakte twee ruimtereizen, waarvan een ruim vijf maanden duurde. Tijdens die laatste missie draaide hij muziek van Holst (op dag 141 welteverstaan, aldus het logboek), maar draaide ook Johan Strauss en diens Blaue Donau-wals, de soundtrack van Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey. Op 30 augustus brengt Het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze en andere stukken in het Concertgebouw in Amsterdam ten gehore. André Kuipers vertelt daarbij over zijn ruimtereizen aan de hand van foto’s en video’s. Pieter van der Wielen praat vanavond met hem.

bas heijne over baricco en italiaanse literatuur

 De Italiaanse schrijver, essayist en filosoof Alessandro Baricco is dit weekend in Nederland. Hij is bekend van zijn romans en zijn cultuur-kritische essays zoals De barbaren. Aanstaande zondag gaat essayist Bas Heijne in gesprek met hem over de naoorlogse Italiaanse literatuur; met name klassiekers als Beppe Fenoglio en Giorgio Bassani. Nooit Meer Slapen kijkt vooruit op de ontmoeting tussen Heijne en Baricco.

margot schaap: een dag in 't jaar

Voor Een Dag in ’t Jaar filmden de regisseur Margot Schaap, drie acteurs en een kleine crew in een periode van één jaar elke maand één dag. Iedere maand werd twee uur later op de dag gefilmd, zodat niet alleen een dag, maar ook een heel jaar verstrijkt.​ Schaap wilde met deze film een nieuwe manier van film maken onderzoeken. Nu draait de film ook in de Nederlandse bioscopen. Nooit Meer Slapen sprak met haar.

vrijdag 28 augustus

hellen van meene: portretten

Fotografe Hellen van Meene heeft grote internationale bekendheid verworven met haar portretten van adolescente meisjes en vrouwen. Om de intimiteit van haar werk te versterken, exposeert Van Meene de portretten in relatief kleine formaten. Haar foto’s ontroeren, maar maken ook ongemakkelijk. In 2005 plaatste het Amerikaanse magazine Village Voice haar boek Portretten in de top-25 van beste fotoboeken. Haar werk is vanaf 29 augustus te bewonderen in het Gemeentemuseum in Den Haag. Pieter van der Wielen spreekt met haar.

outside syria

Anderhalf miljoen Syriërs zijn sinds het begin van de oorlog in hun vaderland naar het buurland Libanon gevlucht. De Nederlandse fotografe Marieke van der Velden en haar partner Philip Brink vonden een bijzondere manier om een aantal van hen te portretteren. Outside Syria is een project over Facebook, film, fotografie en gewone vragen die zelden gesteld worden. Nooit Meer Slapen ontmoet de twee makers die net zijn teruggekeerd uit Griekenland waar ze ook al aan een opmerkelijk project hebben gewerkt.
 

het tweede seizoen van de fractie

Maandag start het tweede seizoen van de politieke dramaserie De Fractie op de Nederlandse televisie. De serie is bijzonder omdat werkelijkheid en fictie door elkaar lopen. Er traden in het vorige seizoen bijvoorbeeld echte politici en politiek-verslaggevers in op. Is dat in het nieuwe seizoen ook nog zo? Wat we kunnen verwachten vragen we aan regisseur Thomas Korthals Altes en acteurs Joris Smit en Tijn Docter.