nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: regisseur en scenarioschrijver Erik de Bruyn, acteur Gijs Scholten van Aschat, journalist Olaf Koens, choreograaf Arno Schuitemaker en filmregisseur en schrijfster Coco Schrijber. Gastschrijver deze week is Wanda Bommer; dichter Marjoleine de Vos draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 21 september

regisseur erik de bruyn over de verfilming van j. kessels

Erik de Bruyn debuteerde in 2000 als regisseur met het Zeeuwse drama Wilde mossels. Daarna volgden films als Nadine en De president. Zijn nieuwste film J. Kessels, naar de gelijknamige roman van P.F. Thomése, opent woensdag de 35ste editie van het Nederlands Filmfestival. Net als in Wilde mossels spelen acteurs Frank Lammers en Fedja van Huêt in J. Kessels een belangrijke rol. De film volgt de bizarre roadtrip van de literaire pulpschrijver Frans met zijn favoriete personage J. Kessels. Pieter van der Wielen spreekt met regisseur en scenarioschrijver Erik de Bruyn.

joke van leeuwen: de onervarenen

Het zit de jonge, in armoede levende Odile en haar man Koben niet mee. Aardappelrot, een verstoten moeder en een leven zonder perspectief. Waarom zouden ze niet ingaan op het aanbod van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting, die hun een gouden toekomst voorspiegelt aan de andere kant van de oceaan? Maarten Westerveen sprak in Antwerpen met schrijfster Joke van Leeuwen over haar nieuwe roman De onervarenen.

wolven: probleemjongeren zingen wagner

De cast van de voorstelling Wolven van Opera Theater Amsterdam bestaat onder meer uit mannen die in aanraking zijn geweest met Justitie. Artistiek leider en regisseur Charles Hens heeft deze groep geselecteerd om aria's uit Richard Wagner's opera Die Walküre te zingen. Nicole Terborg bezoekt een repetitie.

Onze nachtcorrespondent bericht over de activistische videoclip.

dinsdag 22 september

gijs scholten van aschat vertolkt hoofdrol in de stille kracht

Acteur Gijs Scholten van Aschat debuteerde in 1983 bij de Haagsche Schouwburg en speelde daarna o.a. bij het Nationale Toneel, Orkater, Het Toneel Speelt en ZT Hollandia. Hij werd onder meer bekend met het toneelstuk Cloaca en zijn rol in de film Tirza. Sinds 2010 speelt hij bij Toneelgroep Amsterdam. In de voorstelling De stille kracht, naar de roman van Louis Couperus, speelt hij opnieuw een van de hoofdrollen. Het verhaal speelt zich af op Java rond de vorige eeuwwisseling. Resident Van Oudijck en zijn vrouw hebben relatieproblemen, terwijl Indonesische vrijheidsstrijders een guerrillaoorlog voeren tegen de Nederlandse onderdrukkers. Pieter van der Wielen spreekt met Gijs Scholten van Aschat.

ronald ophuis reflecteert in de serie beeldbepalers

Wat inspireert de kunstenaar? In de serie Beeldbepalers nodigen het Mondriaanfonds en De Balie belangrijke kunstenaars uit om met hun (nagebouwde) atelier en al plaats te nemen op een podium om te reflecteren op hun eigen werk en deze tijd. Eerder al waren Jan Dibbets, Marlene Dumas en Joep van Lieshout te gast. Nu is de beurt aan Ronald Ophuis. Met zijn keiharde schilderijen van verkrachtingen, executies en scenes in concentratiekampen weet hij zijn publiek te shockeren. Emmie Kollau vraagt hem vooruitlopend op de avond in de Balie waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en hoe dat verandert is in de loop der jaren.

winkelen met pascalle koldenhof, styliste van het nff

Net als vorig jaar verzorgt styliste Pascalle Koldenhof in opdracht van het Nederlands Film Festival in Utrecht de styling van een aantal Nederlandse sterren. De jurk, de make-up, het haar: zij zorgt ervoor dat de BN'ers er zelf niet over na hoeven te denken bij bijvoorbeeld de opening van het festival en het kalverengala. Floortje Smit winkelt met haar mee in de PC Hooftstraat.

Onze nachtcorrespondent was bij de persopening van de nieuwe expositie in het Van Gogh Museum.

woensdag 23 september

de verhalen van buitenlandcorrespondent olaf koens

Sinds 2008 woont en werkt Olaf Koens in Moskou als correspondent voor RTL-Nieuws en de Volkskrant. De afgelopen jaren zag hij Rusland veranderen onder het regime van president Poetin, hij versloeg de oorlog in Oekraïne en de crash van de MH17. Hij won verschillende prijzen met zijn verslaggeving en werd uitgeroepen tot journalist van 2014. In zijn nieuwe boek Oorlog en kermis schetst hij een portret van een land in verandering. Per 1 oktober zal Koens Moskou verruilen voor Tel Aviv, om als correspondent verslag te doen van het Midden-Oosten. Pieter van der Wielen spreekt met hem.

anekdotes over schrijver harry mulisch

Binnenkort is het 5 jaar geleden dat Harry Mulisch overleed. Of je hem nu bewonderde of alleen een arrogante kwast vond: de mythes en verhalen rondom het fenomeen Mulisch fascineren. Schrijver en journalist Stijn Aerden verzamelde in Telefoon voor de heer Mulisch anekdotes over schrijver Harry Mulisch. Hij wilde met deze 'borstzakbiografie' de schrijver achter de schrijver laten zien. Tjitske Mussche spreekt met hem.

de autobiografie van grace jones

I'll never write my memoirs, dat is de titel van de autobiografie van artiest Grace Jones, dat deze week verschijnt. De 65-jarige Jones is zangeres, model en actrice. De eigenzinnige actrice schrijft er in dat Lady Gaga, Miley Cyrus en Beyoncé haar nadoen. Dat ze een unieke artiest is vindt ook actrice en schrijfster Anousha Nzume. Botte Jellema spreekt met haar over het leven en werk van Grace Jones.

Onze nachtcorrespondent bericht over het eerste boek van actrice en scenariste Amy Schumer.

donderdag 24 september

arno schuitemaker's fascinatie voor filosofie en neurowetenschap

Arno Schuitemaker besloot na zijn studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek op zijn vijfentwintigste een professionele dansopleiding te volgen. Als choreograaf maakte hij voorstellingen als Exit, Tide, The Fifteen Project en I Is An Other. Voor zijn voorstellingen laat hij zich inspireren door allerlei bronnen uit de filosofie en neurowetenschap. In zijn nieuwe voorstelling While We Strive verheft Schuitemaker het hier-en-nu tot een intens moment. Drie dansers bewegen onophoudelijk, van verstild tot dynamisch en explosief. Pieter van der Wielen spreekt met Arno Schuitemaker.

rené mioch blikt terug op hoogtepunten uit zijn carrière

René Mioch maakt al dertig jaar filmprogramma's voor de televisie. Julia Roberts, Robin Williams, Silvester Stallone... de grootste Hollywoodsterren trokken voorbij aan de microfoon van de filmjournalist. En hij kreeg soms bijzondere inkijkjes in hun levens. Nu viert hij zijn jubileum op het Nederlands Film Festival, waar hij terugblikt op een aantal bijzondere interviews. Aan verslaggever Inge ter Schure​ onthult hij alvast wat spannende anekdotes.

tim knol's verzamelwoede in solo voorstelling lost & found

Tim Knol gaat dit najaar voor de tweede keer het theater in met een solo voorstelling. In Lost & Found zoomt hij in op zijn verzamelwoede, omlijst door gloednieuwe liedjes en prachtige, onbekende nummers. Thuis op zijn woonboot geeft hij vast een voorproefje van zijn collectorsitems aan verslaggever Jan Paul de Bondt.

Onze nachtcorrespondent spreekt met regisseur George van Houts over de toneelopvoering van Ventoux met een bijzondere rol voor de jong overleden dichter Martijn Teerlinck.

vrijdag 25 september

coco schrijber's romandebuut de luchtvegers

Coco Schrijber studeerde aan de Rietveldacademie. Ze won in 2001 de Nederlandse Persprijs voor haar film First Kill en in 2008 won ze een Gouden Kalf voor Bloody Mondays & Strawberry Pies, een film over verveling en ons onvermogen om ons aan het nietsdoen over te geven. Met haar essays werd ze tweemaal genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs. In haar romandebuut De Luchtvegers schrijft ze over een gruwelijke oorlog, een gruwelijke moeder en over de vraag: Mag je een mens doden om te overleven? Ester Naomi Perquin spreekt met Coco Schrijber.

het tweede solo album van henny vrienten

Meer dan 20 jaar bracht Henny Vrienten geen solo album uit, nu zijn tweede in een jaar. Hij zegt daarover: "In muziek is het vaak zo dat je vlamt als twintiger, hooguit dertiger, en als je geluk hebt ga je dood. Die mazzel had ik niet." Maar toen hij eenmaal aan de slag ging bleven de ideeën maar komen. Op zijn nieuwe album spelen o.a. Typhoon, Guus Meeuwis, Shirma Rous en zijn drie kinderen mee. Verslaggever Emmie Kollau zoekt hem thuis op.

de glasblaaspijp als muziekinstrument

Toen de Duitse kunstenaar Philipp Weber een glasblazer aan het werk zag, viel hem op hoe muzikaal dat eigenlijk is; De blaaspijp is net een instrument, de glasblazer beweegt zo dat het bijna lijkt of hij danst. Weber ontwierp een blaaspijp met de kleppen van een trompet en zo ontstond een muziekinstrument dat geluidloos speelt en glas blaast. Het instrument is te zien in het Nationaal glasmuseum in Leerdam, in een improvisatie van een Christophe Genard en cellist Ernst Reijseger. Mathijs Deen spreekt met Reijseger.