nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: schrijver Anton Valens, saxofonist Yuri Honing, schrijver Charles den Tex, de Vlaamse theatermaker Josse De Pauw en altvioliste Esther Apituley. Gastschrijver deze week is Jerry Hormone; dichter Eva Gerlach draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 29 februari

Snoeien met Anton Valens in Het Compostcirculatieplan

Anton Valens is opgeleid tot kunstschilder en debuteerde in 2004 als schrijver met Meester in de hygiëne, een roman over oude mensen en hun hulpje van de thuiszorg. Na een verhalenbundel en novelle volgde in 2012 zijn alom bejubelde roman Het boek ont. Zijn nieuwe boek Het compostcirculatieplan is de geboorte van een tuinder, het logboek van een volkstuin, en een sleutelroman over twee tegengestelde werelden: die van volkstuinders en die van de uitgeverij. Pieter van der Wielen spreekt met Anton Valens.

De kracht van Serge Gainsbourg

Vijfentwintig jaar na zijn overlijden blikken we terug op het leven en werk van Serge Gainsbourg. Volgens sommigen de belangrijkste Europese popcomponist ooit, naast de mannen van ABBA, maar hoe inspireert hij liedjesschrijvers als Spinvis? En waarom laat je zijn naam op je arm tatoeëren? Verslaggever Jan Paul de Bondt zoekt het uit.

Open Kaart: Atte Jongstra

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift Atte Jongstra aan om te vertellen over zijn nieuwe roman Aan open zee, over een Deens eiland waar al jaren niks gebeurd is.

En onze nachtcorrespondent is aanwezig bij de opbouw van Anish Kapoors Mountain in museum Beelden aan Zee in Den Haag.

dinsdag 1 maart

De saxofoon als stem: Yuri Honing over Desire

Yuri Honing is een van de meest toonaangevende saxofonisten van Nederland. In 1992 debuteerde hij met het album A Matter of Conviction. Hierna volgden vele uiteenlopende muziekprojecten, waarbij hij zich graag in verschillende muziekgenres verdiept. Na uitstapjes naar pop, rock, Arabische muziek, elektronica en oude muziek is het nu weer tijd voor de basis: jazz. Met zijn Acoustic Quartet, muzikanten uit diverse jazzgeneraties, gaat hij de podia langs om nummers van zijn laatste album Desire uit te voeren. Pieter van der Wielen spreekt met Yuri Honing.

Meehuilen met De meest zwaarmoedige voorstelling ooit

Huilen is goed, huilen troost. Daarom maakten Vincent Brons en Anneke Sluiters voor theatergroep Artemis De meest zwaarmoedige voorstelling ooit. Onze verslaggever Matthijs gaat in gesprek met Vincent en Anneke over huisnummers, het kwijtgeraakte verdriet van de puberteit, en een voorstelling die alleen maar als doel heeft om mensen onbedaarlijk te laten huilen.

Open Kaart: Michael Varekamp

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan trompettist Michael Varekamp. Hij vertelt ons over de nieuwe voorstelling Louis!, waarin het werk en leven van jazzmuzikant Louis Armstrong geëerd worden.

En onze nachtcorrespondent stelt een profiel op waaraan de nieuwe directeur van het Rijksmuseum moet voldoen, naar aanleiding van het vertrek van Wim Pijbes.

woensdag 2 maart

Vooruitgangspessimisme?: Charles den Tex over Bot

Charles den Tex is een van de bekendste Nederlandse thrillerauteurs. Hij schreef vele thrillers, waarvan het grootste deel werd genomineerd voor De Gouden Strop; de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het jaar. Hij won deze voor het eerst in 2002 met Schijn van kans, daarna volgden De macht van meneer Miller en CEL. Beide boeken zijn ook bewerkt tot een televisieserie. In zijn nieuwe boek Bot laat hij de oude analoge wereld met de nieuwe digitale wereld botsen. Pieter van der Wielen spreekt met Charles den Tex.

Frustraties van een militair in De missie

Kolonel Joost de Wolf werd in 2014 benoemd tot plaatsvervangend chef militaire operaties tijdens de VN-vredesmissie in Mali. Hij ging de missie vol vertrouwen in, maar merkte al gauw dat het niet gemakkelijk zou worden. In de documentaire De missie krijgen we een kijkje achter de schermen van de militaire operatie. Verslaggever Floortje Smit spreekt met de maker van de documentaire: Robert Oey.

Open Kaart: Sallie Harmsen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is actrice Sallie Harmsen te gast naar aanleiding van haar hoofdrol in de nieuwe serie Catch. In deze serie staat het gangsterduo dat bekend is als de 'Nederlandse Bonnie en Clyde' centraal.

En onze nachtcorrespondent zoekt uit waarom er zoveel interesse is in het archief van Bob Dylan dat vandaag voor 15 miljoen dollar werd opgekocht.

donderdag 3 maart

'Het begint te korten': Josse de Pauw over De Sleutel

Josse de Pauw is een Vlaamse acteur, auteur en regisseur die zijn carrière in 1976 begon met Radeis International, een theatergroep die voorstellingen speelde in heel Europa en overzee. Vanaf 1985 werkt hij als onafhankelijk theatermaker en gaat hij samenwerkingen aan met acteurs, regisseurs, muzikanten, componisten, schrijvers en kunstenaars. De Pauw is ook te zien op het grote scherm in Belgische en buitenlandse films. Nu doet hij de regie van De sleutel, een toneelbewerking van de roman van Junichiro Tanizaki, waarin een man en vrouw via hun dagboeken communiceren over wat het daglicht niet kan verdragen. Pieter van der Wielen spreekt met Josse de Pauw.

Hugo en Jelle Brandt Corstius gaan uit fietsen

Als de vader van journalist en programmamaker Jelle Brandt Corstius in 2014 overlijdt wil hij alleen maar weg. Met een zakje vol as van zijn vader besluit hij totaal onvoorbereid en zonder de benodigde conditie naar de Middellandse zee te fietsen. In het boek As in tas beschrijft Brandt Corstius zijn tocht en haalt herinneringen op aan zijn vader Hugo Brandt Corstius, die behalve bekend taalkundige en gevreesd columnist ook alles behalve een standaard vader was. 'Pas een jaar voor zijn dood stopte ik met me schamen voor hem', aldus zijn zoon. Emmie Kollau spreekt Jelle Brandt Corstius.

Open Kaart: Lineke Rijxman

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Actrice Lineke Rijxman vertelt vannacht over De Freudjes, geen familie. Een komedie over ons onvermogen om te genieten van wat we hebben.

En onze nachtcorrespondent onderzoekt waarom outsiderkunst op dit moment zo populair is en hoe je goede outsiderkunst herkent.

vrijdag 4 maart

Esther Apituley: klassiek met een twist

Ze wordt wel de prima donna van de altviool genoemd: Esther Apituley. Ze was onder andere soliste bij het Nationaal Ballet Orkest, het Metropole orkest en het Radio Kamerorkest, bracht meerdere cd's uit en trad op in binnen- en buitenland. Na de organisatie van het Viola Viola Festival, ter promotie van de altviool, presenteert ze vanaf volgende week Esther Apituley's Locomotive; een muziektheaterfestival waarbij klassieke muziek in een theatrale setting wordt geplaatst. Ester Naomi Perquin spreekt met Esther Apituley.

Hans Kesting als dader in De welwillenden

SS-officier Max Aue is de hoofdpersoon in de roman De welwillenden van Jonathan Littell. Het bijzondere aan dit boek is dat het verhaal van Aue vanuit het standpunt van hemzelf wordt verteld. Toen het boek in 2006 verscheen, vonden sommigen dit schokkend. Het boek van Littell werd bekroond en bekritiseerd. Nu brengt Toneelgroep Amsterdam samen met het Toneelhuis uit Antwerpen het op het podium. Botte Jellema ontmoet hoofdrolspeler Hans Kesting bij de repetities in Antwerpen.

Open Kaart: Jeroen Robert Kramer

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift fotograaf Jeroen Robert Kramer aan. Hij vertelt over zijn expositie Une Femme, die vanaf 12 maart in Huis Marseille te zien zal zijn.

En onze nachtcorrespondente spreekt de denkeres des vaderlands Marli Huijer en zoekt uit waarom er zo weinig vrouwelijke filosofen zijn.