nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: muzikant Bent Van Looy, schrijver Alfred Birney, dichter en schrijver Remco Campert, schrijver en columnist Babah Tarawally en zanger Jeangu Macrooy. Gastschrijver deze week is Arnon Grunberg; dichter Wiljan van den Akker draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 2 mei

dagen waarop je thuis blijft: bent van looy over pyjama days

Bent Van Looy is vooral bekend als frontman van de Vlaamse indierockgroep Das Pop. Maar hij doet meer; hij schildert, ontwerpt kleding en drumt bij Soulwax. Zijn eerste soloplaat Round The Bend (2013) schreef hij in zijn voormalige woonplaats Parijs en wordt gekenmerkt door Bowie-achtige pianopop. Inmiddels woont hij weer in Antwerpen en verschijnt de opvolger Pyjama Days. Het album verhaalt over iemand die na vele omzwervingen thuis is gekomen om te vertellen wat er in de wereld te vinden is. Pieter van der Wielen spreekt met Bent Van Looy.

louis theroux over my scientology movie

Louis Theroux was altijd al gefascineerd door Scientology. Volgens hem is de kerk het perfecte voorbeeld van datgene wat hij in zijn documentaires probeert uit te lichten: mensen die het goed bedoelen, maar keuzes maken die voor de buitenwereld bizar lijken. Ondanks dat de toegang tot de Scientology kerk hem ontzegd werd, is er nu My Scientology Movie. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met Louis Theroux over het tot stand komen van de film.

open kaart: mounir samuel

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift auteur Mounir Samuel aan om te vertellen over de Dag van de Empathie, een dag waarop geprobeerd wordt een dialoog over de Nederlandse maatschappij en de verschillen tussen mensen van verschillende achtergronden aan te gaan.

Onze nachtcorrespondent bericht over een nieuwe filmprijs, Het Brandende Kalf.

dinsdag 3 mei

Een belast verleden in De tolk van Java van Alfred Birney

Alfred Birney is auteur van een oeuvre bestaande uit fictie en non-fictie, waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale rol speelt. In romans als De onschuld van een vis en Het verloren lied schreef hij over zijn jeugdjaren met een dominante vader en de jaren die hij in een internaat moest doorbrengen. In zijn nieuwe boek De tolk van Java achtervolgt een zoon zijn ouders met vragen over de oorlog in Nederlands-Indië die het gezin in zijn greep houdt. Pieter van der Wielen spreekt met Alfred Birney.

Iedereen vecht tegen iedereen in Der Kaiser von Atlantis

Viktor Ullmann componeerde Der Kaiser von Atlantis terwijl hij gevangen zat in concentratiekamp Theresienstadt. Deze week is de opera, 40 jaar na de wereldpremière in Amsterdam, opnieuw in Nederland te zien tijdens Theater na de Dam. Verslaggever Nicole Terborg spreekt regisseur Robin Coops bij een repetitie.

Open Kaart: Marcel Musters

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan acteur Marcel Musters naar aanleiding van zijn documentaire in wording Not Only Voices.

En onze nachtcorrespondent onderzoekt het succes van uitgeverij Das Mag.

woensdag 4 mei

remco campert over somberman op drift

Het oeuvre van Remco Campert is even veelzijdig als omvangrijk: het omvat romans, gedichten, korte verhalen, columns en kinderboeken. Als dichter debuteerde hij in 1951 met de bundel Vogels vliegen toch. Vanaf de jaren zestig begon Campert met het schrijven van romans. Zijn debuutroman Het leven is verrukkulluk (1961) behoort tot de klassiekers van de Nederlandse literatuur. Zijn oeuvre werd bekroond met onder meer de P.C. Hooftprijs (1979) en de Prijs der Nederlandse Letteren (2015). Sinds 2014 schrijft hij voor de Volkskrant over Somberman. Deze verhalen zijn nu gebundeld in Somberman op drift. Pieter van der Wielen spreekt met Remco Campert.

levende boeken lenen in de mensenbieb

Leen 'es een mens! Behalve boekwerken erop naslaan kan je je ook ergens in verdiepen door met ervaringsdeskundigen te praten. Bij de Mensenbieb leen je (voor een half uur) een levend boek. Doel is om vooroordelen weg te nemen en meer met elkaar in gesprek te gaan. Doen we dat echt zo weinig, vragen wij ons af? Verslaggever Jan Paul de Bondt zoekt het uit.

open kaart: eddy posthuma de boer

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt fotograaf Eddy Posthuma de Boer langs. Hij treedt als gastcurator op voor het Nederlands Fotomuseum in verband met de tentoonstelling De collectie belicht door…

Onze nachtcorrespondent onderzoekt of politieke dramaseries effect hebben op het beeld dat we van politici vormen.

donderdag 5 mei

Een nieuw leven beginnen: Babah Tarawally over De verloren hand

Schrijver en columnist Babah Tarawally vluchtte in 1995 uit Sierra Leone en werkt als trainer voor diverse organisaties die vluchtelingen en Nederlanders met elkaar verbinden. Ook zet hij zich vanuit Nederland in voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Zijn debuutroman De god met de blauwe ogen, vertelt het verhaal van een jongen die verstrikt raakt tussen twee culturen. Nu verschijnt zijn tweede roman De verloren hand, waarin de lezer meegenomen wordt in de belevingswereld van asielzoekers en hun worsteling om opgelopen trauma’s te boven te komen. Pieter van der Wielen spreekt met Babah Tarawally.

Onvoltooide kunst: afmaken of afblijven?

Van veel kunstenaars die groots werk hebben gemaakt, is na het overlijden het een en ander achtergebleven dat onaf is. Het requiem van Mozart, Mondriaans Victory Boogie Woogie, de Sagrada Familia van Gaudi. Zijn er in het verleden pogingen geweest om Mahlers 10e alsnog te voltooien en zelfs uit te voeren, dat iemand het in z'n hoofd zou halen een onvoltooide Rembrandt af te schilderen is ondenkbaar. Toch gebeurde dat waarschijnlijk met De lofzang van Simeon, de laatste Rembrandt. Verslaggever Mathijs Deen houdt een pleidooi voor onaffe kunst.

Open Kaart: Bas Kosters

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is modeontwerper Bas Kosters te gast vanwege de overzichtstentoonstelling I want it to be soft: The Journey of Bas Kosters.

En onze nachtcorrespondent bericht over over rappers die het theater in gaan.

vrijdag 6 mei

Een muzikale reis: Jeangu Macrooy over Brave Enough

Zanger Jeangu Macrooy groeide op in het warme Paramaribo en studeerde aan het conservatorium in Suriname. In 2014 besloot hij zijn muzikale carrière in Nederland voort te zetten. Hij werkte samen met producer Perquisite en kwam zo bij platenlabel Unexpected Records terecht. Onlangs verschenen zijn debuut EP Brave Enough en de bijbehorende single Gold. Zijn muziek is persoonlijk en wordt gekenmerkt door warme, maar sterke klanken. Ester Naomi Perquin spreekt met Jeangu Macrooy.

De leraar die mijn leven veranderde: schrijvers over hun leraren

Leraren kunnen een ongelooflijke invloed hebben op hun leerlingen, zowel in positieve als in negatieve zin. Zo zijn er de docenten die je stimuleren iets met je talent voor muziek, schrijven of toneel te gaan doen. Of de wiskunde leraar, die zijn vrije tijd opofferde om jou bijles te geven, maar ook de leraar die zo streng was, dat je elke dag met een brok in je maag naar zijn les ging. Volgende week verschijnt het boek De leraar die mijn leven veranderde, met verhalen van schrijvers over de leraar die hun leven veranderde. Verslaggever Tjitske Mussche spreekt met Johan Goossens, Thomas Heerma van Voss en Tommy Wieringa over de leraar die hun leven veranderde.

Open Kaart: Guus Janssen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt componist en pianist Guus Janssen vertellen over zijn rol als tafelgast bij het programma Weeshuis van de Nederlandse muziek in Splendor in Amsterdam.

En onze nachtcorrespondent bericht over 75 jaar Wederopbouw.