Deze aflevering van Onzichtbaar Nederland staat stil bij epidemieën en gevaarlijke ziektes die dankzij onze open samenleving binnen komen.

Door de handel van Nederland met de hele wereld is het land gevoelig voor besmettelijke ziektes. De meest dodelijke epidemie is waarschijnlijk de pest geweest. In de Gouden Eeuw werden periodes van rijkdom en uitbundigheid afgewisseld met wanhoop en massale sterfte. In een visualisatie laten we zien waar de ziekte vandaan kwam en hoe deze zich heeft kunnen verspreiden vanuit Azië naar ons land.

Er werden maatregelen genomen om ziektes buiten de deur te houden die bijvoorbeeld mee werden genomen door matrozen uit tropische oorden. Maar wat als bacteriën of virussen zich genesteld hebben in vee of in het drinkwater? Het kon zomaar gebeuren dat in twee weken tijd veertig mensen in één straat overleden aan cholera. Een visualisatie in Delft laat dit per huishouden zien.

Ook zoomen we in op een groene oase midden in de Rotterdamse haven, het quarantaine terrein. Hoe zit het met de mysterieuze miltvuurbosjes in Friesland, waar begraven koeien nog steeds zeer gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid? Een animatie laat zien hoe een virus miljoenen mensen in de wereld kan besmetten met de snelheid van een vliegtuig. In twee dagen kunnen in potentie 18 miljoen mensen besmet raken, waar de verspreiding van de pest er vroeger maanden over kon doen.

muziek Onzichtbaar Nederland

Luister hieronder naar de muziek uit de aflevering. Om de speellijst te kunnen beluisteren moet u een gratis Spotify-account aanmaken. Dat kan hier