In deze aflevering van Onzichtbaar Nederland staan de gevolgen van de opkomst en ondergang van de industrie centraal. Wat zijn hiervan de gevolgen voor het landschap?

Een nieuwe fabriek of industrie betekent werk, maar ook nieuwe wegen of kanalen. Tegelijkertijd kan een succesvolle industrie ook leiden tot vervuiling. En gaat het slecht dan komen veel mensen in de omgeving zonder werk te zitten en raken dorpen of buurten in verval.

Industrieën komen en gaan, maar wat betekent dit voor de dorpen en steden die dankzij de fabriek hebben kunnen groeien? De Zaanstreek is het oudste industriegebied van Nederland en ook een van de oudste van Europa. Waar nu de  toeristenindustrie floreert, zijn vroeger talloze grondstoffen bewerkt door honderden molens. Rond 1729 waren 639 molens gelijktijdig in bedrijf. 

Heveadorp is een prachtig klein dorpje dat gebouwd is naast een rubberfabriek aan de Nederrijn. Naast Groningers en Brabanders zijn hier ook Italiaanse en Spaanse arbeiders naar toe gekomen om te wonen en te werken. De fabriek is ter ziele gegaan. De schitterende arbeidershuisjes dreigden in de jaren tachtig gesloopt te worden, maar de hechte gemeenschap heeft hier een stokje voor gestoken. Het Groningse Weiwerd moest gesloopt worden voor de oprukkende industrie. Voor niets, blijkt achteraf, want de uitbreiding van een sodafabriek is nooit doorgegaan. 

In Waalwijk en omgeving leefde bijna iedereen van de schoenenindustrie die later verplaatst is naar China en Bangladesh. Sinds kort zijn er initiatieven waar de combinatie van het ambachtelijke schoenmaken en moderne 3D-printers nieuw leven blazen in de schoenenindustrie. Komt de industrie hiermee weer terug naar ons land?

muziek Onzichtbaar Nederland

Luister hieronder naar de muziek uit de aflevering. Om de speellijst te kunnen beluisteren moet u een gratis Spotify-account aanmaken. Dat kan hier