steun vpro

24 uur met... Bram Moszkowicz

De gasten

Gastheer Theo Maassen ontvangt onder anderen Wim Hof, Frans Bauer, Olcay Gulsen en Abdul-Jabbar van de Ven.

Één etmaal, één ruimte, één gast: 24 uur met... komt terug! Vanaf 28 november 2014 ontvangt Theo Maassen in een extra lang seizoen acht bijzondere gasten. Afgezonderd van de buitenwereld zijn Maassen en zijn gast 24 uur lang tot elkaar veroordeeld. De tijd moet zijn werk doen. Ze leven samen: praten, eten, sporten, slapen en vervelen. Een bijzondere band zal ontstaan.

In totaal acht afleveringen ontvangt Theo Maassen onder andere de volgende gasten: rapper Typhoon, Islamitisch prediker Abdul-Jabbar van de Ven, topondernemer Olcay Gulsen, Iceman Wim Hof, acteur Jeroen van Koningsbrugge, zanger Frans Bauer, schrijfster Myrthe van der Meer, oud-advocaat Bram Moszkowicz

Vrijdag 28 november: Rapper Typhoon

Theo & Typhoon

Bekijk de aflevering ►

Lobi da Basi (liefde is de baas) heet het jongste album van de Zwolse rapper Typhoon (1984). Het verscheen maar liefst zeven jaar na zijn veelgeprezen debuut Tussen Licht en Lucht maar blijkt een nog groter succes dan die eerste: vijf sterren-recencies, bejubelde optredens op North Sea Jazz en Lowlands, de 3voor12 award voor album van het jaar en een jaar lang huisband bij DWDD.

Aan alle lof ging echter een moeilijke en lange zoektocht vooraf. Typhoon kampte met een burn out en leidde een thuisloos bestaan. Hij trok over de grenzen op zoek naar inspiratie, tekst en bovenal zichzelf. Ondertussen streed hij in eigen land ook tegen de inbreuk op privacy en mengde hij zich in de zwarte pieten-discussie. 

Vrijdag 5 december: Islamitisch prediker Abdul-Jabbar van de Ven

Theo & Abdul-Jabbar

Bekijk de aflevering ►

De Nederlandse islamitisch prediker Abdul-Jabbar van de Ven (1977) was begin dit jaar ineens weer in het nieuws. Volgens het NRC wil hij terugkeren naar Nederland en zou hij via social media jihadistische propaganda verspreiden en Syriëgangers tot inspiratie zijn.

Abdul-Jabbar van de Ven geniet groot aanzien in de Islamitische wereld. Hij werd onder meer opgeleid aan de Islamitische Universiteit van Medina en spreekt vloeiend Arabisch. De in Den Bosch geboren prediker bekeerde zich op veertienjarige leeftijd tot de Islam.

In 2004 deden meerdere uitspraken van hem veel stof opwaaien. Ondervraagd door Andries Knevel zei hij op televisie niet te zullen treuren om de dood van Geert Wilders. In dagblad De Gelderlander zei hij 'ergens wel blij te zijn' met de dood van Theo van Gogh. De politiek stelde vragen en vanuit het volk kwamen doodsbedreigingen.

Sinds die tijd leeft Abdul-Jabbar van de Ven min of meer teruggetrokken in Engeland. Hier preekt hij in de moskee en houdt zich bezig met charitatief werk voor daklozen. Ook preekt hij op uitnodiging en geeft waar mogelijk lezingen over de positie van de Islam in het 'vrije westen.'

In 2008 verscheen het boek 'bombrieven', waarin een stevige correspondentie met kritisch Arabist Hans Jansen, thans Europarlementariër voor de PVV, met dit onderwerp als uitgangspunt.
Nu tien jaar na 2004 -en tien jaar ouder- wordt het Islamdebat nog altijd fel gevoerd en heeft het nieuwe wendingen genomen.

In 24 uur met... kijken Abdul-Jabbar van de Ven en Theo Maassen achterom, maar ook vooruit: hoe verder?​

Vrijdag 12 december: Topondernemer Olcay Gulsen

Theo & Olcay

Bekijk de aflevering ►

Afgelopen oktober wist topondernemer Olcay Gulsen (1980) nog te melden dat kleding van haar eigen SuperTrash werd gedragen door Hollywoodster Nicolle Scherzinger. Zo is er na Koningin Maxima en Beyoncé een nieuwe wereldberoemde fan van het modemerk. En de groei gaat door. De in Waalwijk geboren onderneemster is bezig om ook de Emiraten te veroveren. Winkelopeningen in Dubai en Doha zijn aanstaande. En ook in Londen gaan nog dit jaar filiaaldeuren open.

Sinds 2004 heeft Olcay Gulsen haar merk zien groeien en nog altijd toont zij een ongekende drive en ambitie om deze groei door te zetten. Wellicht is drive geworteld in de moeilijke jeugd die zij kende. Haar schizofrene en gewelddadige vader maakte deze tot onveilig en angstig. Toen zij een paar maanden voor haar eindexamen van school werd gestuurd maakte zij een keuze: die voor succes.

Nu, zeventien jaar later, is dat succes er als leidster van een bedrijf dat wereldwijd aan de weg timmert. Maar ook zijn er de vragen: wat is succes? En: wat heeft het najagen van dat succes betekent voor de persoonlijke ontwikkeling?

In 24 uur met... alle tijd voor een zoektocht naar antwoorden. En voor een potje boksen! 

Vrijdag 19 december: Wim Hof - The Iceman

Theo & Wim

Bekijk de aflevering ►

Hij is naar eigen zeggen bespot, verguisd en voor clown en leugenaar uitgemaakt: Wim Hof (1959). Wereldwijd is hij beter bekend als The Iceman. Hij zwom onder het poolijs, stond in ijsbakken en liep gekleed in enkel een zwembroek marathons in de sneeuw.

Maar sinds mei van dit jaar is hij een serieus te nemen onderzoeker. In die maand publiceerde wetenschappers dat bewijs geleverd is dat het autonome zenuwstelsel en daarmee het immuunsysteem te beïnvloeden is. Emotioneel nam Hof de resultaten in ontvangst. Al jaren verkondigt hij de boodschap dat hij zijn afweerreactie kan sturen door concentratie en meditatie én dat iedereen dit aan te leren is. Maar ondanks de wetenschappelijke steun zijn tegenstanders gebleven en blijft hij 'die zonderling van de kouderecords.'

De zoektocht naar bewijs en erkenning van zijn methode gaat hand in hand met een zoektocht naar persoonlijke verlichting. De queeste die Wim Hof onderneemt heeft namelijk wortels in een diep verdriet dat hem bijna twintig jaar geleden overviel.

In 24 uur met... neemt Wim Hof Theo Maassen mee op een deel van zijn tocht en zal hij Theo onderwijzen in zijn methode. Maar ook wordt er in het etmaal gezocht naar de menselijke kanten én kwetsbaarheden van de ijzige superman.  

Vrijdag 2 januari: schrijfster Myrthe van der Meer

Theo & Myrthe

Bekijk de aflevering ►

Schrijfster Myrthe van der Meer brak in 2012 door met het veelbesproken boek PAAZ. Haar autobiografische boek is een 'roman' over de vijf maanden die ze doorbracht op de psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis. Myrthe van der Meer werd hier van de ene op de andere dag opgenomen. Toen wist ze één ding zeker: er is een fout gemaakt. Ze heeft een leuke baan, een leuke vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan toch geen probleem zijn?
Inmiddels weet ze meer : ze is manisch depressief en heeft een stoornis in het autistisch spectrum: het syndroom van Asperger. Ze is na PAAZ opnieuw op de afdeling beland en koos later zelf voor nog een opname.

Aan het begin van 2015 zal het vervolg van PAAZ verschijnen: 'UP'. Hierin gaat het over de latere opnames van Myrthe en zal meer de manische kant van manisch depressiviteit beschrijven.

Zelf ziet zij het verblijf van 24 uur bij Theo Maassen in het decor van het programma als een 'terugkeer naar de PAAZ'! 

Vrijdag 9 januari: Frans Bauer

Frans & Theo

Bekijk de aflevering ►

In het nieuwe jaar is Frans Bauer (1973) druk doende met een uitverkochte theatertournee: Frans Live in Concert X. Deze tournee en een nieuw album met eigen liedjes markeert het feit dat hij twintig jaar geleden doorbrak met het nummer Als sterren aan de hemel staan. Al die tijd heeft er eigenlijk geen maat gestaan op het succes van de sympathieke zanger. Hij verkocht miljoenen cd's in Nederland, België en ook Duitsland. Hij stond in de grootste zalen en stadions.
Inmiddels is Frans al enige jaren ook op televisie actief als presentator. Zijn Bananasplit en Vive la France behoren tot de best bekeken programma's van Nederland.

In 24 uur met... een zoektocht naar zijn geheim, naar het vakmanschap van Frans Bauer en gesprekken over zijn achtergrond, de omgang met verdriet en zijn angst voor het verlies van het grote geluk. 24 uur met... Frans Bauer is Frans Bauer op z'n eerlijkst. 

Vrijdag 16 januari: acteur Jeroen van Koningsbrugge

Theo & Jeroen

Bekijk de aflevering ►

Met een reünie van de Lama's op handen, een tweede seizoen van de succesvolle politieserie Smeris en de films Schone handen en De Surprise is acteur Jeroen van Koningsbrugge druk als altijd. De creatieve duizendpoot met 1001 projecten behoeft bij het Nederlands publiek geen introductie meer. Eerder dit jaar was hij te zien in een succesvol eerste seizoen van Smeris, waarin hij rechercheur Theo Kamps speelt, regisseerde hij een toneelstuk en stond met zijn vriend Dennis van der Ven, als het muzikale duo JURK!, in Paradiso. En inmiddels is hij ook weer wekelijks te zien als teamcaptain in de spelshow Ik Hou van Holland, waarmee hij 2014 in een speciale oudejaarsshow feestelijk zal uitluiden.

Maar eerst wacht er nog een etmaal rust: 24 uur met... Al is nog maar de vraag of er van rust echt sprake zal zijn. 

Vrijdag 23 januari: Bram Moszkowicz

Theo & Bram

Bekijk de aflevering ►

Sinds Bram Moszkowicz in 2013 voor het leven uit het ambt van advocaat werd gezet, zoekt hij naar een nieuwe invulling van zijn bestaan. Onlangs is zijn debuut als fictie schrijver verschenen. Een enthousiast ontvangen literaire thriller onder de titel Maffiamaat, aangekondigd als eerste deel van een trilogie. Het boek is in samenwerking met vriend Leon de Winter tot stand gekomen. Maar Moszkowicz wist de kranten in de afgelopen periode echter niet alleen met zijn literaire debuut te halen. Nog in 2013 volgden er, terwijl hij al uit het ambt was gezet, nog twee berispingen. En in het afgelopen jaar ging het veelvuldig over belastingschulden en andere geldproblemen. En volgens een voormalig cliënt zou Moszkowicz hem verzocht hebben Jort Kelder ‘een pak rammel te geven.’

Aan Theo Maassen 24 uur de tijd voor een persoonlijke ontmoeting met Bram Moszkowicz en een verkenning van zijn turbulente leven.