vergeten archiefmateriaal voor het eerst te zien

our nixon

Tijdens het presidentschap van Richard Nixon, dat veertig jaar geleden dramatisch eindigde, legden drie vertrouwelingen in het Witte Huis al hun ervaringen vast met videocamera’s.

-----------------------------------
2doc: Our Nixon
donderdag 7 augustus om 23.55 uur op Nederland 2

-----------------------------------

Nixon toen er nog wat te lachen viel

Tijdens het presidentschap van Richard Nixon legden drie van zijn vertrouwelingen in het Witte Huis al hun ervaringen vast met Super 8 home video camera’s. H.R. Haldeman, John Ehrlichman en Dwight Chaplin waren jong, idealistisch en betrokken en hadden toen nog geen idee dat ze een paar jaar later in de gevangenis zouden belandden.

Ze filmen van 1969 tot 1973 grote wereldgebeurtenissen als de landing op de maan, historische anti-oorlog protesten, de Republikeinse Nationale Conventie, de trouwerij van Tricia Nixon en Nixon’s reis naar China. Ook filmden ze wereldleiders en beroemdheden zoals Nicolae Ceausescu, Chou En-lai en Barbara Walters. Maar ze filmden ook alledaagse gebeurtenissen; Ehrlichman die zijn diner eet op een tree van Airforce One, de vrouw van Chaplin die met haar kinderen de paashaas ontmoet in de tuin van het witte Huis. Ze deden dit om de opnamen later aan hun kleinkinderen te kunnen laten zien, omdat ze dachten dat het presidentschap van Nixon de wereld zou veranderen. Daar kregen ze wrang genoeg gelijk in.

Nixon zwaait naar zijn aanhangers

Hun persoonlijke films werden door de FBI geconfisqueerd bij het Watergate onderzoek. Het materiaal werd opgeborgen en vervolgens veertig jaar lang vergeten. In Our Nixon, geheel samengesteld uit zeldzaam archief, is dit materiaal voor het eerst te zien. De film geeft daarmee een intiem en complex beeld van de periode dat Nixon regeerde, totdat hij 9 augustus 1974, deze week veertig jaar geleden, werd afgezet.

Regie: Penny Lane, VS 2013
85 minuten

Nixon tijdlijn: beerput in beeld

door Oliver Kerkdijk

begin jaren zeventig
Washington • In de tuin van het Witte Huis scharrelt een eekhoorntje, dat in zijn aandoenlijke motoriek sterk doet denken aan Spip uit de klassieke Robbedoes en Kwabbernoot-strips van Franquin. Koddig hopt het jubelstaartje over tuintegels, in perkjes, tussen struiken, speurt, keurt, knabbelt. Het leven van dit diertje is weinig anders dan dat: op zoek naar de dis van de dag. Geen last van machtshonger, hebzucht, afgunst of andere, de mens eigen karakterdefecten. Gewoon een eekhoorntje, vertelt het zwijgende fragment uit een oud smalfilmpje, bezig met niets meer of minder dan eekhoorntjezijn.

17 juni 1972
Washington • Inbraak in het Watergate-gebouw, hoofdkwartier van de Democratische Partij. Washington Post-journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein intensiveren hun onderzoek in Nixoniaans schemerland. Hun bron ‘Deep Throat’, vernoemd naar de pornohit van dat jaar, meldt documentdiefstal, afluisterpraktijken, zwijggeld, dubieuze campagnefinanciering en andere Republikeinse illegaliteiten.

30 april 1973
Washington • H.R. ‘Bob’ Haldeman en John Ehrlichman, Nixons herverkiezingsarchitecten en politieke chefintriganten, worden ontslagen. De beerput, zo blijkt al snel, is nog maar half geopend.

29 april 1974
Washington • Onder druk kondigt Nixon in een televisietoespraak aan dat de bandopnamen uit het Oval Office, met daarop uren vertrouwelijke gesprekken, zullen worden vrijgegeven. Het materiaal blijkt voor de bovenbaas vernietigend belastend. Op z’n volks geformuleerd: Tricky Dick is de lul. Kanttekening: op een van de banden ontbreken 18 minuten en 30 seconden. Hmmm.

9 augustus 1974
Washington • Om een afzettingsprocedure te omzeilen treedt Richard ‘I’m not a crook’ Nixon af. Amerikaans novum.

enkele jaren terug
Washington • Uit de staatsarchieven duikt een berg 8mm-filmpjes op. Tijdens Nixons ambtstijd gedraaid door Haldeman, Ehrlichman en communicatieoctopus Dwight Chapin, vervolgens door Justitie geconfisqueerd en vergeten. Documentairemaakster Penny Lane (‘is in my ears and in my eyes’ – haar echte naam) distilleert uit de home video’s de fraaie compilatiefilm Our Nixon en zet de verleden tijd even stil.

tegenwoordige tijd
Washington • Van diverse Europese bondgenoten krijgt Democratisch president Barack Obama de wind van voren vanwege structurele spionage- en afluisteractiviteiten op hun grondgebied door Amerikaanse geheime diensten. Gesteggel over (on)toelaatbare informatievergaring, blablabla. In de tuin van het Witte Huis, ondertussen, zomert het. De eekhoorntjes hebben het druk.