vanaf 8 augustus 2016, NPO2 22.40 uur

de fractie seizoen 3

Voor de liefhebbers van politieke dramaseries; vanaf 8 augustus komt voor de derde en laatste keer nog een spannende reeks van De Fractie op televisie. Tien afleveringen in twee weken met nog meer drama. Over vasthouden en loslaten. Van macht, companen en een politieke droom. Valt alles dan uit elkaar?

De Fractie is een politieke dramaserie waarin de fictieve fractie van de VPN, de Vrijzinnige Partij Nederland, wordt gevolgd in het kielzog van actueel lang lopende ontwikkelingen in politiek Den Haag. Hoewel in de serie De Fractie en haar kamerleden evenals de partij hierachter fictief zijn, maken ze deel uit van de politieke werkelijkheid: het kabinet is het huidige kabinet en de overige politici en partijen zijn wie ze zijn en heten zoals ze heten. Met fictie als handvat, is De Fractie op deze manier een scherpe reflectie van wat we in grote lijnen gewend zijn te zien in het Journaal, actualiteitenrubrieken en praatprogramma’s.

De bekende cast keert terug en bestaat uit onder anderen: Joris Smit, Daphne Bunskoek, Han Kerckhoffs, Nadia Amin, Sandra Mattie, Mads Wittermans en Marie-Louise Stheins. Ook zijn er dit seizoen weer gastrollen van politici en journalisten.

Deze derde serie bevat nog meer drama dan de tweede. Het scenario van de laatste serie werd mede geschreven door producent Gijs van de Westelaken.

De fractie is van 8 tot en met 19 augustus elke werkdag om 22.40 uur bij de VPRO op NPO 2 te zien.

inhoud: seizoen 3

Aflevering I: Weekend (8 augustus)
Scenario: Marcel Osterop/ Regie: Hanro Smitsman

Waar is, na zijn ongeluk, de ontslagen spin dokter Vincent gebleven? En trouwens, waar is iedereen? Ineens lijkt de politiek even heel ver weg, maar dat geldt niet voor partijvoorzitter Jan. Hoewel…

Aflevering 2 : De nieuwe Vincent (9 augustus)
Scenario: Daan Windhorst / Regie: Hanro Smitsman

Tim & Suus belanden in de roddelpers, en daar zijn de bazen van de Publieke Omroep bepaald niet blij mee. Corine maakt het vluchtelingenissue ineens wel heel persoonlijk., en terwijl de dood op de politieke agenda komt, laat Michael zich gaan.

Aflevering 3 : Indrinken (10 augustus)
Scenario: Daan Windhorst / Regie: Hanro Smitsman

Een begrafenis brengt Marise en Jan dichter bij elkaar. Vluchteling Yusuf richt zich op Nederland, wat Tim heel goed uitkomt. Stuart wordt nu al bijdehand – hoog tijd voor een ontgroening door Michael. Suus voelt zich uitgerangeerd.

Aflevering 4 : Seks en politiek (11 augustus)
Scenario: Gijs van de Westelaken / Regie: Hanro Smitsman

Suus ziet haar einde naderen, en wil een exit met een big bang. Jan ziet een heel ander einde, en wil De Pil. Corine probeert het polderen uit te leggen aan Yusuf, die zich ontpopt tot de olifant in de fractiekamer. Yes we can! Wat Suus ook denkt, tot schrik van Tim.

Aflevering 5 : Sharia in Holland (12 augustus)
Scenario: Barry Smit / Regie: Hanro Smitsman

Stuart vindt zijn Waterloo. Een rollenspel loopt helemaal uit de hand, en dan komt Vincent zich er ook nog tussen mengen. Chaos dreigt, zeker wanneer Yusuf een twitterstorm veroorzaakt.

Aflevering 6 : Lady Macbeth (15 augustus)
Scenario: Jan Eilander & Gijs van de Westelaken / Regie: Hanro Smitsman

Vincent mobiliseert de pers, haalt Shakespeare erbij en duwt Michael richting een point of no return. Dara sluit een duivelspact met de machtigste lobby in Brussel. Suus blijkt de ultieme spin dokter, terwijl Tim veel, zo niet alles uit zijn handen ziet vallen.

Aflevering 7 : Dit land is het ZAT! (16 augustus)
Scenario: Toine Heijmans / Regie: Hanro Smitsman

Crisis? Is er crisis? Geen weg terug: echo’s van Pim Fortuyn en Rita Verdonk. Vincent kent zijn klassieken. Michael trouwens ook: 'If you can’t make them see the light, make them feel the heat.'

Aflevering 8 : Stekker eruit (17 augustus)
Scenario:  Marcel Osterop & Barry Smit / Regie: Rita Horst

The day after the night before. Tim weet het niet meer, Suus wel: in elk geval hoe ze Yusuf zich in zijn eigen zwaard kan laten storten. Jan en Marise ontsnappen aan de Haagse opwinding, maar niet aan de zachte dood. Gaat die ook gelden voor de VPN?

Aflevering 9 : Grenzen stellen (18 augustus)
Scenario: Roel Janssen / Regie: Hanro Smitsman

Dara zet alles op alles om haar wilde vluchtelingenplan bovenaan de agenda te krijgen en overtreedt daarbij vele afspraken, tot stijgende woede van Jan – en dan helpt het niet wanneer hij Yusuf zijn gang ziet gaan bij Pauw. Luistert er dan niemand meer?

Aflevering 10 (slot) : Verstroefd
Scenario: Barry Smit & Gijs van de Westelaken / Regie: Rita Horst

Ineens lijkt het allemaal voorbij. 'Er gebeuren treurige dingen in ons land.' Weemoed krijgt al snel de overhand.

bingen op de bank: seizoen 1 & 2 online

seizoen 1

Het eerste seizoen van De Fractie werd uitgezonden in tien afleveringen in het voorjaar van 2015. Bijzonder: een groot deel was vantevoren al opgenomen, maar enkele fragmenten werden kort voor uitzending nog gedraaid en sloten aan bij de laatste actualiteit uit Den Haag. ► Elke aflevering duurt ongeveer 30 minuten

 

inhoud seizoen 2

In het tweede seizoen van de fractie staan de verhoudingen tussen de partijleden op scherp.
Het fractievoorzitterschap lijkt binnen handbereik voor Tim Snel en zijn spindoctor Vincent. Maar een iets te vrijmoedig interview met een Radio 1 verslaggever tijdens SAIL Amsterdam doet hem beseffen dat bij leiderschap ook verantwoordelijkheid komt kijken.
De politieke talkshow Suus, met prominente rol voor Daphne Bunskoek als rappe journaliste, vormt een prima toneel voor Tim om zijn kwaliteiten als politiek leider uit te rollen. Ze legt hem echter het vuur aan de schenen, iets dat Tim tamelijk aantrekkelijk vindt. De vraag rijst echter binnen de partij of Tim wel de juiste leider is voor VPN. Een interne, chaotische stemming tussen de partijleden laat een ander geluid horen. Terwijl de fractiediscipline ver te zoeken lijkt, valt de keuze alsnog op iemand anders, inclusief de steun van Tim zelf. Wat volgt zijn de argusogen van de media, met in het bijzonder aandacht van de politieke talkshow Suus.
 

personages & twitterbio's

De VPN @VPNfractie
nieuwe politiek | innovatie | ICT | netwerkpartij

Tim Snel @VPNtim
VPN | nieuwe economie | fietsen in Den Haag | strandwandelingen

Marise Collee @VPNmarise
(Gewezen) fractieleider van de VPN in de Tweede Kamer

Suus @SuusOpTV
Van de talkshow 'Suus'. Iedere werkdag 22u30. Leuk als je kijkt!