Wie het lukt de zwaar bewaakte grens van Amerika over te steken, verdient eigenlijk een bos bloemen en een leven vol geluk. Voelen de latino's die het gehaald hebben zich een winnaar? Is hun 'Amerikaanse Droom' nu uitgekomen?

Deze laatste aflevering van Americanos speelt zich helemaal af op Amerikaanse bodem. En we beginnen bij Osman. Hij liet zijn vrouw en kinderen achter en maakte op afgetrapte Allstars een vijfduizend kilometer lange reis van Honduras naar de Verenigde Staten. Bijna helemaal te voet, met een heel klein stukje zwemmen. Hij ging er op het laatst nog bijna aan onderdoor, maar het is gelukt. Osman wist alle gevaren te ontwijken en heeft nu een baan bij een verfwinkel in het zuidelijkste puntje van Texas, vlakbij de plek waar hij de grensrivier overstak. Illegaal natuurlijk. Maar daar kraait gek genoeg geen haan naar, in de gedoogzone waarin de winkel ligt.

Het lijkt daar net of je in Latijns-Amerika bent. Je ziet er louter Latino’s en iedereen spreekt Spaans. Op de plaatselijke markt kun je van alles kopen. Valse papieren bijvoorbeeld. Een werkvergunning, een verzekeringsbewijs of een rijbewijs, het is binnen een paar uur geregeld en helemaal niet duur. Stef, of misschien moeten we hem vanaf nu Pedro Lopez noemen, neemt de proef op de som en wordt zo een van de naar schatting 27 miljoen illegale latino’s in de VS. 

De echte illegale immigranten zijn natuurlijk blij dat ze het hebben gehaald, maar is hun droom nu uitgekomen? Erg gelukkig zijn ze niet. Ze missen hun land. Leven altijd met de angst opgepakt en uitgezet te worden. En ze werken  zich een slag in de rondte voor een salaris waar Amerikanen hun bed niet voor uitkomen. Deze mensen zijn dan ook niet gekomen voor de lol, maar om geld naar huis te sturen, en dat doen ze zo veel mogelijk. Zou de Amerikaanse regering ze allemaal het land uit zetten, dan stort de economie aan beide kanten van de grens in elkaar.

Naast al die illegalen zijn er net zo veel latino’s met een Amerikaans paspoort, onder meer omdat de regel is dat iedereen die op Amerikaans territorium wordt geboren meteen Amerikaans staatsburger is. Die 27 miljoen latino’s gaan niet meer weg, en ze mogen stemmen. Met z’n allen kunnen ze de doorslag geven in de komende presidentsverkiezingen. Zij zijn in grote meerderheid tegen het uitzetten van illegale immigranten, willen geen metershoge muur aan de Mexicaanse grens en zo hebben ze nog meer redenen om een hekel te hebben aan een van de kandidaten. Donald Trump-piñata’s zijn tegenwoordig populair op feestjes. Nu maar afwachten of de klappen bij de verkiezingen net zo hard aankomen.