In deel vijf van 'Het Duitsland van mijn moeder' is de hoofdrol weggelegd voor een merkwaardige tante, haar leven onder de nazi-dictatuur en wat daarna kwam.

In deze aflevering proberen we de wonderlijke geschiedenis van Traute von Hausen-Aubier te achterhalen. Traute was de peettante van Britta’s moeder en vliegenier voor de Duitse ‘Wehrmacht’.

Welke keuzes maakten mensen in het Derde Rijk? De vraag is: hoe leefde je je leven onder de nazi-dictatuur, hoe doe je dat als je jong en ambitieus bent en vrouw?

Traute wordt aan het eind van de oorlog gevangen genomen en verbannen naar werkkampen in Wit-Rusland en daarna de Oekraïne. Als ze in 1954 terugkomt arriveert ze in Friedland, sinds 1945 een opvangkamp waar ook nu weer heel veel vluchtelingen verblijven.

Traute leefde vervolgens een poos in Berlijn en verdween toen weer. Britta’s moeder weet niet waar ze is gebleven; ze was een peettante en meer niet. Via een Oekraïense historicus, een Duitse ex-vliegenier die Traute leerde kennen in een gevangenenkamp, én een Duitse schrijfster komen we achter een ander verhaal. Dat weinig zwart-wit is.